Οι SSD και οι κάρτες μνήμης της καλύτερης ποιότητας αρκούν για την αποθήκευση των υπολογιστικών δεδομένων, αλλά οι τύποι αποθήκευσης δεδομένων στους οποίους λειτουργούν έχουν χαμηλή έως μέτρια ανθεκτικότητα.

Η Biomemory, μια γαλλική νεοφυής επιχείρηση, πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο στην επίλυση αυτού του προβλήματος, αναπτύσσοντας μια κάρτα μνήμης που χρησιμοποιεί το DNA για την αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων.

Η γαλλική startup μπορεί να υπερηφανεύεται ότι η λύση αποθήκευσης με DNA μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα για τουλάχιστον 150 χρόνια, γεγονός που την καθιστά την πιο ανθεκτική μνήμη μεταξύ όλων των υφιστάμενων τύπων αποθήκευσης, όπως μαγνητική, οπτική ή flash.

Το άλλο πλεονέκτημα της τεχνολογίας αποθήκευσης με DNA είναι ότι μπορεί να αποθηκεύσει πολλά δεδομένα σε ελάχιστο χώρο. Για να θέσουμε τα πράγματα σε προοπτική, ένα γραμμάριο DNA μπορεί να αποθηκεύσει 215 petabytes (215 εκατομμύρια gigabytes) δεδομένων.

Όμως, όλα αυτά δεν προσφέρονται με χαμηλό κόστους. Για την αποθήκευση ενός kilobyte δεδομένων στον αποθηκευτικό χώρο DNA της Biomemory, θα πρέπει να πληρώσετε το ιλιγγιώδες ποσό των 1.000 ευρώ.

Ωστόσο, το υψηλό κόστος δεν είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα της τεχνολογίας αποθήκευσης με DNA. Έχει πολύ χαμηλή ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής και, ως εκ τούτου, μπορεί να χρειαστούν ημέρες για να διαβάσετε και να γράψετε δεδομένα από την κάρτα αποθήκευσης DNA της Biomemory.

Έτσι, με άλλα λόγια, ακόμη και αν είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε τόσα χρήματα για την αποθήκευση ενός kilobyte μνήμης, δεν υπάρχει χώρος για σημαντικές mainstream περιπτώσεις χρήσης.

Αντίθετα, οι κάρτες αποθήκευσης με DNA μπορούν να φανούν χρήσιμες σε οργανισμούς ή σε οποιονδήποτε θέλει να αρχειοθετήσει σημαντικές πληροφορίες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ρωτάτε λοιπόν, πώς διαφέρει η αποθήκευση με DNA από την κυρίαρχη τρέχουσα τεχνολογία αποθήκευσης; Λοιπόν, αυτό που καθιστά ένα μέσω αποθήκευσης “αποθήκευση με DNA” είναι η ικανότητά του να κωδικοποιεί ψηφιακά δεδομένα με τη μορφή ζευγών βάσεων νουκλεοτιδίων.

Τα νουκλεοτίδια είναι δομικά στοιχεία του DNA και αποτελούνται από τις βάσεις αδενίνη (A), γουανίνη (G), θυμίνη (T) και κυτοσίνη (C). Τα δυαδικά δεδομένα μετατρέπονται σε νουκλεοτίδια και στη συνέχεια αποθηκεύονται ως αλληλουχία ζευγών βάσεων.

Biomemory DNA Memory Card

Για να δείτε πώς λειτουργεί, μπορείτε να μεταβείτε στη σελίδα του προϊόντος Biomemory και να εισαγάγετε το κείμενό σας, και αυτό θα το μετατρέψει σε μια ακολουθία ζευγών βάσεων νουκλεοτιδίων.

Κβαντική μπαταρία παίζει με τον χρόνο προσφέροντας νέους τρόπους αποθήκευσης ενέργειας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.