Φυσικοί δημιούργησαν ένα εξωτικό μονοδιάστατο αέριο, παγιδεύοντας φωτόνια για να φτιάξουν μια κατάσταση ύλης γνωστή ως Bose–Einstein Condensate (BEC). Μπορείς να φανταστείς τη διαφορά, όπως συμβαίνει σε μια ουρά τύπου “conga” σε σχέση με το πλήθος σε μια συναυλία. Έτσι και η ύλη αλλάζει συμπεριφορά ανάλογα με το αν είναι περιορισμένη σε μια μονοδιάστατη γραμμή ή έχει ελευθερία κίνησης σε δύο διαστάσεις.

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Bonn και του Kaiserslautern-Landau πραγματοποίησαν ένα πείραμα για να μελετήσουν πότε αλλάζει αυτή η συμπεριφορά σε ένα κβαντικό σύστημα. Τους ενδιέφερε πώς η μετάβαση σε μονοδιάστατο περιορισμό άλλαξε τις κρίσιμες ιδιότητες που είχε το αέριο καθώς ψύχθηκε και πέρασε σε φάση συμπύκνωσης.

μονοδιάστατο αέριο φως

Η BEC σχηματίζεται όταν ορισμένα σωματίδια, όπως τα φωτόνια, ψύχονται και παγιδεύονται σε έναν χώρο, εγκαταλείποντας την ατομική τους ταυτότητα και σχηματίζοντας ένα “αέριο” με κοινή κβαντική ταυτότητα. Σε μονοδιάστατο περιορισμό, η κατάσταση αυτή είναι πιο δύσκολη να επιτευχθεί, καθώς η θερμότητα και η “κβαντική ασάφεια” έχουν λιγότερη ελευθερία να κινηθούν.

Η ομάδα κατάφερε να επιβεβαιώσει θεωρητικές προβλέψεις σχετικά με τον τρόπο σχηματισμού των συμπυκνωμάτων Bose σε διαφορετικές διαστάσεις. Στο μέλλον, θα μπορούν να τροποποιήσουν τις πολυμερείς δομές στο πείραμά τους για να εξετάσουν άλλες θεωρίες και να μελετήσουν τη συμπεριφορά αυτών των ιδιαίτερων καταστάσεων ύλης, πέρα από το μονοδιάστατο αέριο που προκύπτει από το φως.

NASA: Η πιο σπουδαία ανακάλυψη πλανήτη με αέριο που παράγεται από τη ζωή είναι γεγονός!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.