- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 890 εκατομμυρίων ευρώ στη Google, κρίνοντας ότι ο τεχνολογικός κολοσσός παραβίασε βασικές διατάξεις του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA).
- Τα 460 εκατομμύρια ευρώ αφορούν τον τρόπο που η εταιρεία ευνοεί συστηματικά τις δικές της υπηρεσίες στην Αναζήτηση, εμφανίζοντας τα εργαλεία της στην κορυφή της σελίδας.
- Τα υπόλοιπα 430 εκατομμύρια αφορούν τα εμπόδια που έθετε η Google στους προγραμματιστές εφαρμογών μέσα στο Google Play Store, περιορίζοντας τη δυνατότητά τους να ενημερώνουν τους χρήστες για φθηνότερες εναλλακτικές.
Πάρτε βαθιά ανάσα, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έριξε ξανά βαριά καμπάνα στη Google. Αυτή τη φορά, ο λογαριασμός έφτασε τα 890 εκατομμύρια ευρώ, με την Κομισιόν να κρίνει ότι ο τεχνολογικός κολοσσός παραβίασε βασικές διατάξεις του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (Digital Markets Act – DMA).
Το συνολικό πρόστιμο χωρίζεται σε δύο μεγάλα «μέτωπα». Τα 460 εκατομμύρια ευρώ αφορούν τον τρόπο που η εταιρεία ευνοεί συστηματικά τις δικές της υπηρεσίες στην Αναζήτηση, ενώ τα υπόλοιπα 430 εκατομμύρια αφορούν τα εμπόδια που βάζει στους προγραμματιστές εφαρμογών μέσα στο Google Play Store.
Πώς η Google «μαγείρευε» τα αποτελέσματα αναζήτησης
Σύμφωνα με τα ευρήματα της ευρωπαϊκής έρευνας, αν κάποιος έψαχνε για αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία, αθλητικά αποτελέσματα ή αγορές, η Google φρόντιζε να βλέπει πρώτα και κύρια τα δικά της εργαλεία. Οι υπηρεσίες της εμφανίζονταν συστηματικά στην κορυφή της σελίδας με ειδικά φίλτρα και εμπλουτισμένα γραφικά, σπρώχνοντας τους ανεξάρτητους ανταγωνιστές στο περιθώριο.

Ο κανονισμός DMA, ωστόσο, υποχρεώνει τις μεγάλες πλατφόρμες (τους λεγόμενους gatekeepers) να αντιμετωπίζουν όλες τις υπηρεσίες ισότιμα, δίκαια και χωρίς διακρίσεις. Κάτι που, όπως φαίνεται, η Google προσπέρασε επιδεικτικά για να προστατεύσει τα δικά της επιχειρηματικά συμφέροντα.
Το «μπλόκο» στους developers του Play Store
Στο δεύτερο σκέλος της απόφασης, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Google περιόριζε αυστηρά τη δυνατότητα των δημιουργών εφαρμογών να ενημερώνουν τους χρήστες για φθηνότερες εναλλακτικές εκτός του Play Store. Αν ένας developer ήθελε να σου πει «αγόρασε τη συνδρομή από την ιστοσελίδα μου σε χαμηλότερη τιμή», η Google του έδενε τα χέρια.
Παράλληλα, οι προμήθειες που επέβαλλε η εταιρεία όταν ένας πελάτης αποκτήθηκε αρχικά μέσα από το Google Play κρίθηκαν υπερβολικές και παντελώς ασύμβατες με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
60 ημέρες προθεσμία ή… 5% του παγκόσμιου τζίρου
Η Κομισιόν έδωσε στη Google διορία 60 ημερών για να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις. Αν δεν το πράξει, θα βρεθεί αντιμέτωπη με επιπλέον καθημερινά πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν έως και το 5% του συνολικού παγκόσμιου κύκλου εργασιών της.
Αν και η Google έχει ήδη ξεκινήσει δοκιμαστικές αλλαγές στον τρόπο παρουσίασης των αποτελεσμάτων (ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ε.Ε. ακόμα και για τη λειτουργία των AI Overviews), η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Τερέζα Ριμπέρα, ήταν ξεκάθαρη: οι καλύτερες υπηρεσίες πρέπει να επικρατούν χάρη στην ποιότητά τους και όχι επειδή ανήκουν στην εταιρεία που διαχειρίζεται τη μηχανή αναζήτησης.
Με τη ματιά του Techmaniacs
Η Google μόλις ανακοίνωσε κέρδη μόνο για το δεύτερο τρίμηνο του 2026, που φτάνουν τα 119,80 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει πως τα πρόστιμα αυτού του μεγέθους είναι απλά χάδι για την εταιρεία και υπάρχουν περισσότερο για το θεαθήναι. Προφανώς και πρέπει να υπάρχει έλεγχος και επιπτώσεις, όμως αυτά τα ποσά δεν νομίζω πως είναι αρκετά για να αλλάξει ρότα η εταιρεία. Αυτό σημαίνει πως τα μέτρα δεν είναι επαρκή για την προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.































![Samsung Galaxy S26 Ultra Review: Είναι τελικά Ultra; [Βίντεο] Galaxy S26 ultra review](https://techmaniacs.gr/wp-content/uploads/2026/03/Galaxy-S26-ultra-review-218x150.webp)















