Οι φριτέζες αέρα έχουν μπει τα τελευταία χρόνια στη καθημερινότητα πολλών ανθρώπων και έχουν γίνει ένας πολύ δημοφιλής τρόπος μαγειρέματος φαγητού. Μια έρευνα έδειξε ότι η χρησιμοποίηση φριτέζας αέρα για το μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει την υγεία και δεν σχετίζεται με το είδος φαγητού που θα μαγειρευτεί στη συσκευή.
Σύμφωνα με την Leatherhead Food Research, τα μισά σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουν φριτέζα αέρα και οι περισσότεροι εξ αυτών τη χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ανακάλυψαν ότι στο τομέα της ρύπανσης των εσωτερικών χώρων, η φριτέζα αέρα είναι η λιγότερο επικίνδυνη από όλες τις συσκευές μαγειρέματος όσον αφορά την υγεία μας.
Το μαγείρεμα του φαγητού αποτελεί μία από τις κύριες πηγές ρύπανσης σε εσωτερικούς χώρους. Για το λόγο αυτό η ομάδα ερευνητών αποφάσισε να συγκρίνει τους ρύπους που παράγονται από το μαγείρεμα ενός φαγητού με πέντε δημοφιλείς μεθόδους μαγειρέματος. Για κάθε μέθοδο μαγειρέματος, μέτρησαν τα σωματίδια και τις πτητικές οργανικές ενώσεις που απελευθερώθηκαν στον αέρα. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, τη χειρότερη επίδοση είχε το μαγείρεμα με τηγάνι και τη καλύτερη το μαγείρεμα με φριτέζα αέρα.
Η εξάπλωση ανίατων μικροβιακών λοιμώξεων μας απειλεί!
Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Christian Pfrang, ανέφερε μάλιστα ότι εκτός από τη μέθοδο μαγειρέματος, υπάρχουν και ορισμένοι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη ρύπανση των εσωτερικών χώρων όπως η ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιείται καθώς και η θερμοκρασία της συσκευής που χρησιμοποιείται. Ακόμη, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να γίνεται αερισμός του χώρου μετά από κάθε μαγείρεμα καθώς τα σωματίδια παραμένουν στον αέρα για αρκετό χρονικό διάστημα μετά από κάθε μαγείρεμα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.