Η ζωή στη Γη πρέπει να ξεκινήσει από κάπου και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό το κάπου είναι το LUCA, από τα αρχικά Last Universal Common Ancestor. Αυτός ο προκαρυωτικός οργανισμός αποτελεί τον πρόγονο κάθε έμβιου όντος, από το πιο μικρό βακτήριο μέχρι και την πιο μεγάλη γαλάζια φάλαινα.

Έτσι θα είναι οι άνθρωποι το έτος 3000, τρελό σενάριο (βίντεο)

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το LUCA έφθασε πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή μόλις 600 εκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό του πλανήτη μας. Μια νέα ωστόσο μελέτη τοποθετεί το χρονοδιάγραμμα ακόμη πιο πίσω, περίπου 4.2 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ενώ αποκαλύπτει και μερικές άκρως σημαντικές λεπτομέρειες για το πως θα ήταν η ζωή για το LUCA.

Για να μπορέσουν να εντοπίσουν πότε ακριβώς εμφανίστηκε το LUCA στη Γη, οι επιστήμονες έπρεπε να κινηθούν προς τα πίσω. Αρχικά, η ομάδα συνέκρινε γονίδια σε ζωντανά είδη και μέτρησε τις μεταλλάξεις που συνέβησαν από τότε που μοιράστηκαν έναν κοινό πρόγονο με το LUCA. Χρησιμοποιώντας μια γενετική εξίσωση που βασίζεται στο χρόνο διαχωρισμού μεταξύ των ειδών, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το LUCA πρέπει να έχει αρχίσει να περιφέρεται στη Γη ήδη 400 εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία της, γεγονός που τοποθετεί αυτόν τον οργανισμό ακριβώς στη μέση μιας κολασμένης από γεωλογικής άποψης περιόδου της Γης, γνωστή ως Hadean Eon.

Παράλληλα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αν και το LUCA ήταν ένας προκαρυωτικός οργανισμός, διέθετε ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που σημαίνει ότι ήδη προσπαθούσε να καταπολεμήσει τους αρχέγονους ιούς του περιβάλλοντος στο οποίο ζούσε.

Η αναλυτική έρευνα είναι διαθέσιμη στον εν λόγω σύνδεσμο στο Nature.com

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Για γέλια είστε.
    Η σκεψη να δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα ίδιοι οργανισμοί λόγω ίδιων συνθηκών ανάπτυξης ζωής κ όλα τα είδη να είναι αποτέλεσμα παράλληλης εξέλιξης από πολλούς ίδιους ή παρόμοιους πρώτο οργανισμούς δεν σας περνάει απο το μυαλό ε;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.