Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης στη Σαγκάη, ο Zhang Ping’an, Διευθύνων Σύμβουλος της Huawei Cloud, έκανε δηλώσεις σχετικά με την πρόοδο της ΑΙ της Κίνας και της Huawei, εν μέσω κυρώσεων από τις ΗΠΑ, για προηγμένες GPU και τεχνολογία κατασκευής chip. Ο Zhang τόνισε πως η Κίνα μπορεί να συνεχίσει να ηγείται στην τεχνητή νοημοσύνη χωρίς να βασίζεται αποκλειστικά σε chips υψηλών προδιαγραφών.

Παράλληλα, ο Zhang απορρίπτει τις ανησυχίες πως οι περιορισμοί σε προηγμένους επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης, όπως οι H100/H200 και B100/B200 της Nvidia, θα εμποδίσουν σημαντικά την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης για την Κίνα. Υποστηρίζει πως η ηγεσία της τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας δεν θα πρέπει να εξαρτάται από αυτά τα high end chips. Προφανώς και βλέπει τους τρέχοντες περιορισμούς της χώρας σε υπολογιστική δύναμη, λόγω των κυρώσεων, όμως τονίζει την σημασία της ανεξαρτησίας από την πιο προηγμένη τεχνολογία της Nvidia και άλλων.

Ο Zhang επεσήμανε τις προσπάθειες της Huawei για την ανάπτυξη των επεξεργαστών της σειράς Ascend 910 για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και την Huawei AI. Ισχυρίστηκε ότι αυτοί οι επεξεργαστές είναι ανταγωνιστικοί με τον A100 της Nvidia, αν και οι αναλυτές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δεν έχουν επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτόν τον ισχυρισμό. Οι περιορισμοί των ΗΠΑ στους επεξεργαστές Nvidia σημαίνουν ότι οι μεγάλες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Baidu, η Huawei και η Tencent πρέπει να βασίζονται στην εγχώρια τεχνολογία, την οποία ο Zhang θεωρεί ως ευκαιρία και όχι ως οπισθοδρόμηση.

Huawei AI

Ο Zhang αναγνωρίζει τους περιορισμούς στην απόδοση των εγχώριων επεξεργαστών. Παραδέχεται πως η Huawei και η Biren Technology παράγουν παλαιότερης τεχνολογίας chips, που δεν ταιριάζουν με την απόδοση των σύγχρονων επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης. Την ίδια στιγμή η SMIC δεν έχει πρόσβαση σε μηχανήματα κατασκευής νέας τεχνολογίας, συμβάλλοντας στην υστέρηση της Κίνας στην υπολογιστική δύναμη ανά επεξεργαστή.

Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, ο Zhang υποστηρίζει μια διαφορετική προσέγγιση, που συνδυάζει τεχνολογίες cloud, για την βελτίωση της απόδοσης και την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις συσκευές. Τόνισε το Huawei Cloud ως κορυφαίο πάροχο υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης, προτείνοντας ότι η αξιοποίηση της τεχνολογίας cloud θα μπορούσε να αντισταθμίσει την έλλειψη προηγμένων επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης. Δυστυχώς όμως δεν ξεκαθάρισε αν οι επεξεργαστές της Huawei είναι ικανοί για εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, απευθείας από στο Huawei Cloud ή αν θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε μηχανήματα του εξωτερικού και στην συνέχεια να περάσουν στο Huawei Cloud.

Ελλάδα: Σε αυτή τη πόλη το internet σέρνεται και τους προτείνουν το δωρεάν Wi-Fi του Δήμου

Γενικότερα, ο Zhang τόνισε πως πρέπει να εγκαταλειφθεί η πεποίθηση πως η απουσία προηγμένων chip AI, αποκλείει την ηγετική θέση στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Μέσω της καινοτομίας και της στρατηγικής προσέγγισης, η Κίνα θα μπορεί να διατηρήσει την θέση της στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης ΑΙ, παρά τις συνεχείς κυρώσεις των ΗΠΑ.

Το αν ισχύουν όσα λέει ο Zhang και το αν έχουν βάση, μένει να δούμε στο μέλλον. Πάντως τα Pura 70 έρχονται με λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης, μέσω της Huawei AI, παρόμοιες με αυτές του ανταγωνισμού, οπότε ίσως κάτι κάνουν καλά μέχρι στιγμής.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.