Η κατάρα του χαλκού! Ο λόγος που πολλές περιοχές στην Ελλάδα θα μείνουν πάντα στο χαλκό!

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Παπαστεργίου εξηγεί με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο γιατί πολλές περιοχές στην Ελλάδα θα μείνουν στο χαλκό. Όπως αναφέρει ο ίδιος πρόκειται για περιοχές οι οποίες δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον και φυσικά δεν μπορούν να υποχρεώσουν ιδιωτικές εταιρείες να κάνουν επενδύσεις. Πρόκειται για τη συνέντευξη στην οποία μάθαμε ότι καταργηθούν οι κωδικοί του taxisnet:

Σε ένα άλλο μεγάλο θέμα της αρμοδιότητας σας, τον τομέα της συνδεσιμότητας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, φαίνεται πως θα πετύχουμε να αντικαταστήσουμε το σύνολο των συνδέσεων με FTTH (οπτική ίνα μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις). Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα καλυφτούν περιοχές χωρίς εμπορικό ενδιαφέρον. Δείχνει ότι θα έχουμε το αποκαλούμενο overbuild. Σχεδιάζετε κάποια παρέμβαση ώστε να μην συμβεί αυτό;

Δεν είναι δυνατόν να παρέμβουμε. Πώς θα υποχρεώσεις μια ιδιωτική εταιρία να επενδύσει σε μη εμπορικές περιοχές; Γι’ αυτό έχουν δρομολογηθεί τα έργα ΣΔΙΤ και συγκεκριμένα το Ultra Fast Broadband (UFBB). Και βέβαια, ο ανταγωνισμός όπου αναπτύσσεται είναι προς το συμφέρον του καταναλωτή.

Η Cosmote TV απαιτεί πλέον την ανανέωση του συμβολαίου των συνδρομητών της

Το παραπάνω συνδέεται και με τη μη υπογραφή μέχρι σήμερα της σύμβασης για την υλοποίηση του UFBB στις 4 από τις 7 γεωγραφικές περιοχές. Υπάρχει plan b;

Προσπαθούμε να βρούμε την κατάλληλη λύση ώστε να μην χρειαστεί να χάσουμε χρόνο επαναπροκηρύσσοντας το έργο. Δεν είναι εύκολο, όμως υπάρχουν τρίτοι ενδιαφερόμενοι και είναι και θέμα εμπορικών συμφωνιών μεταξύ των εταιριών.

Συχνά μπαίνει στη συζήτηση η «αποχαλκοποίηση», η διακοπή της χρήσης του δικτύου χαλκού (copper switch off). Έχετε κάποιο σχέδιο;

Το copper switch off δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά, μέσα σε κάποιους μήνες. Θα γίνει σταδιακά. Θα συμβάλλουν σε αυτό τα δύο προγράμματα επιδοτήσεων, το Smart Readiness και το Gigabit voucher, τα οποία θα συνδεθούν, ώστε να πετύχουμε περισσότερα σπίτια και επιχειρήσεις να φύγουν από το χαλκό. Διαθέτουμε για τις επιδοτήσεις αυτές συνολικά 200 εκατ. ευρώ, ένα μεγάλο ποσό που εκτιμούμε ότι θα βοηθήσει ώστε η χώρα να εναρμονιστεί με τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας 2030.

Είστε ικανοποιημένος από τον ανταγωνισμό στην τηλεπικοινωνιακή αγορά;

Υπάρχει ανταγωνισμός και αυτός βοηθάει στην ανάπτυξη των δικτύων. Με την κατάργηση του τέλους της σταθερής τηλεφωνίας και με τις επιδοτήσεις που προανέφερα, εκτιμώ ότι οι τιμές θα πέσουν, γιατί όλα αυτά έχουν νόημα μόνον όταν ο πολίτης τα βλέπει στον λογαριασμό του.

Έχει ανοίξει το θέμα της εναρμόνισης των ορίων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στα διεθνή στάνταρ. Είστε έτοιμος να αναμετρηθείτε με όσους, καλόπιστα ή και κακόπιστα, πιθανώς θα αντιδράσουν;

Δεν έχω την πρόθεση να αναμετρηθώ με κανέναν. Έχει συγκροτηθεί επιτροπή,  όπως προβλέπεται από τον νόμο, με προτεραιότητα της το θέμα της υγείας και με δεδομένο ότι το 5G είναι μια νέα τεχνολογία, εξετάζει όλα τα δεδομένα. Θα αναμένουμε το πόρισμά της.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.