Για πρώτη φορά αστρονόμοι έγιναν μάρτυρες ενός εντυπωσιακού φαινομένου, μιας υπερμεγέθης μαύρης τρύπας να ενεργοποιείται. Βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία DSS1335+0728, η οποία δεν ενοχλούσε καθόλου τους επιστήμονες μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.  Στη συνέχεια η φωτεινότητα ξεκίνησε να αυξάνεται δραματικά, με τους ερευνητές να πιστεύουν ότι έχουν γίνει μάρτυρες της ενεργοποίησής της.

Η SpaceX θα “πιάσει στον αέρα” το Starship με “τεράστια μεταλλικά χέρια”

Οι  μαύρες τρύπες μπορεί να είναι ανενεργές ή ήσυχες όπως αναφέρονται ή ενεργές. Στην ενεργή κατάστασή τους τροφοδοτούνται συνεχώς. Αλλά οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που ονομάζονται ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες ή AGN, είναι αυτές που απελευθερώνουν τόσο πολύ φως που πρόκειται να επισκιάσουν τους γαλαξίες που τις φιλοξενούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αυτό ακριβώς είναι που βλέπουν οι αστρονόμοι εδώ.

Οι μαύρες τρύπες, όπως δηλώνει και η ονομασίες τους είναι μαύρες. Δεν διαφεύγει φως από αυτές. Οι εκπομπές φωτός έρχονται από τις περιοχές που τις περιβάλλει, καθώς η σκόνη πέφτει μέσα στη μαύρη τρύπα. Στην περίπτωση του SDSS1335+0728, μετά τον Δεκέμβριο του 2019 άρχισε να ακτινοβολεί περισσότερο στο υπέρυθρο, το ορατό και το υπεριώδες φως. Και τον Φεβρουάριο του 2024, άρχισε να λάμπει ακόμα και σε ακτίνες Χ.

Φανταστείτε ότι παρατηρείτε έναν μακρινό γαλαξία εδώ και χρόνια και πάντα φαινόταν ήρεμος και ανενεργός. Ξαφνικά, ο πυρήνας του αρχίζει να παρουσιάζει μεγάλλες αλλαγές στη φωτεινότητα, σε αντίθεση με οποιαδήποτε τυπικά γεγονότα που έχουμε δει στο παρελθόν, αναφέρουν οι επιστήμονες ενθουσιασμένοι από την εν λόγω παρατήρηση.

Όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει την αναλυτική μελέτη εδώ

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.