Όλοι έχουμε ακούσει για τις αμέτρητες συμβουλές και τα κόλπα που υποτίθεται πως μας βοηθούν να παραμείνουμε υγιείς, από συμπληρώματα διατροφής μέχρι το χρώμα των ρούχων που φορούμε. Κάποιες από αυτές τις συμβουλές είναι όντως χρήσιμες και βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα, ενώ άλλες όχι. Ωστόσο, υπάρχει ένας απλός, αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος να παραμείνεις υγιής, που συχνά δεν αναφέρεται: ο εμβολιασμός.

Οι γιατροί προληπτικής ιατρικής και ανοσολόγοι, θέλουν οι άνθρωποι να ζουν όσο το δυνατόν πιο υγιείς ζωές. Ανάμεσα στους πολλούς ερευνητικά υποστηριζόμενους τρόπους για καλύτερη υγεία, προτρέπουν να τρως σωστά, να ασκείσαι τακτικά, να κοιμάσαι καλά, και να φροντίζεις την ψυχική σου υγεία. Όταν όμως πρόκειται για το ανοσοποιητικό σου σύστημα, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ζωτικής σημασίας ρόλο που παίζουν τα εμβόλια στην προώθηση της συνολικής υγείας. Η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια είναι αναντικατάστατη για να ζεις όσο το δυνατόν πιο υγιής.

Κάποιοι υγιείς άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται εμβόλιο. Αλλά το ανοσοποιητικό σου σύστημα χρειάζεται περισσότερα από έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να προστατεύσει το σώμα σου όταν χτυπούν οι ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια. Σκέψου τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σου συστήματος σαν αθλητές που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όπως οι αθλητές περνούν από εξαντλητική και εξειδικευμένη προπόνηση για να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανή πρόκληση, έτσι και τα ανοσοποιητικά κύτταρα πρέπει να είναι προετοιμασμένα και έτοιμα να αντιμετωπίσουν κάθε παθογόνο πρόκληση που συναντάς.

Τα εμβόλια εκθέτουν τα ανοσοποιητικά σου κύτταρα σε ανενεργές εκδοχές ενός παθογόνου, παρέχοντάς τους τις προπονητικές συνεδρίες που χρειάζονται για να αναγνωρίσουν και να καταπολεμήσουν την πραγματική απειλή με ταχύτητα και ακρίβεια. Τα εμβόλια διασφαλίζουν ότι τα ανοσοποιητικά σου κύτταρα βρίσκονται σε κορυφαία απόδοση όταν αντιμετωπίζουν την πραγματική μόλυνση. Όπως οι καλά εκπαιδευμένοι αθλητές μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό τους με δεξιότητα και αυτοπεποίθηση, έτσι και τα εμβολιασμένα ανοσοποιητικά κύτταρα μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά το σώμα σου από ασθένειες.

Αν κάποιος είναι ανεμβολίαστος και εκτεθεί σε μια ασθένεια που δεν έχει συναντήσει ποτέ πριν, τα ανοσοποιητικά του κύτταρα είναι απροετοίμαστα και πρέπει να προσπαθήσουν να την αντιμετωπίσουν. Αυτό αφήνει το σώμα ευάλωτο σε σοβαρές ασθένειες. Ακόμα και οι πιο υγιείς άνθρωποι μπορούν να υποφέρουν από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια επειδή τα ανοσοποιητικά τους συστήματα μπορεί να μην είναι καλά προετοιμασμένα. Πάρε για παράδειγμα τον Austin Booth, έναν υγιή και αθλητικό 17χρονο που δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη. Μόλις λίγες μέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, πέθανε από τη νόσο. Για τους υγιείς ανθρώπους, ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από τη γρίπη κατά δύο τρίτα.

Όταν οι άνθρωποι επιλέγουν να παραλείψουν τα συνιστώμενα εμβόλια ως μέρος της συνολικής υγείας τους, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών ή θανάτου από μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί με εμβόλιο, ανεξάρτητα από το πόσο υγιείς μπορεί να είναι. Αυτοί οι άνθρωποι παίζουν ένα ενδεχομένως θανατηφόρο παιχνίδι τύχης. Οι ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια είναι ακόμη συχνές. Στις ΗΠΑ, εκατοντάδες χιλιάδες ενήλικες νοσηλεύονται και χιλιάδες πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια όπως η γρίπη, η πνευμονιοκοκκική πνευμονία, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και η COVID-19. Και δεκάδες χιλιάδες ενήλικες αναπτύσσουν καρκίνο κάθε χρόνο από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια, όπως ο HPV.

Πολλά από τα πιο μοντέρνα κόλπα υγείας δεν έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την υγεία. Κάποια είναι ακόμα και επικίνδυνα. Αλλά τα εμβόλια είναι από τους πιο δοκιμασμένους και αποδεδειγμένους τρόπους να παραμείνεις υγιής. Τα εμβόλια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες. Τα τελευταία 50 χρόνια, έχουν σώσει περίπου 154 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως. Μαθηματικά μοντέλα εκτιμούν ότι ένας 25χρονος έχει τώρα 35% μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσει τα επόμενα του γενέθλια χάρη μόνο στα εμβόλια.

Όχι μόνο τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, αλλά είναι και ασφαλή. Ναι, τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν ήπιες και περιορισμένες παρενέργειες – ποιος δεν έχει νιώσει λίγο κουρασμένος ή πονεμένος στο μπράτσο μετά από έναν εμβολιασμό; Οι πιο σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες. Αν έχεις ανησυχίες, μίλησε με τον γιατρό σου. Σε αντίθεση με τα συμπληρώματα διατροφής, τα μοντέρνα κόλπα υγείας, και ακόμα και πολλά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, υπάρχουν ισχυρά συστήματα για να δοκιμάσουν και να παρακολουθούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Από όλες τις συμβουλές που υπάρχουν για να βελτιώσεις την υγεία σου, μία είναι ξεκάθαρη: Ακόμα και οι υγιείς, γυμνασμένοι άνθρωποι χρειάζονται τα συνιστώμενα εμβόλια για να παραμείνουν υγιείς και να ζουν καλά.

Έφτιαξαν εμβόλια που υπόσχονται να σταματήσουν τις πανδημίες

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.