Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA/ESA παρείχε μια πολύχρωμη κοντινή ματιά σε ένα από τα πιο δυναμικά αστέρια του γαλαξία μας. Οι εικόνες του Hubble που καταγράφουν τις λεπτομέρειες και την εξέλιξή του, παρουσιάζονται από ένα μοναδικό timelapse βίντεο. Το R Aquarii βρίσκεται μόλις περίπου 700 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Υδροχόου και είναι ένα συμβιωτικό δυαδικό αστέρι, ένας τύπος δυαδικού αστρικού συστήματος που αποτελείται από έναν λευκό νάνο και έναν κόκκινο γιγαντιαίο άστρο που περιβάλλεται από ένα μεγάλο, δυναμικό νεφέλωμα. Ως το πλησιέστερο συμβιωτικό αστέρι στη Γη, το R Aquarii μελετήθηκε σε μια προσπάθεια να κατανοηθεί ο μηχανισμός που τροφοδοτεί το σύστημα.

Το R Aquarii υφίσταται βίαιες εκρήξεις που εκτοξεύουν τεράστιους πίδακες φωτεινού αερίου στο διάστημα. Αυτές οι εκρήξεις αποδεικνύουν το γεγονός ότι ορισμένα άστρα αναδιανέμουν τα στοιχεία που δημιουργούν, εμπλουτίζοντας το διαστρικό χώρο με βαρύτερα στοιχεία όπως ο άνθρακας, το άζωτο και το οξυγόνο που αποτελούν τα δομικά στοιχεία των πλανητών και της ζωής όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Το R Aquarii ανήκει σε μια κατηγορία διπλών αστέρων που ονομάζονται συμβιωτικά αστέρια. Το πρωτεύον αστέρι είναι ένας γερασμένος κόκκινος γίγαντας και ο σύντροφός του είναι ένα συμπαγές καμένο αστέρι γνωστό ως λευκός νάνος. Όταν ο λευκός νάνος ταλαντεύεται πλησιέστερα στον κόκκινο γίγαντα κατά τη διάρκεια της 44χρονης τροχιακής του περιόδου, αποβάλλει βαρυτικά το αέριο υδρογόνο. Αυτό το υλικό συσσωρεύεται στην επιφάνεια του νάνου αστέρα έως ότου υποβληθεί σε αυθόρμητη πυρηνική σύντηξη, κάνοντας αυτή την επιφάνεια να εκραγεί σαν μια γιγάντια βόμβα υδρογόνου – μια λεγόμενη nova. Το νεφέλωμα γύρω από το δυαδικό αστέρι είναι γνωστό ως Cederblad 211 και μπορεί να είναι το κατάλοιπο ενός παρελθόντος nova.

Η κλίμακα του γεγονότος είναι εξαιρετική ακόμη και από αστρονομικούς όρους, καθώς το εκπεμπόμενο υλικό μπορεί να εντοπιστεί σε τουλάχιστον 400 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα – ή 2500 φορές την απόσταση μεταξύ Ήλιου και Γης – από τον κεντρικό πυρήνα. Η ομάδα ESA/Hubble δημιούργησε ένα μοναδικό timelapse του αντικειμένου που αποτελείται από πολλαπλά προγράμματα παρατήρησης που εκτείνονται από το 2014 έως το 2023. Στις πέντε εικόνες, φαίνεται η ταχεία και δραματική εξέλιξη του δυαδικού αστεριού και του νεφελώματος που το περιβάλλει.

Ποιες λειτουργίες προσφέρουν τα νέα ΑΤΜ των τραπεζών χωρίς να έχουμε μαζί μας τη κάρτα

Μελετώντας αυτά τα συστήματα, οι αστρονόμοι μπορούν να αντλήσουν πολύτιμες γνώσεις για τις διαδικασίες που διαμορφώνουν το σύμπαν, ενώ μπορούν να μάθουν περισσότερα για τους κύκλους ζωής των αστεριών και για τον σχηματισμό των πλανητών.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.