Η Κίνα βουτάει στο μέλλον της αποθήκευσης δεδομένων με μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία – βυθίζοντας κέντρα δεδομένων κάτω από τα κύματα του ωκεανού. Καθώς ο κόσμος παράγει καθημερινά τεράστιες ποσότητες ψηφιακών πληροφοριών, η εξεύρεση νέων λύσεων για την αποθήκευση γίνεται επιτακτική ανάγκη. Η αντισυμβατική προσέγγιση της Κίνας περιλαμβάνει την τοποθέτηση τεράστιων μονάδων κέντρων δεδομένων, βάρους 1.300 τόνων η καθεμία, κάτω από το νερό.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της καινοτόμου στρατηγικής είναι διττά. Πρώτον, αντιμετωπίζει το ζήτημα της χρήσης γης. Το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη 100 υποβρύχιων μπλοκ κέντρων δεδομένων μέχρι το 2025, τα οποία θα καλύπτουν περίπου 68.000 τετραγωνικά μέτρα – που ισοδυναμούν με σχεδόν 13 γήπεδα ποδοσφαίρου. Με την κατάδυση αυτών των μονάδων στα 35 μέτρα κάτω από το νερό, εξοικονομείται πολύτιμος χερσαίος χώρος για εναλλακτικές χρήσεις.

Το δεύτερο και πιο κρίσιμο όφελος είναι η φυσική ψύξη που παρέχει το θαλασσινό νερό. Λειτουργώντας ως ψυκτικό μέσο, το θαλασσινό νερό συμβάλλει στη διατήρηση των βέλτιστων θερμοκρασιών για τα βυθισμένα κέντρα δεδομένων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκτιμώμενη εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 122 εκατομμυρίων κιλοβατώρων ετησίως – που ισοδυναμεί με τη μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 160.000 Κινέζων πολιτών.

Η πρώτη 360 κάμερα στο διάστημα τελειώνει τους flat earthers μια και καλή

Παρά τα πλεονεκτήματα αυτά, η βύθιση μονάδων κέντρων δεδομένων 1.300 τόνων δεν είναι απλό κατόρθωμα. Η κατασκευή αυτών των μονάδων ώστε να αντέχουν στις πιέσεις και τις διαβρωτικές επιδράσεις του θαλασσινού νερού θέτει σημαντικές προκλήσεις. Επιπλέον, εγείρονται ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Το εγχείρημα αυτό, γνωστό ως Hainan Undersea Data Center, είναι μια συνεργασία μεταξύ της κινεζικής κυβέρνησης και ιδιωτικών φορέων. Βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Σάνια στην επαρχία Χαϊνάν και κάθε κέντρο δεδομένων έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί για 25 χρόνια. Αν και η ιδέα των υποβρύχιων κέντρων δεδομένων δεν είναι εντελώς νέα, με τη Microsoft να την εξερευνά το 2016, το έργο Hainan αποτελεί την πρώτη εμπορική ανάπτυξη μιας τέτοιας εγκατάστασης.

Κέντρα δεδομένων νερό

Καθώς η κοινωνία συνεχίζει να παράγει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες δεδομένων, καινοτόμες λύσεις όπως τα υποβρύχια κέντρα δεδομένων μπορεί να καταστούν απαραίτητες για την κάλυψη των αυξανόμενων απαιτήσεων σε ενεργειακούς πόρους. Η επιτυχία και η βιωσιμότητα τέτοιων εγχειρημάτων θα διαμορφώσει πιθανότατα το μελλοντικό τοπίο της αποθήκευσης δεδομένων και της ενεργειακής απόδοσης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.