Σχεδόν κάθε εφαρμογή που χρησιμοποιούμε καταγράφει κάποια δεδομένα μας, για διάφορους λόγους και σκοπούς. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές που πίσω από τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών κρύβουν την πώληση αυτών των δεδομένων, την παράνομη πώληση. Αυτό κάνει και η Life360, ένα tracking app που βοηθάει να γνωρίζεις που είναι τα μέλη της οικογένειας σου, μεταξύ άλλων.

Αναφορά από το The Markup λέει ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή πουλάει τα δεδομένα τοποθεσίας των χρηστών της κυριολεκτικά σε όποιον θέλει να τα αγοράσει. Η εφαρμογή φαίνεται ότι έχει περίπου 33 εκατομμύρια χρήστες, με τους περισσότερους να τη χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν τα παιδιά ή τους ηλικιωμένους συγγενείς τους, ή για να μοιράζονται την τοποθεσία τους με κοντινά πρόσωπα.

Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι η περίπτωση της Life360 αποδεικνύει ότι οι χρήστες δεν διαβάζουν ποτέ τους όρους χρήσης των εφαρμογών και υπηρεσιών που χρησιμοποιούν. Η εφαρμογή ξεκαθαρίζει ότι μπορεί να πουλάει δεδομένα χρηστών. Όμως, το The Markup λέει ότι το app μπορεί να λειτουργεί ως ένα μέσο συλλογής δεδομένων τοποθεσίας με τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πέρα από όλα αυτά, πρώην υπάλληλος της εταιρείας λέει ότι η εφαρμογή πουλάει τα δεδομένα χωρίς να ενδιαφέρεται για την κατάχρηση των ευαίσθητων πληροφοριών που διαχειρίζεται. Μιλώντας με το The Markup, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Life360, είπε ότι η εταιρεία “δεν γνωρίζει καμία περίπτωση όπου τα δεδομένα έχουν οδηγήσει σε άτομα μέσω των συνεργατών τους.”

Τεχνικά, η Life360 κρύβεται πίσω από το “Your location data may be shared with Partners for the purposes of crash detection, research, analytics, attribution, and tailored advertising.”, κάτι που είναι λίγο πολύ σαν το “Τα torrent προγραμμάτων και παιχνιδιών είναι για δοκιμή, αν σου αρέσει αγόρασε το και υποστήριξε τον προγραμματιστή.” ή το “Τα hacking tips είναι για εκπαιδευτικούς σκοπούς.”

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να πουλάει σε όποιον θέλει τα δεδομένα σου, για λόγους ανάλυσης, έρευνας, και τα λοιπά. Εμείς σου προτείνουμε να διαγράψεις τον λογαριασμό σου, αυτούς των συγγενών σου, να καταργήσεις το app, και να χρησιμοποιήσεις τον διαμοιρασμό τοποθεσίας του Google Maps που μπορείς να διαλέξεις για πόσο και πότε θα σε παρακολουθεί και σε ποιον θα στέλνει τα δεδομένα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν γνωρίζω τι ίσχυε όταν γράφτηκε το άρθρο, πάντως τώρα (30/10/2023) τα δεδομένα δεν πωλούνται για χρήστες εκτός Βόρειας Αμερικής εκτός κι εάν το επιλέξουν οι ίδιοι.
    Πληροφορίες για ενεργοποίηση/απενεργοποίηση της πώλησης των δεδομένων:
    “To change your app-based personal information sales preferences, you must open the Life360 App on your mobile device, and go into Settings > Privacy & Security > Do Not Sell My Personal Information to make your choice there”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.