Τα μοντέρνα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν πλέον να περάσουν το Turing test με επιτυχία και μάλιστα πετυχαίνοντας καλύτερα σκορ από ανθρώπους. Το Turing Test που δημιουργήθηκε από τον πατέρα των υπολογιστών, Alan Turing, είχε σκοπό να ελέγχει τη νοημοσύνη των υπολογιστών σε σχέση με τον άνθρωπο. Το Παιχνίδι Μίμησης, όπως το ονόμασε, περιλαμβάνει μια ανθρώπινη συνομιλία με αόρατους συμμετέχοντες και μπορεί να μας δείξει αν οι συμμετέχοντες είναι άνθρωποι ή μηχανές.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PNAS, η οποία χρησιμοποίησε αυστηρά σύγχρονα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, διαπιστώθηκε πως τα μοντέλα ήταν πολύ εύκολο να περάσουν για πραγματικούς ανθρώπους που συμμετείχαν στο πείραμα.

Η μελέτη εξέτασε τέσσερα διαφορετικά κορυφαία μοντέλα μεγάλων γλωσσών, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων που υποστηρίζουν το ChatGPT και το LLaMa της Meta, καθώς και παλαιότερα συστήματα. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά που πέτυχαν πραγματικοί άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το GPT 4.5 θεωρήθηκε πως είναι πραγματικός άνθρωπος στο 73% των περιπτώσεων, ένα αποτέλεσμα που ξεπερνά αυτά όντως πραγματικών ανθρώπων. Το νεότερο LLaMa της Meta πέτυχε 56%, όσο πετύχαιναν και οι άνθρωποι με τους οποίους συγκρίθηκε.

Τα πειράματα με παλαιότερα μοντέλα έδειξαν πόσο γρήγορα έχουν εξελιχθεί τα συστήματα. Το GPT-4o, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2024, θεωρήθηκε ότι ήταν ανθρώπινο το 21% του χρόνου, ενώ το σύστημα ELIZA της δεκαετίας του 1960 βαθμολογήθηκε ως ανθρώπινο το 23% του χρόνου.

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι, αν δοθούν οι σωστές προτροπές, τα προχωρημένα LLMs μπορούν να επιδείξουν τον ίδιο τόνο, αμεσότητα, χιούμορ και την ίδια πιθανότητα σφάλματος με τους ανθρώπους», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Κάμερον Τζόουνς. «Ενώ γνωρίζουμε ότι τα LLMs μπορούν εύκολα να παράγουν γνώσεις σχεδόν σε κάθε θέμα, αυτό το τεστ έδειξε ότι μπορούν επίσης να επιδείξουν πειστικά κοινωνικά συμπεριφορικά χαρακτηριστικά, κάτι που έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο που σκεφτόμαστε την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Η νέα μελέτη τονίζει πως ίσως θα πρέπει να επανεξεταστούμε το Turing Test, ώστε να έρθει στην σύγχρονη εποχή.

«Το Turing Test ξεκίνησε ως ένας τρόπος να διερευνηθεί εάν οι μηχανές θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν την ανθρώπινη νοημοσύνη», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Μπεν Μπέργκεν, καθηγητής γνωστικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. «Αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι οι άνθρωποι, επομένως το πραγματικό ζήτημα δεν είναι η ακατέργαστη πνευματική δύναμη».

«Βλέποντας ότι οι μηχανές μπορούν να περάσουν το τεστ, και βλέποντας πώς το περνούν, μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε τι μετράει. Όλο και περισσότερο, μετράει την ανθρώπινη ομοιότητα».

Και εδώ έρχεται το τρομακτικό της υπόθεσης. Όταν μια μηχανή μπορεί να ξεγελάσει την πλειοψηφία των ανθρώπων, κάνοντάς τους να πιστεύουν πως συνομιλούν με άνθρωπο, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να μας πείσει να κάνουμε τα πάντα.

Η Apple θα φέρει αυτόματο υποτιτλισμό σε όλα τα βίντεο με το iOS 27

Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις phishing και όχι μόνο, με τους χρήστες να μην καταλαβαίνουν τη διαφορά ανάμεσα σε μηχανή και άνθρωπο, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γίνει πολύ πειστική, αφού έχει τη δυνατότητα για γρήγορες απαντήσεις. Όταν αυτές οι επιθέσεις γίνονται κατά χιλιάδες από AI Agents, είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω εφαρμογών μηνυμάτων, emails και social media, η πιθανότητα να πέσουν θύματα χιλιάδες άτομα είναι υψηλές. Με αυτό τον τρόπο η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται ένας τεράστιος κίνδυνος για την κυβερνοασφάλεια και όχι μόνο.

Την ίδια στιγμή, oi AI Agents μπορούν να πλημυρίσουν το διαδίκτυο με ψεύτικες πληροφορίες και ειδήσεις, επηρεάζοντας την κοινή γνώμη και χαλιναγωγώντας την αγορά. Φανταστείτε αύριο, χιλιάδες σελίδες σε όλο τον κόσμο να δημοσιεύουν μία ψευδή είδηση που έχει την δυνατότητα να επηρεάσει επενδυτές. Αυτό σημαίνει έλεγχος της αγοράς, που συνήθως καταλήγει σε μεγάλες απώλειες κεφαλαίων και νέων κρίσεων.

Φυσικά, αυτή η διασπορά fake news μέσω σελίδων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να επηρεάσει σε τόσο μεγάλο βαθμό το κοινό, ώστε να ελέγξει την ψήφο του στις εκλογές και άρα να φέρει κατάλυση της δημοκρατίας.

Σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη προωθείται στα πάντα, κάποια στιγμή θα πρέπει να παρθούν αυστηροί κανόνες για την χρήση και την λειτουργεία της. Μέχρι στιγμής όλοι είναι έρμαια στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, που έχουν και τον απόλυτο έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης. Εκείνες βάζουν τους περιορισμούς στους χρήστες, που από ότι φαίνεται δεν είναι αρκετοί, για αυτό παρατηρούμε τεράστια αύξηση στις διαδικτυακές απάτες με τεχνητή νοημοσύνη, όπως επίσης και τους στρατούς AI Bots που αναρτούν στο διαδίκτυο με πολύ πειστικό ύφος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο PNAS.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Ακολουθήστε μας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.