Αν έχεις βρεθεί ποτέ σε αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια καταιγίδας, ξέρεις πόσο τρομακτική μπορεί να είναι η εμπειρία οδήγησης σε τέτοιες συνθήκες. Δεν χρειάζεται καν να είσαι ο οδηγός για να νιώθεις άβολα. Γι’ αυτό πάντα συμβουλεύω όσους οδηγούν σε κακοκαιρία να σταματήσουν σε ένα πάρκινγκ και να περιμένουν να περάσει η μπόρα. Το να μειώσεις απλά την ταχύτητα δεν είναι αρκετό αν η βροχή κάνει δύσκολη την ορατότητα του δρόμου μπροστά σου.

Υπάρχει όμως ένα κόλπο που μπορείς να δοκιμάσεις σε αυτές τις περιπτώσεις, αν πρέπει οπωσδήποτε να οδηγήσεις με κακοκαιρία. Χρησιμοποίησε το smartphone σου αντί για τα μάτια σου. Ναι, καλά διάβασες. Αν ανοίξεις την κάμερα του κινητού σου και την στρέψεις στον δρόμο, θα μπορείς να δεις τι υπάρχει μπροστά σου, ακόμη κι αν τα μάτια σου δεν μπορούν να διακρίνουν τίποτα μέσα από το παρμπρίζ.

Ένα βίντεο από την Κίνα έγινε viral στο subreddit InterestingAsF**k, δείχνοντας αυτό το κόλπο σε δράση. Στο βίντεο, ο συνοδηγός άνοιξε την κάμερα του smartphone, επιτρέποντας στον οδηγό να δει τον δρόμο μπροστά του κατά τη διάρκεια δυνατής βροχής. Η ορατότητα ήταν σημαντικά καλύτερη σε σχέση με την απευθείας θέαση του δρόμου μέσα από το παρμπρίζ.

Lifehack moment when faced with low visibility during a storm
byu/AlimangoAbusar ininterestingasfuck

Αν και το κόλπο είναι εντυπωσιακό, είναι αρκετά ανεύθυνο. Ο οδηγός εξακολουθεί να κινείται γρήγορα μέσα στην καταιγίδα – τουλάχιστον στο συγκεκριμένο βίντεο, κάτι που δεν είναι καθόλου καλό. Επιπλέον, προσέχει την οθόνη του κινητού – όπως προφανώς θα έκανε και οποιοδήποτε ακολουθούσε αυτήν την τακτική, κάτι που είναι επικίνδυνο όταν οδηγείς.

Το κόλπο δουλεύει χάρη στον τρόπο που είναι σχεδιασμένες οι κάμερες των smartphone. Οι κάμερες διαθέτουν πολωτικά φίλτρα που επιτρέπουν στο φως να εισέρχεται μόνο από συγκεκριμένες κατευθύνσεις, κάνοντας έτσι πιο εύκολη τη θέαση του δρόμου μέσα από την κάμερα απ’ ό,τι με γυμνά μάτια. Ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα μπορούν να προσφέρουν και τα πολωτικά γυαλιά, αν τα έχεις μαζί σου.

Παρ’ όλα αυτά, δεν θα πρέπει να θεωρήσεις αυτές τις λύσεις ως τέλειες για οδήγηση σε έντονη βροχόπτωση ή καταιγίδα. Μην χρησιμοποιείς το smartphone σου για να δεις τον δρόμο όταν οδηγείς μόνος σου. Επίσης, η ταχύτητα κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας είναι κακή ιδέα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις ένα ασφαλές σημείο και να περιμένεις να περάσει η καταιγίδα, αν αυτό είναι δυνατό.

Τέλος, αν θέλεις να δοκιμάσεις το πείραμα για να δεις αν το smartphone σου μπορεί να δει καλύτερα από τα μάτια σου σε έντονη καταιγίδα, κάντο κάπου όπου οι περιοχή είναι ασφαλής, κατά προτίμηση χωρίς να οδηγείς καν. Να θυμάσαι, δεν πρέπει να χρησιμοποιείς αυτές τις μεθόδους, αλλά αν δεν έχεις άλλη επιλογή – λέμε τώρα – καλύτερα να φορέσεις πολωτικά γυαλιά παρά να κοιτάς το smartphone.

Επιστήμονες βρήκαν αποδείξεις για μια εξωπραγματική ηλιακή καταιγίδα που χτύπησε τη Γη

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.