Η OLED τεχνολογία οθόνης έχει εισέλθει για τα καλά στη ζωή μας και βρίσκεται σε πλήθος συσκευών που χρησιμοποιούμε στη καθημερινότητά μας. Προσφέρει ίσως την καλύτερη ποιότητα εικόνας, με εξαιρετικό contrast ratio που δεν αγγίζουν οι LCDs.  Δυστυχώς το burn in είναι πάντα μια πιθανότητα με τις OLED.

Burn-in περιγράφεται το φαινόμενο κατά το οποίο μέρος της εικόνας, όπως για παράδειγμα ένα συνεχόμενο λογότυπο, μένει στην οθόνη στο background, ανεξάρτητα από το τι δείχνει η οθόνη. Η σελίδα υποστήριξης της Apple για τις OLED οθόνες, προωθεί έντονα το γεγονός ότι τις έχει σχεδιάσει ώστε οι επιπτώσεις του burn in να είναι μειωμένες, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Από την μεριά της η Google για τα Pixel smartphones αναφέρει ότι το burn in μπορεί να συμβεί όταν η ίδια εικόνα παραμένει στην οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα σε υψηλή φωτεινότητα και προτείνει μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου.

Στον κόσμο των τηλεοράσεων, η LG έχει ειδική σελίδα που αναφέρει ότι είναι σπάνιο φαινόμενο για τον μέσο χρήστη να δημιουργήσει ένα περιβάλλον το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το burn in. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πολλές φορές έχουν ανεβεί περιπτώσεις στο Youtube, στα forums και σε διάφορα social media που αναφέρουν το γεγονός.

Πάντως, όλες οι OLED μπορούν να παρουσιάσουν το burn in και βάσει όσων είναι γνωστά είναι πιο επιρρεπείς σε σχέση με τις LCDs. Μερικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι τα εξής:

  • Το Burn in είναι πιθανό με μια OLED, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό με κανονική χρήση
  • Οι περισσότερες περιπτώσεις burn in χαρακτηρίζονται από παραμονή μια εικόνας η οποία φεύγει μετά από λίγα λεπτά.
  • Θα υπάρξουν σαφή σημάδια παραμονής μιας εικόνας, πριν γίνει μόνιμο burn in
  • Σε γενικές γραμμές το burn in είναι κάτι που θα πρέπει πάντα να προσέχουμε, όχι όμως να ανησυχούμε.

Εν ολίγοις προκαλείται αν αφήσεις ένα στατικό στοιχείο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως το λογότυπο ενός καναλιού, συνεχόμενα. Αν παρακολουθείς πλήθος περιεχομένου στη TV, στο smartphone ή σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή με OLED, το burn in δεν θα πρέπει να σε ανησυχεί.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έχω την lg cx εδώ και δύο χρόνια.Εχει 4000 ώρες λειτουργίας…δεν έχει το παραμικρό.Η καλύτερη τηλεόραση.Μην φοβάστε για burn in

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.