Το τελευταίο διάστημα θα έχεις διαβάσει σίγουρα σε πολλά μέσα ενημέρωσης ένα άρθρο που είχαν βγάλει για τις συσκευές βαμπίρ όπως τις χαρακτηρίζουν οι οποίες ανεβάζουν τον λογαριασμό του ρεύματος στα ύψη και προτείνουν την επικίνδυνη όπως θα δούμε παρακάτω, πρακτική αφαίρεσης των συσκευών από την πρίζα.

Όντως υπάρχει μια εξοικονόμηση χρημάτων η οποία μεταφράζεται σε μερικά ευρώ ετησίως, με την ιστοσελίδα Cnet να υπολογίζει το ποσό στα 100 δολάρια περίπου. Δεν ακολουθούν όμως όλα τα ηλεκτρονικά αυτόν τον κανόνα, ειδικά οι τηλεοράσεις.

Όταν οι ηλεκτρονικές συσκευές βρίσκονται σε standby mode καταναλώνουν κάποια ενέργεια, περίπου το 5-10% της κατανάλωσης για οικιακή χρήση. Που σύμφωνα με την ομάδα του Cnet, αυτό σημαίνει κάπου 100 δολάρια το χρόνο.  Το standby mode επιτρέπει το αυτόματο updating των pixels σε OLED τηλεοράσεις στο background. Με άλλα λόγια, κάθε φορά που συνδέεις και αποσυνδέεις μια smart TV, η διαδικασία γίνεται ξανά από την αρχή και μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα burn in.

To 2018, ένας καταναλωτής στη Γερμανία χρησιμοποίησε μια OLED τηλεόραση της LG μαζί με μια smart πρίζα, για την ολική απενεργοποίηση της μετά τη χρήση. Το σκεπτικό ήταν πως φοβόταν περίπτωση ανάφλεξης, λόγω μεταβολών της τάσης του ρεύματος. Το αποτέλεσμα, ήταν ghost images στην οθόνη, ένα χαρακτηριστικό όχι και τόσο σπάνιο στην περίπτωση OLED και AMOLED τηλεοράσεων.

Αυτό που δεν γνώριζε ο χρήστης τότε, ήταν ότι κατά τη διάρκεια του standby mode, η LG τηλεόραση επιτελούσε μια διαδικασία γνωστή ως pixel refresh για την αποφυγή του burn in. Μάλιστα, η LG αρνήθηκε την αντικατάσταση στα πλαίσια της εγγύησης, λόγω υπαιτιότητας του χρήστη, που την έβγαζε συνεχώς από την κατάσταση της αναμονής. Μπορείς να διαβάσεις για την υπόθεση του χρήστη εδώ, είχε γίνει θέμα σε τοπικό μέσο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.