Όταν σκέφτεστε το διάστημα, τι σας έρχεται στο μυαλό; Ίσως η απεραντοσύνη ενός τεράστιου σταδίου ή ενός μουσείου, όπου υπάρχει τόσος χώρος που μοιάζει σαν να μπορεί να συνεχίζεται για πάντα. Αλλά σε αντίθεση με ένα άδειο κτίριο, το διάστημα δεν είναι απλώς ένας μεγάλος κενός χώρος. Είναι μια απέραντη, διαρκώς επεκτεινόμενη παιδική χαρά γεμάτη με όλα τα είδη συναρπαστικών «πραγμάτων».

Ως παιδιά, πολλοί από εμάς αναρωτιόμαστε για τα σύννεφα, τα αστέρια και τον ατελείωτο ουρανό. Αυτή η περιέργεια μπορεί να οδηγήσει κάποιους, όπως έναν καθηγητή φυσικής από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Άρλινγκτον, να βουτήξουν βαθιά στα μυστήρια του σύμπαντος, μελετώντας το διάστημα και διδάσκοντας γι’ αυτό επί δεκαετίες.

Πως είναι το ηλιοβασίλεμα από το διάστημα; Απίστευες φωτογραφίες!

Η Γη είναι τυλιγμένη σε στρώματα αερίων, με περίπου 100 δισεκατομμύρια μόρια ανά κυβικό εκατοστό στο επίπεδο της θάλασσας. Όσο ανεβαίνουμε ψηλότερα, ο αέρας αραιώνει, μέχρι που, σε ύψος περίπου 62 μιλίων πάνω από τη Γη, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου αέρας. Εδώ αρχίζει το διάστημα – πάνω από τη γραμμή Kármán.

Αλλά το διάστημα δεν είναι εντελώς άδειο. Κατά μέσο όρο, υπάρχει περίπου 1 άτομο ανά κυβικό εκατοστό εκεί έξω. Για να το θέσουμε σε προοπτική, ένας κύβος της ατμόσφαιρας της Γης θα είχε δισεκατομμύρια σωματίδια αέρα, ενώ ο ίδιος κύβος στο διάστημα μπορεί να έχει μόνο ένα ή δύο.

Το διάστημα είναι γεμάτο με υδρογόνο, ήλιο, κοσμική σκόνη και ενεργητικά σωματίδια που ονομάζονται κοσμικές ακτίνες, τα οποία διαπερνούν το διάστημα με ταχύτητα σχεδόν φωτός. Υπάρχει επίσης ακτινοβολία, μαγνητικά πεδία, ακόμη και σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια – μυστηριώδεις δυνάμεις που διαμορφώνουν και επεκτείνουν το σύμπαν.

Σκεφτείτε το διάστημα σαν ένα τεντωμένο τραμπολίνο. Όταν τοποθετείτε πάνω του μια βαριά μπάλα, το τραμπολίνο βυθίζεται – όπως ακριβώς το διάστημα κάμπτεται γύρω από ένα τεράστιο αντικείμενο όπως ένας πλανήτης. Αν κυλήσετε μια μπίλια κοντά σε αυτή τη βύθιση, αυτή θα καμπυλώσει, όπως οι πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τα αστέρια. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί η βαρύτητα στο διάστημα.

Έτσι, το διάστημα δεν είναι απλώς ένα κενό. Είναι ένα δυναμικό, τρισδιάστατο περιβάλλον όπου δυνάμεις, σωματίδια και αντικείμενα αλληλεπιδρούν με τρόπους που κάνουν το σύμπαν μας όμορφο και πολύπλοκο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.