Ένας τεράστιος κομήτης με μέγεθος τρεις φορές το Έβερεστ, εξερράγη στο διάστημα και τώρα κινείται προς την Γη. Ο κομήτης με την κωδική ονομασία 12P/Pons-Brooks, μετά την έκρηξη άλλαξε κατεύθυνση και πλησιάζει την Γη. Θα φτάσει στο πιο κοντινό σημείο στις 21 Απριλίου, όμως θα μείνει σε ασφαλή απόσταση, ώστε να μην επηρεάσει τον πλανήτη μας.

Ο κομήτης ανήκει στην οικογένεια των κρυοηφαιστιακών κομητών. Έχει στερεό πυρήνα και η διάμετρός του είναι περίπου 30km. Αποτελείται από πάγο, σκόνη και αέρια. Αυτός ήταν και ο λόγος που εξερράγη, καθώς όταν πλησίασε τον Ήλιο, η πίεση στο εσωτερικό από τον πάγο που εξατμιζόταν, έγινε απότομα και προκάλεσε την έκρηξη. Το εσωτερικό του είναι πλούσιο σε άζωτο και μονοξείδιο του άνθρακα, που εξατμίζονται πολύ εύκολα, παράγοντας αέρια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό με τον 12P/Pons-Brooks, ενώ οι εκρήξεις του έχουν δώσει ένα σχήμα σαν δαίμονα, με δύο τεράστια κέρατα στην μια πλευρά του, όπως φαίνεται από τηλεσκόπιο. Άλλοι λένε πως μοιάζει με πέταλο και άλλοι με το Millennium Falcon.

Όταν περάσει δίπλα από την Γη, θα είναι ορατός με γυμνό μάτι, αφού το μέγεθός του είναι παρόμοιο με αυτό του διάσημου Halley, που ήταν ορατός με γυμνό μάτι ότα πέρασε δίπλα από την Γη το 1954.

Devil Commet

Έτσι, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2024, κοιτάμε τον βραδινό ουρανό και κυρίως στις 2 Ιουνίου 2024, καθώς θα είναι στο πιο κοντινό σημείο. Το θέαμα θα είναι σίγουρα εντυπωσιακό, πόσο μάλλον αν έχουμε στην διάθεσή μας τηλεσκόπιο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.