Ο Elon Musk, ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, περιέγραψε φιλόδοξα σχέδια για την πέμπτη εκτόξευση του τεράστιου πυραύλου Starship, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο. Μετά την επιτυχημένη τέταρτη εκτόξευση στις αρχές του μήνα, ο Musk ανακοίνωσε ότι η επόμενη δοκιμή θα περιλαμβάνει την προσπάθεια “σύλληψης” του πυραύλου με τη χρήση τεράστιων ρομποτικών βραχιόνων, επιτρέποντας την επαναχρησιμοποίηση του εκτοξευτήρα Super Heavy.

Αυτή η τολμηρή στρατηγική είναι ζωτικής σημασίας για τη SpaceX προκειμένου να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες του Starship. Η εταιρεία έχει ήδη αποδείξει τη δυνατότητα επαναχρησιμοποιήσιμων πυραύλων με τη σειρά Falcon 9. Ωστόσο, ο εκτοξευτήρας Super Heavy δεν διαθέτει πόδια προσγείωσης, γεγονός που καθιστά αναγκαία μια εναλλακτική μέθοδο προσγείωσης για επαναχρησιμοποίηση.

Η προτεινόμενη λύση είναι ο πύργος “Mechazilla”. Η κατασκευή αυτού του πύργου ύψους 480 ποδιών (146 μέτρων) ξεκίνησε το 2021. Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ένα σύνολο ρομποτικών βραχιόνων που έχουν σχεδιαστεί για να πιάσουν τον πύραυλο κατά την πέμπτη προσπάθεια εκτόξευσης του Starship.

Η SpaceX σχεδιάζει τα δύο στάδια του πυραύλου να διαχωριστούν κατά τη διάρκεια της πτήσης. Στη συνέχεια, ο εκτοξευτήρας Super Heavy θα επιστρέψει στο σημείο εκτόξευσης, θα αναζωπυρώσει τους κινητήρες του για να επιβραδύνει πριν οι βραχίονες του πύργου τον πιάσουν και τον επανατοποθετήσουν στη βάση εκτόξευσης.

Η επιτυχής εκτέλεση αυτού του ελιγμού θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο ανακύκλωσης του εκτοξευτή Super Heavy, ενισχύοντας τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησής του. Κατά την προηγούμενη εκτόξευση ο εκτοξευτής πραγματοποίησε προσγείωση με εκτόξευση, σηματοδοτώντας ένα βήμα προς την επαναχρησιμοποίηση, αλλά η επερχόμενη πέμπτη εκτόξευση θα αποτελέσει την πραγματική δοκιμασία.

Εκτός από τις τεχνικές προκλήσεις, το Starship αντιμετωπίζει και περιβαλλοντικές ανησυχίες. Η επιτυχής σύλληψη και επαναχρησιμοποίηση του εκτοξευτή Super Heavy θα είναι μια σημαντική νίκη για τη SpaceX, καθώς εργάζεται για να αποδείξει ότι το Starship είναι καθοριστικό για το μέλλον της ανθρωπότητας στην εξερεύνηση του διαστήματος.

(Βίντεο) Η SpaceX τα κατάφερε, ο Starship πέτυχε την πρώτη του προσυδάτωση στην τέταρτη δοκιμαστική πτήση

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.