Τα passwords είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα του διαδικτύου, αναφέρει ο Mark Risher, επικεφαλής ασφαλείας λογαριασμών της Google. Ωστόσο, είναι απαραίτητα για την ασφάλεια και για να βοηθήσουν τον κόσμο να συνδεθεί σε τόσες πολλές υπηρεσίες και ιστοσελίδες. Είναι ένα από τα κύρια, αν όχι τα πρωταρχικά πράγματα, τα οποία παραβιάζονται.

Η αλήθεια είναι, ότι ακούγεται κάπως παράξενο να λέει αυτό, ένας επικεφαλής ασφαλείας της Google, επειδή την τελευταία φορά που συνδέθηκες στο Gmail σου, πιθανόν χρησιμοποίησες ένα password. Ωστόσο η εταιρεία προσπαθεί να απομακρύνει τους χρήστες από το μοντέλο αυτό, ή τουλάχιστον να περιορίσει τη ζημιά. Και στις επόμενες εβδομάδες, ένα από τα πιο “ήσυχα” εργαλεία της Google σε αυτή τη μάχη, το Password Checkup plugin, θα εισέλθει στο Security Checkup dashboard, που βρίσκεται εντός του Google λογαριασμού σου.

Η αλήθεια είναι ότι ο Richer έχει δίκιο που ανησυχεί. Αν και μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα εργαλείο όπως έναν password manager για να κρατήσεις ασφαλείς τους λογαριασμούς σου, πολλοί απλά καταλήγουν να χρησιμοποιούν το ίδιο password για όλους τους λογαριασμούς. 52% των χρηστών χρησιμοποιούν το ίδιο password για πολλαπλούς λογαριασμούς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 από την Google.

Αν και η χρήση του ίδιου password μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος να θυμηθείς ένα δύσκολο passwrd, μια φράση ή έναν συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων που πιστεύεις ότι κανείς δεν θα μπορεί να μαντέψει, η πρακτική μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις προσωπικές πληροφορίες. Αν αυτό το password διαρρεύσει ως μέρος μιας παραβίασης, οι hackers τότε θα μπορούν να εισέλθουν σε πλήθος λογαριασμών σου, ανεξάρτητα του πόσο περίπλοκο είναι το password.

Για χρόνια, η Google προσπαθούσε να βοηθήσει τους χρήστες να δημιουργήσουν ένα καλύτερο password και προσέφερε έναν password manager στους λογαριασμούς Google σε Chrome και Android, στον οποίο μπορούσες να αποθηκεύσεις τους κωδικούς σου και φυσικά αυτοί να συμπληρώνονται αυτόματα σε ιστοσελίδες και εφαρμογές. Αλλά παράλληλα, η εταιρεία προσπαθούσε να σε βοηθήσει προληπτικά να κάνεις καλύτερα passwords με το password checkup. Το εργαλείο, ελέγχει τα στοιχεία με μια database 4 δισεκατομμυρίων leaked passwords και σου επιτρέπει να διαπιστώσεις αν το password που έχεις πληκτρολογήσει, βρίσκεται ήδη σε αυτή τη βάση.

Δεν είναι μια καινούργια ιδέα, αλλά η Google είναι ίσως η μοναδική που μπορεί να προσφέρει κάτι σαν το Password Checkup με τόσο καλό τρόπο. Η Google έχει πρόσβαση σε δισεκατομμύρια passwords και τη δυνατότητα να διαθέσει το Password Checkup σε δισεκατομμύρια χρήστες με τρόπο που ενσωματώνεται με τα εργαλεία ασφαλείας του λογαριασμού, στα οποία ήδη πολλοί χρήστες βασίζονται.

Το να βρει έναν τρόπο για να κάνει flag το Password Checkup τους κωδικούς με τρόπο που σέβεται την ιδιωτικότητα, αποτελούσε μια σημαντική τεχνική πρόκληση που απαιτούσε συνδυασμένη προσπάθεια από την Google και το Stanford. Η πρόκληση ήταν να βρει έναν τρόπο αυτόματα να ελέγχει τα στοιχεία των χρηστών στην database με τα leaked passwords, χωρίς να αποκαλύπτει τις πληροφορίες στην Google ή να δίνει πρόσβαση στο χρήστη σε ολόκληρη την database.

Για να το κάνει αυτό, η Google αποθηκεύει μια hashed και κρυπτογραφημένη έκδοση του κάθε γνωστού username και password που έχει παραβιαστεί. Όταν συνδέεσαι στο λογαριασμό σου, η Google θα διασταυρώσει μια κρυπτογραφημένη και hashed έκδοση των στοιχείων σύνδεσης με την βάση αυτή. Με αυτόν τον τρόπο και η Google δεν μπορεί να δει το password και εσύ δεν μπορείς να δεις τη λίστα των logins που έχουν παραβιαστεί. Αν υπάρξει ταύτιση, τότε θα υπάρξει σχετική ειδοποίηση.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.