Η black friday σηματοδοτεί την ανεπίσημη αρχή της εποχής των χριστουγεννιάτικων αγορών. Οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου επιδιώκουν να προσελκύσουν όλο και περισσότερη κίνηση στις ιστοσελίδες τους έτσι ώστε οι επισκέπτες να κάνουν αγορές στα προϊόντα που επιλέγουν να έχουν σε προσφορά στα e-shop τους.

Εκτός από αυτό, η Visa εκτιμά ότι σχεδόν το ήμισυ (47%) των καταναλωτών θα ψωνίσει online αυτήν την εποχή, το 33% εξ’ αυτών από κινητές συσκευές και σχεδόν το ένα τέταρτο αυτών των καταναλωτών θα είναι χιλιετηρίδες, δηλαδή θα είναι μεταξύ 18 και 34 ετών.

Ενώ οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις είναι ευγνώμονες για την ευδαιμονία των αγορών που φέρχεται με αυτή την εποχή, οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, από την άλλη πλευρά, γίνονται πιο ενεργητικοί για να τους προσελκύσουν με τις απάτες τους και να τους εκμεταλλευτούν. Έχουμε δει στο παρελθόν πως μερικοί από τους γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου όπως το eBay, το Target, το Starbucks, το Zappos κ.λπ. έχουν πέσει θύματα των κακόβουλων προθέσεων των χάκερ που οδήγησαν σε κάποιες σοβαρές επιχειρηματικές επιπτώσεις και χαμηλό PR.

Oι 7 χρυσοί κανόνες του ηλεκτρονικού εμπορίου

  1. Να είστε προσεκτικοί ενώ χρησιμοποιείτε δημόσιο δίκτυο WiFi, καθώς αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλειά σας. 

Μην διεξάγετε ευαίσθητες δραστηριότητες όπως ηλεκτρονικές αγορές, χρησιμοποιώντας ένα δημόσιο ασύρματο δίκτυο, καθώς αποτελούν μια εξαίχουσα περίπτωση απουσίας ασφάλειας. Τα ελεύθερα δίκτυα WiFi είναι ένας παράδεισος των χάκερ εξαιτίας έλλειψης προληπτικής ασφάλειας.

2. Βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος ηλεκτρονικού εμπορίου διαθέτει σύνδεση HTTPS με έγκυρο πιστοποιητικό κρυπτογράφησης. 

Τα δεδομένα που αποστέλλονται μέσω μιας κανονικής σύνδεσης HTTP μεταξύ του προγράμματος περιήγησής σας και του ιστότοπου ηλεκτρονικού εμπορίου στον οποίο είστε συνδεδεμένοι θα είναι σε απλό κείμενο και επομένως μπορούν να διαβαστούν από οποιονδήποτε χάκερ που θέλει να σας εκμεταλλευτεί. Η HTTPS είναι η ασφαλής έκδοση του HTTP, όπου όλες οι επικοινωνίες είναι κρυπτογραφημένες.

3. Να είστε προσεκτικοί σχετικά με τις προσφορές – αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, είναι πιθανότατα απάτη!  

Προσοχή στις προσφορές που είναι πολύ καλές για να είναι αλήθεια, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι ψεύτικες! Οι απατεώνες προσποιούνται ότι είναι νόμιμοι διαδικτυακοί πωλητές χρησιμοποιώντας ένα ψεύτικο ιστότοπο ή δημοσιεύοντας μια ψεύτικη διαφήμιση που μοιάζει πολύ δελεαστική για να αντισταθεί κανείς.

4. Αλλάζετε τους κωδικούς σας κατά διαστήματα.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για διαφορετικούς ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου και εφαρμογές για κινητά. Χρησιμοποιήστε κωδικούς πρόσβασης που είναι πολύπλοκοι και μοναδικοί.

5. Σκεφτείτε πριν πατήσετε σε κάποια διαφήμιση!

Να είστε προσεκτικοί ενώ κάνετε κλικ σε άγνωστους συνδέσμους. Διαγράψτε αμέσως μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαίνονται ύποπτα ή προέρχονται από άγνωστες πηγές. Οι απατεώνες θα χρησιμοποιήσουν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας για να στείλουν αγορές ή εκπτωτικά κουπόνια που φαίνονται γνήσια αλλά στη πραγματικότητα ίσως επωάζουν malware ή άλλου είδους scam.

6. Περιορίστε την ποσότητα των πληροφοριών που δημοσιεύετε online. 

Όταν δημιουργείτε ένα νέο λογαριασμό σε οποιαδήποτε εφαρμογή ή ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου, βεβαιωθείτε ότι παρέχετε μόνο τις βασικές πληροφορίες που απαιτούνται για να ενεργοποιήσετε το λογαριασμό σας. Δεν χρειάζεται να απαντάτε σε ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια ή την ιδιωτική σας ζωή ενώ πραγματοποιείτε μια αγορά στο διαδίκτυο.

7. Ελέγξτε και κατανοήστε τις λεπτομέρειες μιας εφαρμογής ηλεκτρονικού εμπορίου πριν την κατεβάσετε! 

Πάντα να κατεβάζετε εφαρμογές για κινητά από τα επίσημα καταστήματα εφαρμογών ή τον επίσημο ιστότοπο του λιανοπωλητή ηλεκτρονικού εμπορίου. Να γνωρίζετε τι είδους πληροφορίες ή δικαιώματα χρήσης αιτούνται πριν κάνετε κλικ στο κουμπί λήψης. Αποφύγετε τη λήψη εφαρμογών από καταστήματα εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών, καθώς κακόβουλοι χρήστες χρησιμοποιούν την εορταστική περίοδο για να δημιουργήσουν δόλιες εφαρμογές που μοιάζουν να συνδέονται με την αυθεντική μάρκα αλλά στη πραγματικότητα υποκλέπτουν τα στοιχεία σας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.