Κατά τη διάρκεια της έκθεσης IFA 2019, η HiSilicon της Huawei προέβη στην επίσημη παρουσίαση του νέου mobile επεξεργαστή της, το Kirin 990. Ο επεξεργαστής θα βρίσκεται στο εσωτερικό των Huawei Mate 30 και Mate 30 Pro καθώς και στον διάδοχο των Huawei P30 Pro.

Ακολουθώντας την παράδοση της Huawei των τελευταίων χρόνων, το Kirin 990 υπόσχεται σημαντικές αναβαθμίσεις στις επιδόσεις AI, ενώ άλλα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά είναι η προσθήκη 5G modem και βελτιωμένες φωτογραφικές ικανότητες. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε και την ανακοίνωση της Qualcomm για τον διάδοχο του Snadragon 855.

H Samsung προσπάθησε να κλέψει χθες την παράσταση με την ανακοίνωση του Samsung Exynos 980 με 5G modem, αλλά ο Kirin 990 είναι το πρώτο flagship SoC που διαθέτει ενσωματωμένο 5G modem. Όχι μόνο αυτό, αλλά ο Kirin 990 υποστηρίζει και τα δυο 4G και 5G δίκτυα και μπορεί να μεταφέρει δεδομένα και μέσω των δυο τύπων δικτύων για αξιόπιστη σύνδεση. Υπάρχουν δυο κύρια πλεονεκτήματα στους επεξεργαστές που έρχονται με ενσωματωμένο 5G modem. Αρχικά το μέγεθός τους είναι πολύ μικρότερο. Η Huawei κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στην οποία βρεθήκαμε, ανέφερε ότι  ο Kirin 990 καταλαμβάνει ως 36% λιγότερο χώρο σε σχέση με τον Exynos 9825 με το 5100 modem ή με τον Snapdragon 855 με X50 modem.

Το δεύτερο πλεονέκτημα, είναι ότι η ενσωματωμένη λύση modem στον επεξεργαστή, συμβάλει στη μείωση της κατανάλωση ενέργειας για την αύξηση της αυτονομίας της μπαταρίας. Δεν υπάρχει υποστήριξη για mmWave frequency bands στον Kirin 990 κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παράλειψη. Αλλά κάτι τέτοιο δεν αποτελεί πρόβλημα σύμφωνα με την ίδια, καθώς η Ιαπωνία είναι η μόνη αγορά που υπάρχει ευρεία υιοθέτηση των mmWave bands και ακόμη και έτσι είναι προαιρετικές. Η Huawei έχει άλλωστε το Balong 5000 modem στη περίπτωση που θέλει να διαθέσει ένα smartphone με υποστήριξη mmWave. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Huawei προσφέρει 4G και 5G εκδόσεις του Kirin 990. Το 4G μοντέλο προσφέρει 1.6Gbps ταχύτητα download.

Το SoC απαρτίζεται από δυο Arm Cortex A76 CPUs, με την ταχύτητα να φθάνει τα 2.86GHz, με την Huawei να ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο της δίνει 10% προβάδισμα έναντι της Qualcomm στις επιδόσεις, με τον Snapdragon 855. Στη συνέχεια, υπάρχουν άλλοι δυο Arm Cortex A76 πυρήνες με μέγιστη συχνότητα τα 2.36GHz, ενώ το σκηνικό ολοκληρώνεται με τέσσερις χαμηλής κατανάλωσης Cortex A55 πυρήνες. οι πυρήνες αυτοί χρησιμοποιούνται από τα mobile CPUs όλων των κατασκευαστών για να διαχειριστούν background λειτουργίες και λειτουργίες χαμηλής κατανάλωσης με τη μέγιστη αποδοτικότητα όσον αφορά την κατανάλωση. Η επιλογή της συχνότητας 1.95GHz σημαίνει ότι αυτοί οι πυρήνες μπορούν να διαχειριστούν και πιο απαιτητικές διεργασίες, αν και αυτές θα κατευθύνονται κατά κύριο λόγο στους προηγούμενους που αναφέραμε .

Ο Kirin 990 διατηρεί το 2+2+4 cluster design που γνωρίσαμε στον Kirin 980. Οι top end επιδόσεις έχουν επεκταθεί χάρη στο boost και στα optimization της Huawei των Cortex A76 πυρήνων. Εντωμεταξύ, η μειωμένη κατανάλωση επιδιώκεται χάρη στη χρήση χαμηλής κατανάλωσης πυρήνων αν και με το boost στα ρολόγια θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν θα έχει επίδραση στη κατανάλωση. Είναι κάπως απογοητευτικό που δεν βλέπουμε τους τελευταίους και πιο πρόσφατους ARM Cortex πυρήνες στον Kirin 990. Η εταιρεία είναι περήφανη πάντως για τις επιδόσεις και εστιάζει σε άλλες προτεραιότητες, στην GPU και στην NPU.

Όπως συνέβη και με το CPU του Kirin 990, το GPU design διαθέτει τους ίδιους Arm Mali G76 cores όπως και πέρυσι. Δεν έχουμε ενδείξεις για την ύπαρξη της τελευταίας και πιο πρόσφατης Mali G77. Ωστόσο, η Huawei έχει αφιερώσει περισσότερη περιοχή στα γραφικά, καθώς διαθέτει 16 mali G76 πυρήνες.

Κάτι τέτοιο, ξεπερνά τους 10 πυρήνες που χρησιμοποιήθηκαν στην προηγούμενη γενιά όπως και τους 12 mali G76 στο εσωτερικό του Exynos 9820. Η Huawei ισχυρίζεται πάντως ότι το Kirin 990 ξεπερνά την GPU του Snapdragon 855  κατά 6% στις επιδόσεις και κατα 20% στην αποδοτικότητα όσον αφορά την κατανάλωση.  Η μειωμένη κατανάλωση εξασφαλίζεται χάρη στη χρήση μεγάλου αριθμού πυρήνων αλλά με πιο χαμηλές συχνότητες ρολογιού. Η Kirin 990 GPU έχει συχνότητα λειτουργίας στα 600MHz σε σχέση με τα 720 MHz του Kirin 980.

Επιπλέον, το Kirin 990 είναι και το πρώτο που χρησιμοποιεί την νέα DaVinci NPU αρχιτεκτονική. Ο 990 διαθέτει μια μικρή NPU για always on διεργασίες και μια μεγάλη NPU για πιο απαιτητικές. Στη πράξη η 5G έκδοση του Kirin 990 διαθέτει δυο μεγάλους NPU πυρήνες για ακόμη καλύτερη επεξεργαστική ισχύ.

Η Huawei ισχυρίζεται βασικά, ότι ο Kirin 990 διαθέτει την πιο ισχυρή NPU που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Επιπλέον, ο image signal processor (ISP) στο εσωτερικό του Kirin 990 μπαίνει πλέον στην πέμπτη γενιά του. Οι πιο σημαντικές αναβαθμίσεις είναι οι βελτιωμένες δυνατότητες μείωσης θορύβου κατά 30% στις φωτογραφίες και 20% στο video για ακόμη καλύτερη νυχτερινή φωτογραφία. Ο Kirin 990 υποστηρίζει ως 64MP κάμερες και 4K 60 fps encoding και decoding.

Η σειρά Huawei mate 30 και Mate 30 Pro θα είναι η πρώτη που θα διαθέτει το kirin 990.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.