Τα μικροπλαστικά είναι παντού γύρω μας. Έχουμε αποδεχθεί σιωπηρά την ύπαρξή τους ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς μας απέναντι στον πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι τα μικροπλαστικά βρίσκονται και μέσα μας καθώς τα καταναλώνουμε μέσω του φαγητού και του νερού.

Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι οι γιατροί βρίσκουν συνεχώς μικροπλαστικά στο ανθρώπινο σώμα. Η τελευταία ανακάλυψη εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη στυτική δυσλειτουργία, καθώς για πρώτη φορά βρέθηκαν μικροπλαστικά μέσα στο ανθρώπινο πέος. Σε τέσσερις από πέντε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία αυτής της ιατρικής κατάστασης, βρέθηκαν διάφορα μικροπλαστικά.

Η πρωτοποριακή αυτή έρευνα δημοσιεύτηκε λίγες εβδομάδες μετά από δύο παρόμοιες μελέτες. Μια έρευνα από τις ΗΠΑ στα μέσα Μαΐου έδειξε την παρουσία μικροπλαστικών σε κάθε ανθρώπινο όρχι της μελέτης. Λίγες ημέρες νωρίτερα, Κινέζοι επιστήμονες δημοσίευσαν μια μελέτη που αναφέρει την ανίχνευση μικροπλαστικών σε κάθε δείγμα σπέρματος που εξετάστηκε.

Συνολικά, αυτές οι τρεις μελέτες υποδεικνύουν ότι τα μικροπλαστικά μπορεί να επηρεάζουν όχι μόνο τη δυνατότητα του πέους να αναπτύσσει στύσεις αλλά και την ανθρώπινη αναπαραγωγή.

Τα μικροπλαστικά σε όλο το ανθρώπινο σώμα, η αιτία ανώμαλων σπερματοζωαρίων

Η μελέτη του Ιουνίου εξέτασε δείγματα ιστών από πέντε άνδρες που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για στυτική δυσλειτουργία. Συγκεκριμένα, οι άνδρες έλαβαν εμφύτευμα πέους, μια θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με σοβαρή στυτική δυσλειτουργία.

Οι ερευνητές βρήκαν μικροπλαστικά σε τέσσερις περιπτώσεις. Τα πιο διαδεδομένα ήταν το PET και το πολυπροπυλένιο, πλαστικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στη συσκευασία τροφίμων και ποτών. Η έκθεση σε αυτά τα μικροπλαστικά από τέτοιες πηγές είναι αναπόφευκτη. Οι επιστήμονες εντόπισαν επτά τύπους μικροπλαστικών στους ιστούς του πέους.

Τα μικροπλαστικά ήταν παρόντα στον λείο μυ του πέους και είχαν μέγεθος από 0,002mm έως 0,5mm. Ο Δρ. Ranjith Ramasamy από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, που ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι η παρουσία μικροπλαστικών σε αυτόν τον ιστό μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του λείου μυός.

Το πέος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στη μόλυνση από μικροπλαστικά λόγω της μεγάλης ποσότητας αίματος που περνάει από αυτό. Το αίμα τροφοδοτεί τις στύσεις και μεταφέρει όλα τα είδη σωματιδίων από το ένα μέρος στο άλλο στο ανθρώπινο σώμα. Όταν καταναλώνουμε μικροπλαστικά, μερικά από αυτά μπορεί να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η παρουσία μικροπλαστικών στα ανδρικά γεννητικά όργανα προκαλεί στυτική δυσλειτουργία. Ομοίως, η ανίχνευση μικροπλαστικών στο σπέρμα και στους όρχεις δεν αρκεί για να συμπεράνουμε ότι η ανδρική γονιμότητα κινδυνεύει κυρίως λόγω αυτών των ρυπαντών.

Ωστόσο, αυτές οι υποθέσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν. Τα μικροπλαστικά μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη αναπαραγωγή. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί ο ακριβής ρόλος αυτού του ρυπαντή στην αναπαραγωγική λειτουργία.

Ακόμη και χωρίς πρόσθετες έρευνες που να αποδεικνύουν τις ακριβείς επιπτώσεις των μικροπλαστικών σε ένα συγκεκριμένο όργανο, είναι ξεκάθαρο ότι η παρουσία μικροπλαστικών στο σώμα μας δεν είναι καλή. Οι ρύποι αυτοί μπορεί να επηρεάσουν διάφορες λειτουργίες με την απλή τους παρουσία. Πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε την έκθεσή μας στα πλαστικά, καθώς και μέσα για να απομακρύνουμε τις συσσωρεύσεις από το σώμα μας, αν αυτό είναι εφικτό.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.