Η πιο δημοφιλής υπηρεσία αποστολής και λήψης μηνυμάτων λαμβάνει σήμερα έναν ριζικό ανασχεδιασμό. Η Google επισημοποιεί πλέον τις αλλαγές που είχαν διαρρεύσει πριν από λίγες εβδομάδες και για τις οποίες ενημερωθήκατε μέσω του techmaniacs.gr. Το νέο Gmail ξεκινά το παγκόσμιο ντεμπούτο του σήμερα σε όλους τους 1.4 δισεκατομμύρια χρήστες του. Όμως φαίνεται ότι αυτοί που θα το γνωρίσουν πρώτοι θα επιλεγούν τυχαία από την Google που θα τους ρωτά αν θέλουν να μεταβούν σε αυτό, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει διαθέσιμη επιλογή να το ενεργοποιήσει ο χρήστης από μόνος του.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα theverge.com, στα πλαίσια του επίσημου λανσαρίσματος του νέου Gmail, ο Jacob Bank, product manager του Gmail, δήλωσε ότι ο ανασχεδιασμός της υπηρεσίας, έγινε με προοπτική να είναι ο κόσμος πιο παραγωγικός αλλά και ασφαλής κατά την χρήση του. Η ασφάλεια, επικεντρώνεται γύρω από το νέο confidential mode. Αυτό επιτρέπει στον αποστολέα, να θέτει expiration dates για emails με ευαίσθητα δεδομένα. Ο αποστολέας και μόνο μπορεί να καθορίσει για πόσο χρονικό διάστημα ο παραλήπτης θα έχει πρόσβαση στο email.

Integrated rights management (IRM): Πρόκειται για μια λειτουργία που απευθύνεται κυρίως για επιχειρήσεις αλλά κάνει και το ντεμπούτο της στους απλούς χρήστες. Επιτρέπει το μπλοκάρισμα της προώθησης, της αντιγραφής, του κατεβάσματος και της εκτύπωσης συγκεκριμένων emails. Η Google πιστεύει ότι υπάρχουν πλήθος περιπτώσεων όπου οι άνθρωποι λανθασμένα μοιράζονται πληροφορίες με το λάθος άτομο και το νέο αυτό μέτρο, θέλει να αντιμετωπίσει αυτό ακριβώς το πρόβλημα.

Two-factor authentication (2FA): Πρόκειται για μια λειτουργία που χρησιμοποιείται ανά email και προστίθεται κάτω από την ομπρέλα του confidential mode. Μπορείτε να ζητήσετε από τους παραλήπτες των μηνυμάτων να ταυτοποιηθούν με ένα passcode που θα τους έχει σταλεί μέσω μηνύματος για να μπορούν να ανοίξουν το confidential email. Να σημειωθεί, ότι προς το παρόν τα  IRM και 2FA δεν είναι διαθέσιμα, με την Google να υπόσχεται ότι θα καταφθάσουν σύντομα.

Η Google αναφέρει και ορισμένες behind-the-scenes αλλαγές ως προς την ασφάλεια που έχουν εστιάσει στο να εμποδιστούν οι απάτες phising. Έχουμε αυξήσει σημαντικά τις προσπάθειές μας στο να αποτρέψουμε τις απάτες phising, αναφέρει ο Bank υποστηρίζοντας ότι οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης της Google ελέγχουν κάθε μήνυμα που λαμβάνετε. Να σημειωθεί, ότι πλέον οι προειδοποιήσεις για phising emails είναι πιο εμφανείς.

Το Email Snoozing είναι ένα ακόμη feature το οποίο βρίσκεται σε πολλά email apps τρίτων, που πλέον ενσωματώνεται και στο Gmail. Λειτουργεί με ένα hover menu το οποίο αναδύει τις πιο συχνές αλληλεπιδράσεις που θα θέλατε να δείτε, όπως archive, delete, mark as read, ενώ δεν γνωρίζουμε αν θα καταφθάσει και στις mobile εκδόσεις του Gmail.

Επιπλέον ένα από τα πιο σημαντικά updates είναι και το side panel στα οποία βρίσκουν στέγη τα Google Calendar, Google Keep και το νέο Google Tasks. Με την πλειονότητα των αλλαγών να εστιάζουν στο Gmail για το Web, στα mobile apps έχουμε τα high-priority notifications. Πρόκειται για ένα feature στο οποίο η Google χρησιμοποιεί τα AI συστήματα για να επιλέξει να σας εμφανίσει τα email που θεωρεί επείγοντα και να σας ειδοποιήσει και ποια να αφήσει για αργότερα.

Αυτές ήταν οι σημαντικότερες αλλαγές του νέου Gmail. Είναι γεγονός ότι αυτές υπόσχονται πολλά και θέλουν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την εμπειρία κατά τη χρήση της υπηρεσίας. Θα το καταφέρουν πιστεύετε;

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.