Το Gilead έχει την ευκαιρία να φέρει το τέλος της πανδημίας HIV, αν επιτρέψει την πρόσβαση στο νέο φάρμακο Lenacapavir, σύμφωνα με την επικεφαλής του UNAIDS, Winnie Byanyima. Το Lenacapavir είναι ένα επαναστατικό φάρμακο κατά του HIV που χορηγείται με ένεση δύο φορές το χρόνο.

Η Byanyima κάλεσε το Gilead να επιτρέψει την παραγωγή γενόσημων εκδόσεων του φαρμάκου μέσω του οργανισμού Medicines Patent Pool, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε φθηνότερες εκδόσεις του σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Νέο εμβόλιο HIV με 100% αποτελεσματικότητα στους ανθρώπους

“Το Gilead έχει την ευκαιρία να σώσει τον κόσμο από την πανδημία,” τόνισε η Byanyima, προσθέτοντας ότι το φάρμακο θα βοηθήσει τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, όπως γκέι άνδρες και τρανς γυναίκες.

Το Lenacapavir εγκρίθηκε στις ΗΠΑ και την ΕΕ το 2022, και κοστίζει περίπου $40,000 ετησίως στις ΗΠΑ. Δοκιμάζεται επίσης για χρήση ως προφυλακτικό (PrEP) με υποσχόμενα αποτελέσματα.

Η Byanyima επέμεινε ότι μέσω τιμολογιακής κλιμάκωσης, το Gilead θα μπορούσε να κερδίσει χρήματα ενώ θα φέρει τον κόσμο πιο κοντά στον τερματισμό της νόσου. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορούμε να τερματίσουμε το HIV ως απειλή για τη δημόσια υγεία μέχρι το 2030, αν ληφθούν οι σωστές αποφάσεις.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.