Αν επρόκειτο να δεχθείτε επίθεση από ένα άστρο βαμπίρ ή κινδυνεύατε να πέσετε μέσα σε δυο μαύρες τρύπες που μονομαχούν το σίγουρο είναι ότι θα το βάζατε στα πόδια. Ακριβώς αυτό έκανε και ένα άστρο του γαλαξία μας το οποίο απέδρασε από εκεί που βρισκόταν με ταχύτητα 1,6 εκατομμυρίων χλμ./ώρα.

Ο λόγος για το CWISE J124909+362116.0 (J1249+36), το οποίο εντοπίστηκε από εθελοντές του ερευνητικού προγράμματος Backyard Worlds: Planet 9. Ξεχωρίζει λόγο ότι κινείται με τόσο μεγάλη ταχύτητα που κάποια στιγμή θα εγκαταλείψει το γαλαξία μας.  Ανήκει σε μια κατηγορία αστεριών που είναι παλαιότερα στο γαλαξία μας και από τα πιο σπάνια.

Να τι σημαίνει το G στο 5G

Έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια διάφορα άστρα που εξαιτίας διαφόρων κοσμικών φαινομένων έχουν εγκαταλείψει τη θέση στην οποία βρίσκονταν και κινούνται με μεγάλες ταχύτητες ελεύθερα στο Διάστημα. Το διασημότερο άστρο-δραπέτη του γαλαξία μας είναι το Zeta Ophiuchi που έχει επίσης τις κωδικές ονομασίες HD 149757 και HR 6175.

Το άστρο έχει μάζα 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και είναι 65 χιλιάδες φορές πιο λαμπρό από το μητρικό μας άστρο. Είναι περιτριγυρισμένο από τεράστιες ποσότητες σκόνης και σύμφωνα με τους ειδικούς αν δεν υπήρχε αυτή η σκόνη θα ήταν ένα από τα πιο φωτεινά άστρα του ουρανού με το φως του να έχει μπλε απόχρωση.

Πιστεύεται ότι το άστρο ανήκε κάποτε σε ένα δυαδικό σύστημα με το δεύτερο άστρο του συστήματος να ήταν ακόμη μεγαλύτερο από το Zeta. Όμως το δεύτερο άστρο εξερράγη σε μια έκρηξη σουπερνόβα με αποτέλεσμα το Zeta να απεγκλωβιστεί από τη βαρυτική έλξη του άλλου άστρου και να αρχίσει να ταξιδεύει πλέον ελεύθερο στο Διάστημα. Υπολογίζεται ότι το Zeta εκτοξεύτηκε μετά την έκρηξη με ταχύτητα 160 χιλιάδες χλμ./ώρα και αυτή την στιγμή βρίσκεται σε απόσταση περίπου 440 ετών φωτός από εμάς.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.