Όταν αγοράζεις μια σύγχρονη κάρτα γραφικών και μια νέα οθόνη, ίσως η πιο περίπλοκη ενέργεια που έχεις να κάνεις είναι η επιλογή του interface. Ποιο καλώδιο είναι το καλύτερο για χρήση με το PC σου; Τα τέσσερα αρκετά γνωστά display interfaces είναι τα VGA, DVI, HDMI και DisplayPort. Αλλά ποιο interface θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις;

To VGA τείνει να εξαφανιστεί στις μέρες μας και θα το βρείτε μόνο σε low end κάρτες γραφικών. Από την μεριά τους τα HDMI και DisplayPort, αποτελούν τις εναλλακτικές σύγχρονες επιλογές. Η θύρα HDMI, προσφέρεται στις περισσότερες κάρτες γραφικών. Επιπλέον, χρησιμοποιείται ευρέως για να συνδέσει ηλεκτρονικά gadgets στην τηλεόρασή σας, όπως για παράδειγμα TV Boxes και τα λοιπά. Η μεγάλη πλειοψηφία των monitors που απευθύνονται σε PCs, εξοπλίζονται και αυτά με θύρα HDMI. Μια σύγχρονη κάρτα γραφικών θα διαθέτει και μια θύρα DisplayPort, ενώ η παρουσία τους στις τηλεοράσεις είναι σπάνια.

Είναι γεγονός, πως πολλοί αγνοούμε ποιο θύρα είναι κατάλληλη για το gaming. Μέρος αυτού του προβλήματος, είναι το γεγονός ότι το  G-Sync της Nvidia απαιτεί το DisplayPort, ενώ η αντίστοιχη τεχνολογία της AMD, το FreeSync, λειτουργεί σε HDMI. Το τελευταίο και πιο πρόσφατο HDMI spec είναι το HDMI 2.1 και οι δυνατότητες που αυτό προσφέρει είναι εκπληκτικές. Η έκδοση αυτή του HDMI προσφέρει 48Gbps-rated bandwidth και υποστηρίζει HDR καθώς και  Enhanced Audio Return Channel (eARC).

Σημειώστε εδώ, ότι κάποιες παλιότερες εκδόσεις των HDMI περιορίζονταν σε ανάλυση 4K (3840×2160) και με Refresh Rate των 30Hz. Αυτό που είναι πιο σημαντικό για τους περισσότερους gamers, είναι η δυνατότητα του HDMI να υποστηρίξει το FreeSync. Αν έχεις στην κατοχή σου μια κάρτα γραφικών που υποστηρίζει FreeSync, τότε αυτός θα πρέπει να είναι ο παράγοντας βάσει του οποίου θα αποφασίσεις ποιο να χρησιμοποιήσεις. Όσον αφορά τo bandwidth, θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι το HDMI 2.1 μπορεί τεχνικά να δώσει ως 8K ανάλυση σε 120Hz refresh rate. Ενώ είναι σε θέση, με κάποιο  compression να δώσει ακόμη και 10240×4320 pixels. Θυμηθείτε όμως, ότι θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι οθόνες αυτών των αναλύσεων και των refresh rates να είναι διαθέσιμες, ιδίως σε προσιτές τιμές.

Από την άλλη πλευρά, το DisplayPort 1.4, το τελευταίο και πιο πρόσφατο διαθέσιμο spec, προσφέρει 32.4Gbps bandwidth, ενώοθόνες DisplayPort 1.4  μόλις τώρα αρχίζουν να κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους στην αγορά.

Επομένως ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσένα τον gamer;

Σε μερικές περιπτώσεις η επιλογή είναι προκαθορισμένη. Αν επιλέξεις, μια GeForce κάρτα με G-Sync monitor, τότε θα πρέπει να ξέρεις ότι η μόνη θύρα που λειτουργεί με το G-Sync είναι η DisplayPort. Τα νεότερα G-Sync monitors έχουν και θύρες HDMI, αλλά αυτές οι θύρες δεν θα υποστηρίζουν το G-Sync feature.

Αυτή τη στιγμή, το HDMI υποστηρίζει θεωρητικά μεγαλύτερες αναλύσεις, αλλά θα χρειαστείτε ένα σύστημα, τέρας, ενώ δεν υπάρχουν παιχνίδια που να φθάνουν το  bandwidth και τις αναλύσεις τόσο ψηλά που το HDMI υποστηρίζει. Η Displayport έχει περισσότερο νόημα αν θέλετε να παίξετε ένα παιχνίδι σε πολλά monitors αλλά έχετε μόνο μια DisplayPort connection διαθέσιμη. Σε κάθε περίπτωση, θα έχετε σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα από τα δυο interfaces εκτός αν παίζετε στα όρια των δυο interfaces.

Εξαιτίας της εστίασης της στις τηλεοράσεις, η θύρα HDMI έχει σαν σκοπό την προστασία του περιεχομένου. Κάτι τέτοιο φθάνει με την μορφή του High-bandwidth Digital Content Protection (HDCP) που αναπτύχθηκε από την Intel για να εμποδιστεί η αντιγραφή ψηφιακού βίντεο και ήχου. Θα χρειαστείτε υποστήριξη HDCP για να χρησιμοποιήσετε τις περισσότερες streaming sercvices από το PC ή για να παρακολουθήσετε DVD και Blu-ray discs. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, καθώς η υποστήριξη βρίσκεται και στα δυο, DisplayPort και HDMI. Από τη στιγμή που το PC σας έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, θα μπορείτε να παρακολουθήσετε HDCP περιεχόμενο μέσω HDMI ή DisplayPort. Εξάλλου, οι δυο connectors και η τεχνολογία εντός αυτών, δεν έχουν στόχο να ανταγωνιστούν ο ένας τον άλλο.

Επομένως μην ανησυχείτε, αν το laptop ή το desktop σας έχει μόνο μια HDMI θύρα. Από τη στιγμή που το monitor δεν υποστηρίζει τα G-Sync ή FreeSync, δεν θα δείτε διαφορές σε frame rate, refresh rate, latency και τα λοιπά.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.