Η έννοια του “Man Flu” (ανδρική γρίπη) χρησιμοποιείται χιουμοριστικά για να περιγράψει τους άντρες που, όταν έχουν μικρές αναπνευστικές λοιμώξεις όπως ένα κρυολόγημα, υποτίθεται ότι υπερβάλλουν σχετικά με τα συμπτώματά τους.

Σύμφωνα με το στερεότυπο, ο άντρας ξαπλώνει στον καναπέ με ένα κουτί χαρτομάντιλα και ένα θερμόμετρο που γράφει δέκατα, ενώ η γυναίκα σύντροφός του, επίσης με συνάχι, συνεχίζει να εργάζεται από το σπίτι, να κάνει τις δουλειές και να τον φροντίζει.

Είναι η ανδρική γρίπη πραγματική κατάσταση; Υπάρχει κάποιος βιολογικός λόγος πίσω από τα συμπτώματα των ανδρών, ή απλά προσποιούνται; Αν οι άνδρες δεν είναι υπερευαίσθητα μεγάλα “μωρά”, πώς διαφέρει το “Man Flu” από την κανονική γρίπη;

Η ανδρική γρίπη μπορεί να αναφέρεται σε διάφορες αναπνευστικές λοιμώξεις – κρυολόγημα, γρίπη, ακόμα και ελαφρύ κρούσμα COVID. Για ευκολία, ας πούμε ότι το “Man Flu” είναι ένα κρυολόγημα.

Γρίπη και κρυολόγημα προκαλούνται από ιούς (διαφορετικούς όμως), βελτιώνονται με ξεκούραση, υγρά και αν χρειαστεί παυσίπονα ή αποσυμφορητικά. Επιπλέον, και τα δύο μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα.

Ωστόσο, πιο σοβαρά συμπτώματα όπως πυρετός, πόνους στο σώμα, και ισχυρά ρίγη είναι πιο συχνά στη γρίπη, ενώ πονόλαιμος, ρινική καταρροή και φτέρνισμα είναι πιο κοινά στο κρυολόγημα.

Η γρίπη είναι σοβαρότερη και μπορεί να είναι θανατηφόρα, ενώ το κρυολόγημα σπάνια είναι σοβαρό. Συνήθως, η γρίπη ξεκινά απότομα, ενώ το κρυολόγημα σταδιακά. Επίσης, η γρίπη μπορεί να ανιχνευτεί με εργαστηριακά τεστ, ενώ τη “ανδρική γρίπη” δεν αντικατοπτρίζει επίσημη διάγνωση.

Κατέχουμε εδώ και αιώνες το μυστικό της καλής υγείας, κι όμως πολλοί είναι εναντίον του

Υπάρχουν διαφορές στις ανοσολογικές αντιδράσεις ανδρών και γυναικών που μπορούν να εξηγήσουν τα πιο σοβαρά συμπτώματα στους άνδρες. Οι γυναίκες παράγουν αντισώματα πιο αποτελεσματικά και γενικά έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που πιθανώς οφείλεται στο ότι έχουν δύο χρωμοσώματα Χ που φέρουν γονίδια σημαντικά για την ανοσοποιητική λειτουργία.

Μία μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες αναρρώνουν γρηγορότερα από τους άνδρες από οξεία ρινοκολπίτιδα, αν και στην αρχή της μελέτης είχαν παρόμοια συμπτώματα. Οι γυναίκες αξιολόγησαν τα συμπτώματά τους ως πιο σοβαρά από τους ερευνητές στην αρχή, αλλά ανέφεραν ότι ανάρρωσαν πιο γρήγορα.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνδρες δεν υπερβάλλουν για τα συμπτώματά τους και μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν από μια λοίμωξη. Γι’ αυτό, μην απορρίπτεις το γεγονός ότι οι άντρες μπορεί να “υποφέρουν” όταν αρρωσταίνουν. Οι προκαταλήψεις λόγω φύλου μπορεί να αποθαρρύνουν τους άντρες από το να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, ακόμα και αν έχουν ανδρική γρίπη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.