Η Artificial intelligence έχει μπει για τα καλά στις ζωές όλων μας και τα smartphones δεν αποτελούν εξαίρεση. Η αλήθεια είναι ότι τα τηλέφωνα γίνονται όλο και πιο έξυπνα. Και αυτό το άρθρο, έχει σκοπό να αναφερθεί σε μερικές προτάσεις οι οποίες προσφέρουν εξαιρετικά Ai features.

Σε εκθέσεις όπως Mobile World Congress και στην IFA, η Huawei, η Samsung και η Qualcomm είναι οι κύριες εταιρείες οι οποίες εστιάζουν στην AI. Υπάρχει το νέο Kirin 980 SoC, με όχι μια αλλά δυο NPUs, η Bixby 2.0 της Samsung και η AI Engine της Qualcomm. Φυσικά, δεν απουσιάζει από το προσκήνιο το νέο Bionic SoC της Apple. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις σημαντικές περιοχές εφαρμογής της AI στα smartphones:

  • Photo, video και image recognition: ανίχνευση αντικειμένων μπροστά από την κάμερα, προσαρμόζοντας τις ρυθμίσεις για τις φωτογραφίες και τα βίντεο για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Επιτρέπει επίσης και την κατηγοριοποίηση των εικόνων βάσει του περιεχομένου. Και όλα αυτά, γίνονται πραγματικότητα χάρη στα AI tools, όπως τα chips μηχανικής μάθησης και οι αλγόριθμοι. Και αυτό ακριβώς κάνει η Google και η Huawei αλλά και η Apple.
  • Γλώσσα και μετάφραση: Η μηχανική μάθηση κάνει πολύ καλή δουλειά και στην αναγνώριση της ομιλουμένης γλώσσας.  Βοηθά την Alexa την Siri και την Cortana να επικοινωνήσουν καλύτερα. Οι υπηρεσίες μετάφρασης είναι επίσης σημαντικές στο πεδίο των επικοινωνιών.
  • Performance/battery life: Η AI μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και στη μείωση της εξάντλησης της μπαταρίας. Μαθαίνοντας τις συνήθειες του χρήστη όπως έχουμε δει στο Android 9 Pie.

Τα πιο έξυπνα Android smartphones

Huawei Mate 20 Pro

Το νέο Mate 20 Pro είναι το πρώτο smartphone της Huawei που έρχεται με το νέο Kirin 980 και διαθέτει δυο NPUs. Και η αλήθεια είναι ότι η συσκευή επωφελείται στο έπακρο από αυτές. Η λειτουργία scene recognition στη κάμερα και το facial recognition και οι εκπληκτικές επιδόσεις στη φωτογραφία είναι μερικά μόνο από τα features που καθίστανται εφικτά χάρη στο Kirin 980 και την AI που το συνοδεύει. Φυσικά, πολύ βελτιωμένες είναι και οι επιδόσεις, έχοντας πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με το Kirin 970.

Google Pixel 3XL

Η Google πρόσφατα προέβη στην κυκλοφορία της επόμενης ναυαρχίδας της, με την AI να παίζει και εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο και στις δυο συσκευές, τόσο στο Pixel 3 όσο και στο Pixel 3XL. Αυτό φαίνεται και από την κάμερά τους, η οποία έχει μόνο έναν φακό και παρέχει εκπληκτικά αποτελέσματα.

Huawei P20 Pro

Εκτός από τη νέα σειρά Mate, τα Huawei P20 και P20 Pro παραμένουν δυο πολύ δημοφιλή smartphones. Το Kirin 970 ήταν το πρώτο chip με τη δική του NPU σε ένα smartphone και η λειτουργία του δεν διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με τον διάδοχο, τον Kirin 980. Σύμφωνα με το Androidpit η AI στο Huawei P20 Pro χρησιμοποιείται κυρίως για την κάμερα, με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά.

Honor 10

Η θυγατρική εταιρεία της Huawei, η Honor προχώρησε στην παρουσίαση του Honor 10 πριν από λίγους μήνες, με κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά σε προσιτή τιμή. Στην ουσία, το Honor 10 είναι ένα P20 Pro με μόλις δυο κάμερες, έχει τον ίδιο επεξεργαστή και παρόμοια features. Η Honor προχωράει ακόμη πιο πέρα στο χώρο της φωτογραφίας, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να απενεργοποιήσεις τα Ai effects, αν δεν ταιριάζουν στη φωτογραφία. Με πάνω από 500 σενάρια και 22 κατηγορίες, η κάμερα αναγνωρίζει οτιδήποτε βρίσκεται μπροστά στους φακούς. Το Honor 10 μάλιστα, χωρίζει τις φωτογραφίες σε τμήματα και στη συνέχεια επεξεργάζεται κάθε section μέσω του software για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.

Apple iPhone XS

Με το A12 Bionic στο iPhone XS, η Apple υπερηφανεύεται ότι έχει το πιο γρήγορο AI επεξεργαστή σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο smartphone. Το οχταπύρηνο chipset είναι σε θέση να υπολογίζει πέντε τρισεκατομμύρια operations κάθε δευτερόλεπτο στην NPU. Επιπλέον, η Apple ειδικεύεται στις εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας, όπου είναι πολύ απαραίτητο να γίνεται η αναγνώριση του περιβάλλοντος όσο πιο γρήγορα και έγκυρα γίνεται. Μάλιστα, έχει κάνει τη τεχνολογία μηχανικής μάθησης διαθέσιμη και σε εξωτερικούς developers μέσω της πλατφόρμας Core ML.

Samsung Galaxy S9/S9+

Η Samsung δεν έχει το δικό της AI unit μέσα στον επεξεργαστή του Galaxy S9, αλλά βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη μέσω της Bixby. Η Bixby έχει το δικό της πλήκτρο στο S9 και με την Bixby 2.0 υπάρχουν ακόμη περισσότερα features και προοπτικές.

Samsung Galaxy Note 9

Το Samsung Galaxy Note 9 είναι στην ουσία ένα Galaxy S9, αλλά είναι πιο γρήγορο και έρχεται με γραφίδα. Αλλά και τα δυο smartphones έρχονται με ένα Exynos 9810 SoC το οποίο δεν έχει τη δική του AI unit και πρέπει να τη βγάλει απλά με ένα bixby button. Αν και η assistant της Samsung αναπτύσσεται με αργού ρυθμούς, η εταιρεία θα συνεχίζει να βασίζεται στην AI στο μέλλον επειδή η Bixby θα συνεργάζεται με άλλες συσκευές στο δίκτυό σας.

 

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.