Η εκτόξευση του Starship ήταν εντυπωσιακή, όμως ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η προσγείωση του τεράστιου πυραύλου, στη δοκιμαστική πτήση, από την SpaceX του Elon Musk.

Ένα χιλιόμετρο πάνω από την επιφάνεια της Γης, το Starship ταξίδευε με την ταχύτητα του ήχου, όταν ο χαλύβδινος κύλινδρος μήκους 71 μέτρων, μεγαλύτερος από ένα Boeing 747, φωτίζει 13 από τους 33 κινητήρες του. Δευτερόλεπτα αργότερα, έχοντας μειώσει την ταχύτητά του σε μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα την ώρα, έσβησε τους περισσότερους από τους κινητήρες, διατηρώντας σε λειτουργία μόνο τρεις.

Αυτοί οι τρεις κινητήρες, το οδήγησαν με ασφάλεια στην πλατφόρμα ύψους 146 μέτρων, 5 λεπτά μετά την απογείωση. Η προσγείωση του τεράστιου πυραύλου ήταν επιτυχημένη και αποτελεί έναν θρίαμβο για τον Elon Musk και τους μηχανικούς της SpaceX.

Αυτή η δοκιμή ανοίγει τον δρόμο για την χρήση τεράστιων, επαναχρησιμοποιήσιμων πυραύλων, για την εκτόξευση τεράστιων διαστημοπλοίων στο διάστημα, όπως το Starship. Η δυνατότητα χρήσης εκ νέου του πυραύλου, ρίχνει το κόστος δραματικά, αφού δεν πρέπει να φτιαχτεί από την αρχή. Παράλληλα, ένας τόσο δυνατός πύραυλος, μπορεί να στείλει στο διάστημα τεράστια φορτία για την ίδια την SpaceX και τους πελάτες της, όπως η NASA.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Citigroup, τα ημι-επαναχρησιμοποιήσιμα και συχνά πετάμενα Falcon 9 της SpaceX έχουν ήδη μειώσει την τιμή εκτόξευσης κατά δέκα φορές. Ένα πολύ μεγαλύτερο και πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο Starship μπορεί να οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση.

spaceX starship

Η SpaceX έδειξε τα δόντια στην με αυτή την δοκιμή. Η εταιρία έχει τεράστια εμπειρία στην επιστροφή μικρότερων πυραύλων στην Γη, οπότε είχαν δυνατά θεμέλια για το εν λόγω έργο. Μάλιστα, η SpaceX είναι η μόνη εταιρία που έχει στο οπλοστάσιό της επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους. Ο Blue Origin του Jeff Bezos, σκοπεύει να κάνει τις πρώτες δοκιμές ενός τέτοιου συστήματος, τους επόμενους μήνες. Όχι τόσο μεγάλου και σίγουρα όχι τόσο εντυπωσιακού. Παράλληλα, πολλές κινέζικες εταιρίες ετοιμάζονται για παραγωγή τέτοιων συστημάτων, με την Κίνα να έχει κάνει τεράστια βήματα στο διάστημα, με επιτυχημένες αποστολές, εκεί η NASA αποτυγχάνει.

Τα robot Optimus στην παρουσίαση της Tesla ήταν τελικά άνθρωποι…

Ακολουθούν κι άλλες δοκιμές. Το SpaceX πρέπει να δείξει ότι το Starship μπορεί να ανάβει και να σβήνει τους κινητήρες του στο διάστημα, και έτσι να μπει σε μια σωστή τροχιά και να βγει από μια τροχιά.

Αν το καταφέρει, τότε θα ξεκινήσει την λειτουργία του σαν πρόγραμμα, αφού οι μελλοντικές αποστολές Artemis βασίζονται πλήρως στην σωστή λειτουργία του Starship.

Το σίγουρο είναι πως ο δρόμος της ανθρωπότητας στο διάστημα, τώρα ανοίγει και αυτό είναι από μόνο του συγκλονιστικό.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.