Όταν ο αείμνηστος Steve Jobs παρουσίασε το iPhone, το 2007, αναφέρθηκε έντονα στο γεγονός ότι ένα τηλέφωνο με οθόνη αφής θα εξάλειφε την ανάγκη για ένα φυσικό πληκτρολόγιο QWERTY που δεν μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενο του σύμφωνα με το περιεχόμενο που υπάρχει στην οθόνη. Οι δυνατότητες του πληκτρολογίου αφής, σε συνδυασμό με το multi-touch, ενθουσίασαν το κοινό, που μαζί με εμάς παρακολουθούσε την Apple να γράφει ιστορία.

Πλέον, οι οθόνες αφής έχουν αντικαταστήσει πολλές συσκευές εισόδου, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που επιθυμούν την αίσθηση χρήσης ενός φυσικού πληκτρολογίου, ή μιας οποιασδήποτε συσκευής. Μία λύση που βρήκαν οι εταιρείες είναι η απτική ανάδραση, όταν πατάς ένα πλήκτρο στο πληκτρολόγιο αφής η συσκευή δονείται και σου δίνει κάπως την αίσθηση ότι δεν χειρίζεται μία επίπεδη επιφάνεια. Όμως, κάποιοι ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις και προσπαθούν να προσομοιώσουν τη χρήση ενός φυσικού πληκτρολογίου στην επιφάνεια μιας οθόνης αφής.

Σε αυτήν την ιδέα βασίστηκε το BlackBerry Storm, που είχε πολλά προβλήματα και δεν γνώρισε ιδιαίτερα θετική υποδοχή. Ωστόσο, το μοντέλο δεύτερης γενιάς ήταν καλύτερο και οι χρήστες σχολίασαν ότι προσφέρει πράγματι την αίσθηση ότι χρησιμοποιούν ένα φυσικό QWERTY πληκτρολόγιο. Η BlackBerry συνέχισε να αναζητά έναν τρόπο να συνδυάσει το σύγχρονο smartphone που έχει οθόνη αφής με ένα φυσικό πληκτρολόγιο, αλλά ακόμη και η απόκρυψη του πληκτρολογίου με τη χρήση ενός συρόμενου μηχανισμού δεν ήταν ιδανική λύση για τους περισσότερους χρήστες.

Στις μέρες μας, οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει να πληκτρολογούν σε ένα εικονικό QWERTY και η ζήτηση για τηλέφωνα με φυσικό πληκτρολόγιο είναι στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, ενώ μειώνεται διαρκώς. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον για τεχνολογίες που προσομοιώνουν τη χρήση φυσικών συσκευών και όχι μόνο. Αν και η απτική ανάδραση δίνει την αίσθηση του πατήματος ενός κουμπιού, δεν βοηθά τους χρήστες να βρουν τα κατάλληλα κουμπιά καθώς πληκτρολογούν. Κακά τα ψέματα, το τυφλό σύστημα σε μία οθόνη αφής δεν είναι το ίδιο με αυτό σε ένα φυσικό πληκτρολόγιο.

Η λύση βρίσκεται στα χέρια ορισμένων ανθρώπων με ιδιαίτερο όραμα και ισχυρή θέληση. Ερευνητές της ομάδας Future Interfaces Group (FIG) του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon δημιούργησαν κάτι που ονομάζουν Flat Panel Haptics. Έγγραφο που υποβλήθηκε στο συνέδριο ACM CHI Conference on Human Factors in Computing Systems στο Αμβούργο της Γερμανίας εξηγεί ότι αυτή η “συσκευή” χρησιμοποιεί ενσωματωμένες ηλεκτροοσμωτικές αντλίες (embedded electroosmotic pumps / EEOPs) ώστε να κάνει τα κουμπιά να αναδυθούν προσωρινά από την επιφάνεια οθονών OLED.

Οι οθόνες OLED θα τοποθετούνταν πάνω από τις ηλεκτροοσμωτικές αντλίες για να βοηθήσουν στο σχηματισμό ενός εξογκώματος που είναι αρκετά μεγάλο ώστε τα δάχτυλα ενός χρήστη smartphone να μπορούν να το διακρίνουν από άλλα κουμπιά που έχουν δημιουργηθεί με τον ίδιο τρόπο. Η ιδέα είναι τα αναδυόμενα κουμπιά να εμφανίζονται όταν υπάρχει περιεχόμενο στην οθόνη, όπως κουμπιά ενεργειών και το εικονικό πληκτρολόγιο. Έτσι, οι χρήστες θα έχουν την αίσθηση ότι πατάνε πραγματικά κουμπιά και πλήκτρα.

Η τεχνολογία απέχει πολύ από το να είναι έτοιμη για χρήση. Αυτή τη στιγμή, το σχήμα και το μέγεθος αυτών των pop-up κουμπιών καθορίζονται εκ των προτέρων. Οπότε, είναι σχεδιασμένα για συγκεκριμένο περιεχόμενο. Στόχος των ερευνητών είναι οι ηλεκτροοσμωτικές αντλίες να μπορούν να δημιουργούν κουμπιά με μέγεθος προσαρμοσμένο στο εκάστοτε περιεχόμενο και όχι να εξυπηρετούν μόνο τη χρήση μόνο μιας εφαρμογής πληκτρολογίου.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.