Το YouTube έχει κατακλυστεί από δόλιους λογαριασμούς livestream που αναμεταδίδουν βίντεο σε επανάληψη με έναν υποτιθέμενο “Elon Musk” που προωθεί συστήματα κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin και το Ethereum.

Παρά το γεγονός ότι αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, η διάταξη της πλατφόρμας, τα κριτήρια επαλήθευσης και οι αλγόριθμοι αναζήτησης εξακολουθούν να παρουσιάζουν προκλήσεις στη διάκριση του νόμιμου περιεχομένου από τις δόλιες δραστηριότητες.

Αυτή η έξαρση της δόλιας δραστηριότητας στο YouTube συμπίπτει με την επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση του Starship, η οποία, ενώ αρχικά ήταν επιτυχής, παρουσίασε άλλη μια απώλεια επικοινωνίας με τον επίγειο έλεγχο.

Οι αναζητήσεις για όρους όπως “Starship Launch Livestream” δίνουν τουλάχιστον έναν φαινομενικά επαληθευμένο λογαριασμό μεταξύ των δέκα πρώτων αποτελεσμάτων, οδηγώντας τους χρήστες σε ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει τον Elon Musk να στέκεται δίπλα στον πανύψηλο πύραυλο στο Boca Chica του Τέξας. Πιο κάτω στα αποτελέσματα αναζήτησης, πολλοί άλλοι λογαριασμοί μεταδίδουν το ίδιο βίντεο.

Ο ήχος του βίντεο, που υποτίθεται ότι μοιάζει με τη φωνή του Musk, ενθαρρύνει τους θεατές να συμμετάσχουν σε μια δωρεά κρυπτονομισμάτων στέλνοντας Bitcoin, Ethereum ή Dogecoin σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση.

Ωστόσο, ο ιστότοπος που συνδέεται με τον κωδικό QR που εμφανίζεται στο βίντεο είναι απατηλός, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι συνδέεται με τη SpaceX και υποσχόμενος σημαντικές ανταμοιβές κρυπτονομισμάτων.

Οι απατεώνες έχουν ιστορικό εκμετάλλευσης της δημόσιας προσωπικότητας του Musk για δόλια σχέδια, ιδίως σε πλατφόρμες όπως το YouTube. Παρά τις προσπάθειες καταπολέμησης τέτοιων δραστηριοτήτων, παρόμοιες απάτες συνεχίζονται, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των χρηστών που αναζητούν αυθεντικό περιεχόμενο μέσα στη θάλασσα της παραπληροφόρησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.