Ακόμα και το 2017 η τεχνολογία blockchain θεωρούνταν overhyped. Όλοι άρχισαν να πιστεύουν ότι το blockchain επρόκειτο να διαταράξει κάθε βιομηχανία, να αλλάξει το πρόσωπο της γης και να κάνει τους επενδυτές ICO εκατομμυριούχους στη διαδικασία.

Αυτό το hype και ο ενθουσιασμός γύρω από τα κρυπτονομίσματα οδήγησαν τους ανθρώπους να πιστεύουν κάποια τρελά πράγματα σχετικά με την τεχνολογία blockchain και τι μπορεί πραγματικά να κάνει.

Όπως έχει ξαναειπωθεί το blockchain είναι απλά άλλη μια δομή βάσης δεδομένων η οποία τυγχάνει να διακρίνεται από κάποια ορισμένα χαρακτηριστικά.

Επιτρέπει σε πολλά μέλη να καταγράφουν και να μοιράζονται πληροφορίες σε μια βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και δεν χρειάζεται να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, καθώς έχουν κίνητρα να κάνουν το σωστό μέσω ανταμοιβής νομισμάτων.

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι σαφώς πολύ συγκεκριμένα και, ως εκ τούτου, είναι πολύ χρήσιμα μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Παραδείγματος χάριν, είναι λαμπρά όταν χρησιμοποιούνται για κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, δεδομένου ότι το blockchain πίσω από το Bitcoin επιτρέπει στους ανθρώπους να στέλνουν χρήματα σε οποιονδήποτε άλλο, οπουδήποτε στον κόσμο, φτηνά, χωρίς την ανάγκη για μια τράπεζα ή άλλο ενδιάμεσο.

Ωστόσο, τα blockchains δεν είναι πραγματικά κατάλληλα για οποιοδήποτε είδος αποθήκευσης δεδομένων και σίγουρα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως λύση σε ένα πρόβλημα που κανείς δεν είχε. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να αντικαταστήσουμε τις κλασσικές δομές δεδομένων οι οποίες αποδίδουν εδώ και δεκαετίες σε διάφορα συστήματα δίχως κωλύματα με την τεχνολογία του blockchain μόνο και μόνο για χάρη του ονόματος που χτίζει το blockchain, ούτε για να είμαστε cool.

1. Το Bitcoin δεν είναι η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία, δεν είναι δηλητήριο και φυσικά δεν είναι νεκρό.

Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα των οικονομικών βρέθηκαν να κατακρίνουν το Bitcoin την περίοδο του 2017, μεταξύ των οποίων οι Warren Buffett και Charlie Munger, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon.

Το Bitcoin και το blockchain στο οποίο βασίζεται – όπως κάθε τεχνολογία πρώιμου σταδίου – έχουν τα ελαττώματά του.

Ο μηχανισμός συναίνεσης απόδειξη εργασίας – proof of work – χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και πολλοί άνθρωποι επωφελούνται από το σύστημα για κερδοσκοπία και παράνομες δραστηριότητες.

Αλλά λέγοντας ότι η τεχνολογία θα αποτύχει καθαρά εξαιτίας αυτών των ατελειών είναι κάπως αφελές, όπως λέγοντας το 1995 ότι το Διαδίκτυο δεν θα λειτουργήσει επειδή είναι κάπως χοντροκομμένο.

Το Bitcoin πηγαίνει δυνατά εδώ και 10 χρόνια παρά το γεγονός ότι έχει ανακυρηχθεί νεκρό μερικές εκατοντάδες φορές.

Μπορεί να φαίνεται αδέξιο στην επιφάνειά του, αλλά με τα λόγια του Ναβάλ Ραβικάντ:

“Το Bitcoin είναι ένα εργαλείο για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από τους ολιγάρχες και τους τυράννους, ντυμένο ως ένα γρήγορο σχέδιο”.
– Ναβάλ Ραβικάντ στο Twitter

Εστιάζοντας στα αρνητικά αυτής της τεχνολογίας και καλώντας την Bitcoin μια απάτη είναι σαν να αγνοούμε εντελώς τι μας επιτρέπει να κάνουμε.

2. Το blockchain δεν είναι άλλη μια μέθοδος να αυξήσετε τη τιμή της μετοχής της εταιρείας σας.

Η Kodak, Η Long Island Iced Tea και η Online Plc είναι όλα αξιοσημείωτα παραδείγματα εταιρειών που προσθέτουν την ορολογία “blockchain” στο όνομά τους και βλέπουν την τιμή των μετοχών τους να φτάνει στα ύψη, χωρίς να υπάρχει ούτε ένα blockchain.

3. Το blockchain δεν είναι άλλο ένα σύστημα Ponzi (πυραμίδα επενδυτών)!

4. Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι απλά για παρανομίες.

Βέβαια, υπάρχουν πολλές καλά τεκμηριωμένες περιπτώσεις crypto hacks και απάτης και είναι μια περιοχή που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τη βιομηχανία.

Όπως ανέφερα προηγουμένως, η ανωνυμία που παρέχεται από την τεχνολογία του blockchain είναι αυτό που επιτρέπει σε αυτούς τους απατεώνες να μένουν ανώνυμοι.

Αλλά είναι μια ατυχής παρενέργεια της τεχνολογίας, όχι η καθεαυτή λειτουργία της.

Οι τρομοκρατικές ομάδες όπως το ISIS χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα για να βρουν νέους ανθρώπους, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το Facebook και το Twitter.

Ο Pablo Escobar έπλασε τόσα πολλά Αμερικάνικα δολάρια για να τα κάψει μόνο για να κρατήσει την κόρη του ζεστή. Ολόκληρη η βιομηχανία φαρμάκων λειτουργεί με μετρητά. Αυτό κάνει τα χρήματα κακά; 

5. Το blockchain δεν είναι ένας τρόπος να μαζέψει χρήματα το startup σου

Ακριβώς επειδή είδατε μια ανώνυμη εταιρεία να δημιουργεί ένα ICO και να συγκεντρώνει εκατομμύρια από μια ιδέα μόνη της δεν σημαίνει ότι μπορείτε ή πρέπει να το κάνετε και εσείς.

Το βασικό point ενός ICO είναι να διανείμει tokens σε πιθανούς χρήστες έτσι ώστε να δωθεί κίνητρο να χρησιμοποιήσουν το blockchain σας. Τα tokens τελικά, υποτίθεται ότι κάνουν κάτι. Εάν το startup σου δεν έχει καμία σχέση με το blockchain, τότε δεν χρειάζεστε tokens, οπότε μην σκεφτείτε ούτε καν να το χρησιμοποιήσετε για να συγκεντρώσετε χρήματα.

6. Το blockchain δεν θα φέρει την επανάσταση στην επιχείρησή σου

Εκτός και αν η επιχείρησή σου μπορεί να επωφεληθεί από όλα όσα προσφέρει ένα blockchain τότε καλύτερα να αποφύγετε τη δημιουργία ενός για να αποθηκεύσετε τα δεδομένα της εκεί.

7. Το blockchain δεν θα φέρει την επανάσταση σε ΟΛΕΣ τις βιομηχανίες

Έχετε ακούσει ποτέ το ρητό “είναι σαν Uber για την (X βιομηχανία)”. Λοιπόν, να που αυτή η φράση έχει μπει και στην σφαίρα του blockchain, με τις εταιρείες να προσπαθούν να δημιουργήσουν κυριολεκτικά Uber για blockchain μεταξύ άλλων.

Το μικρό πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση είναι ότι δεν χρειάζεται κάθε κλάδος ένα blockchain.

Οπότε, επειδή δεν σας αρέσουν οι επιχειρηματικές πρακτικές του Uber νομίζετε ότι η λύση – και όχι μόνο η χρήση του Lyft – είναι το blockchain;

Ένα αποκεντρωμένο δίκτυο ανταλλαγής ταξιδίων και διαδρομών ακούγεται αρκετά σέξι.

Αλλά αυτό αγνοεί εντελώς όλους τους λόγους για τους οποίους το blockchain είναι ένας τρομερός τρόπος για να οργανώσετε το carpooling.

Εξ ορισμού, δεν υπάρχει κεντρική αρχή που να διέπει ένα δημόσιο blockchain, έτσι ποιος λαμβάνει αποφάσεις σε αυτή την κατανεμημένη εταιρεία;

Τι γίνεται με την επίλυση διαφορών; Μόλις τα δεδομένα έχουν φορτωθεί και επαληθευτεί, δεν πρόκειται να πάνε πουθνά. Έχετε χρεωθεί για μια βόλτα που δεν πήρατε; Ο οδηγός έκανε κάτι πραγματικά κακό που πρέπει να αναφέρετε; Πολύ κακό, γιατί κανείς δεν ακούει.

Τι γίνεται με την ανάπτυξη; Πώς είναι δυνατόν η διανεμημένη εταιρεία με κανένα κεντρικό υπεύθυνο να ανταγωνιστεί  ένα από τα πιο ιδιαίτερα-χρηματοδοτημένα startup στην ιστορία με μια υπάρχουσα αγορά;

Ακόμη και αν το αποκεντρωμένο Uber μπορούσε να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα που προκύπτουν εναντίον της και αποκτούσε και ένα user base, πόσο καλύτερο από το Uber θα ήταν, πραγματικά; 

Το Uber (και άλλες centralized εφαρμογές) λειτουργούν πολύ καλά τώρα. Η εναλλακτική λύση δεν είναι πολύ καλύτερη.

Το δυνητικό όφελος από την τοποθέτηση πολλών υφιστάμενων βιομηχανιών στο blockchain δεν αρκεί για να κάνει τους χρήστες να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

8. Το blockchain δεν είναι εδώ για να κάνετε δωρεές στον Κθούλου

Απλά δείτε εδώ, δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω.

9. Το blockchain δεν είναι μια πλατφόρμα για memes

Το dogecoin είναι το δημοφιλέστερο νόμισμα meme που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ένα υποπροϊόν του bitcoin που ξεκίνησε το 2013 ως ένα αστείο, σήμερα φαίνεται να έχει φτάσει την αξία των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

10. To blockchain δεν είναι άχρηστο

Εκτός και αν φτιάξεις ένα άχρηστο blockchain, no offense.

 

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.