Αν έχεις ευαίσθητα αρχεία στο Android τηλέφωνό σου ή ανησυχείς για πιθανή κλοπή, το Lockdown Mode είναι αυτό που χρειάζεσαι. Η λειτουργία αυτή απενεργοποιεί τη βιομετρική ασφάλεια και βασίζεται μόνο σε knowledge-based authentication (ΚΒΑ) όπως PIN, κωδικό πρόσβασης, ή μοτίβο. Κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει τη συσκευή σου αν δεν ξέρει αυτά τα στοιχεία.

Το Lockdown Mode εισήχθη με την αναβάθμιση Android 9 Pie το 2018 για να ενισχύσει την ασφάλεια των συσκευών. Όταν το ενεργοποιήσεις, όλες οι βιομετρικές μέθοδοι απενεργοποιούνται και μπορείς να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου μόνο με το μοναδικό σου PIN, κωδικό πρόσβασης ή μοτίβο. Αυτό αποτρέπει τυχόν παραβιάσεις μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων ή αναγνώρισης προσώπου, που μπορεί να ξεγελαστούν από υψηλής ποιότητας εικόνες ή αντίγραφα.

Γενικά, το Lockdown Mode στο Android είναι ιδανικό σε καταστάσεις όπου αισθάνεσαι ανασφαλής ή ανησυχείς ότι κάποιος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα σου. Κλείνοντας τις βιομετρικές μεθόδους, απαιτείται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για το ξεκλείδωμα της συσκευής, ειδικά αν χρησιμοποιείς πολύπλοκο κωδικό ή μοτίβο. Επιπλέον, κρύβει τις ειδοποιήσεις στην οθόνη κλειδώματος, προστατεύοντας έτσι το περιεχόμενο από αδιάκριτα βλέμματα.

Επιπλέον, το Lockdown Mode στο Android απενεργοποιεί τη φωνητική αναγνώριση για να αποτρέψει την πρόσβαση μέσω ηχογραφημένων φωνητικών εντολών. Η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση είναι εύκολη και γρήγορη και γίνεται μέσω του μενού ρυθμίσεων ή των επιλογών ενέργειας – με παρατεταμένο πάτημα του κουμπιού απενεργοποίησης, ανάλογα με το μοντέλο του τηλεφώνου και τη ROM που τρέχει.

Η διαδικασία ενεργοποίησης διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο και την έκδοση του Android. Στα Google Pixel τηλέφωνα, η λειτουργία εμφανίζεται στις επιλογές ενέργειας, ενώ στα Samsung τηλέφωνα πρέπει να ενεργοποιηθεί πρώτα μέσω των ρυθμίσεων. Κάποια Android τηλέφωνα ίσως δεν υποστηρίζουν καν αυτή τη λειτουργία, ανάλογα με τον κατασκευαστή ή την περιοχή, διότι μπορεί να έχει αφαιρεθεί.

Το Lockdown Mode είναι μια απλή αλλά ισχυρή λειτουργία για την προστασία της συσκευής σου σε καταστάσεις ανάγκης. Ακόμα και αν κλαπεί η συσκευή σου, θα έχεις τον χρόνο να τη διαγράψεις απομακρυσμένα και να μπλοκάρεις το IMEI. Δεν είναι για συνεχή χρήση, αλλά είναι απαραίτητο εργαλείο όταν βρίσκεσαι σε επικίνδυνες καταστάσεις ή σε περιβάλλοντα με χαμηλή εμπιστοσύνη.

Όσον αφορά το iOS, η Apple πρόσθεσε το Lockdown Mode στο iOS 16 το 2022. Το χαρακτηριστικό είναι απενεργοποιημένο από προεπιλογή – για λόγους ασφάλειας και ευκολίας των χρηστών, όπως στο Android – και μπορεί να ενεργοποιηθεί στην ενότητα απορρήτου και ασφάλειας της εφαρμογής των ρυθμίσεων συστήματος. Αφού ενεργοποιηθεί, η λειτουργία κλειδώματος μπορεί να απενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή στην ίδια ενότητα της εφαρμογής. Η ενεργοποίηση ή η απενεργοποίηση της λειτουργίας απαιτεί επανεκκίνηση της συσκευής και εισαγωγή του κωδικού πρόσβασης.

Όταν είναι ενεργοποιημένη, η Apple λέει ότι η λειτουργία κλειδώματος παρέχει ένα “ακραίο” επίπεδο ασφάλειας περιορίζοντας ή απενεργοποιώντας αυστηρά τη λειτουργικότητα των χαρακτηριστικών, των εφαρμογών, και των ιστότοπων. Κατά την κυκλοφορία της, η λειτουργία κλειδώματος περιελάμβανε τις ακόλουθες ενισχύσεις ασφάλειας, ενώ η Apple την έχουν εμπλουτίσει με την πάροδο του χρόνου:

  • Στην εφαρμογή των μηνυμάτων, οι περισσότεροι τύποι συνημμένων μηνυμάτων εκτός από εικόνες είναι αποκλεισμένοι και ορισμένες λειτουργίες όπως οι προεπισκοπήσεις συνδέσμων δεν είναι διαθέσιμες.
  • Οι εισερχόμενες κλήσεις FaceTime από άτομα που δεν έχετε καλέσει στο παρελθόν αποκλείονται. Αποκλείονται επίσης οι εισερχόμενες προσκλήσεις για άλλες υπηρεσίες της Apple από άτομα που δεν έχετε προσκαλέσει στο παρελθόν.
  • Ορισμένες πολύπλοκες τεχνολογίες ιστού και λειτουργίες περιήγησης, συμπεριλαμβανομένης της μεταγλώττισης JavaScript just-in-time (JIT), είναι απενεργοποιημένες, εκτός εάν ο χρήστης εξαιρέσει έναν αξιόπιστο ιστότοπο από το Lockdown Mode. Αυτή η προστασία ισχύει για το Safari και όλα τα άλλα προγράμματα περιήγησης ιστού που χρησιμοποιούν το WebKit σε iPhone, iPad, και Mac.
  • Τα κοινόχρηστα άλμπουμ θα καταργηθούν από την εφαρμογή των φωτογραφιών και οι νέες προσκλήσεις κοινόχρηστων άλμπουμ θα αποκλειστούν.
  • Όταν μια συσκευή είναι κλειδωμένη, οι ενσύρματες συνδέσεις με άλλες συσκευές/αξεσουάρ μπλοκάρονται.
  • Δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση προφίλ διαμόρφωσης και η συσκευή δεν μπορεί να εγγραφεί στη διαχείριση φορητών συσκευών (MDM), ενώ είναι ενεργοποιημένη η Λειτουργία κλειδώματος.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.