Την 1η Νοεμβρίου εφαρμόστηκε ο Digital Markets Act, η νέα νομοθεσία της ΕΕ η οποία θα εξαναγκάσει τις μεγάλες εταιρείες, όπως την Google, το Facebook, την Amazon και τη Meta να κάνουν τις πλατφόρμες τους πιο ανοιχτές και φυσικά να συνεργάζονται η μια με την άλλη από το 2023. Κάτι τέτοιο θα φέρει σημαντικές αλλαγές στο τι μπορεί να κάνει ένας χρήστης με το smartphone του και τις εφαρμογές που αυτό το συνοδεύουν.

Αναμένουμε οι επιπτώσεις να είναι σημαντικές, αναφέρει ο Gerard de Graat, ένας βετεράνος αξιωματούχος της ΕΕ που είχε βοηθήσει στο να περάσει ο DMA νωρίτερα φέτος. Τον προηγούμενο μόλις μήνα, είχε γίνει διευθυντής του νέου γραφείου της ΕΕ στο San Fransisco, το οποίο καλείται να εξηγήσει τις επιπτώσεις του νόμου αυτού στις Big Tech, όπως χαρακτηρίζονται, εταιρείες.

Αν έχεις ένα iPhone, θα μπορείς σύντομα να κατεβάσεις εφαρμογές όχι μόνο από το App Store αλλά και από άλλα app stores ή από το internet, αναφέρει ο De Graat. Εν ολίγοις, ο DMA απαιτεί από τις ηγετικές πλατφόρμες να επιτρέψουν σε ανταγωνιστές μικρότερους να μπορούν να συνεργάζονται με τις δικές τους πλατφόρμες, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το WhatsApp για παράδειγμα της Meta θα μπορεί να λάβει μηνύματα από ανταγωνιστικές εφαρμογές όπως το Signal ή το Telegram.

Αν και ο DMA επιβάλλεται κανονικά από σήμερα 1η Νοεμβρίου, οι πλατφόρμες δεν χρειάζεται να προσαρμοστούν άμεσα. Η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να καθορίσει ποιες εταιρείες είναι αρκετά μεγάλες για να θεωρηθούν ότι κρατούν τα ηνία και να υπαχθούν στη νέα νομοθεσία. Ο De Graad μάλιστα, αναμένει πλήθος μηνύσεων από αυτές τις μεγάλες εταιρείες οι οποίες θα προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν την εφαρμογή τους δικαστικά.

Gov.gr Wallet: Για συναλλαγές με τράπεζες και παρόχους – ντεμπούτο

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.