Η Ελλάδα αρχίζει να εξετάζει τη πιθανότητα να μπει στον νέο κόσμο της πυρηνικής ενέργειας και μάλιστα ανοίγοντας συζήτηση για τις σύγχρονες μικρές μονάδες, γνωστές ως αντιδραστήρες «τσέπης» SMRs. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικος Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αν. Γαϊτάνης έκανε λόγο για την ανάγκη να εξετάσουμε την ανάπτυξη τέτοιων πυρηνικών αντιδραστήρων και στην Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα είχαμε διαβάσει για σκέψεις για μια «πυρηνική συνεργασία» της Ελλάδας με τη Βουλγαρία που κατασκευάζει δύο νέους αντιδραστήρες στο Κοζλοντούι, δηλαδή να μπει μετοχικά μια ελληνική επιχείρηση σε κάποιον από αυτούς, είτε μια 20ετής συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τώρα, γίνεται αναφορά για πρώτη φορά η ιδέα ανάπτυξης στη χώρα μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων (Small modular reactors – SMRs), γνωστών και ως αντιδραστήρων «τσέπης».

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Θάνο, energy consultant από τις ΗΠΑ και για πολλά χρόνια στέλεχος στο Massachusetts Department of Public Utilities. Το πρόβλημα εστιάζεται στην αδυναμία των κυβερνήσεων να εξασφαλίσουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας χαμηλού κόστους για έναν πλανήτη που σε 26 χρόνια από σήμερα, το 2050, θα έχει 10 δισεκατομμύρια πληθυσμό, έναντι περίπου 8 δισ σήμερα.

Η ενεργοβόρα τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί τις εταιρείες τεχνολογίας στη πυρηνική ενέργεια

Η επιστημονική συζήτηση, σύμφωνα με τον Μάριο Αναγνωστάκη – καθηγητή Πυρηνικής Τεχνολογίας στο ΕΜΠ-, περιστρέφεται γύρω από τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (Small modular reactors – SMRs) ισχύος από 10 έως 300 MWe, που είναι απλούστεροι στη λειτουργία και συντήρηση, καίνε λιγότερο καύσιμο, παράγουν λιγότερα απόβλητα, συνεργάζονται καλύτερα με τις ΑΠΕ. Αξίζει εδώ όμως να επισημάνουμε πως ακόμα και αν σημερα αποφασιζόταν να αξοιοποιηθεί μια τέτοια λύση, θα χρειαζόταν μέχρι και είκοσι χρόνια για την απαιτούμενη αδειοδοτική διαδικασία.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.