Η ΑΑΔΕ αποκτάει πλήρη πρόσβαση σε όλους τραπεζικούς λογαριασμούς, βάσει σχεδίου που ήδη υλοποιείται. Με αυτό τον τρόπο η ΑΑΔΕ θα μπορει να ελέγχει όλες τις καταθέσεις και όλες τις συναλλαγές, έχοντας άμεση πρόσβαση στους λογαριασμούς όλων των πολιτών. Βέβαια, η ΑΑΔΕ έχεδι ήδη πρόσβαση στους λογαριασμούς μας, όμως αυτό σε περίπτωση ελέγχου, όπου μπορεί να λάβει στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών μέσα σε διάστημα 3 ημερών, μέσω του συστήματος BANCAPP.

Όμως, με τις νέες δυνατότητες που αποκτά , μέσω των νέων εργαλείων, θα έχει πρόσβαση σε όποιον λογαριασμό θέλει, σε πραγματικό χρόνο.

Για την online διασύνδεση με τις τράπεζες το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει τις ακόλουθες 3 δράσεις:

  • Αντικατάσταση των βασικών ψηφιακών συστημάτων και επέκταση της λειτουργικότητας της παροχής υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής μηχανισμών για τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ με τα συστήματα τραπεζικών πληροφοριών.
  • Αναθεώρηση και αναβάθμιση της συνεργασίας με το χρηματοπιστωτικό σύστημα για την τυποποίηση, αυτοματοποίηση και επέκταση των διαδικασιών ανταλλαγής δεδομένων.
  • Ηλεκτρονική διασύνδεση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα για τη συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση των στοιχείων των τραπεζικών λογαριασμών για σκοπούς ελέγχου και λήψης μέτρων.

Η διασίνδεση της ΑΑΔΕ και των τραπεζών έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 και έχει σαν στόχο την αξιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων και την παρακολούθηση των οικονομικών συναλλαγών.

Για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις, η ΑΑΔΕ θέλει άμεση προσβαση σε όλους τους λογαριασμούς, ώστε να κάνει πιο αποτελεσματικούς ελέγχους.

Με το BANCAPP, οι τράπεζες υποχρεούνται να απαντήσουν και να αποστείλουν τα στοιχεία εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών, με εξαίρεση στις περιπτώσεις που το αίτημα καταλαμβάνει ελεγχόμενο διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών οπότε και η αποστολή των αιτούμενων αρχείων διενεργείται εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών. Έτσι η ΑΑΔΕ επιδιώκει online πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο.

Ποιες συναλλαγές μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ

Οι τράπεζες υποχρεούνται να κοινοποιούν στην ΑΑΔΕ στοιχεία για όλο το φάσμα των συναλλαγών των πελατών τους και συγκεκριμένα θα αποστέλλουν στοιχεία, εφόσον υπάρχουν, για τις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Καταθετικός λογαριασμός πρώτης ζήτησης
  • Καταθετικός προθεσμιακός λογαριασμός
  • Χορηγητικός λογαριασμός
  • Επενδυτικός λογαριασμός (παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, Repos κ.λπ.)
  • Πιστωτική Κάρτα
  • Τραπεζική Θυρίδα
  • Λογαριασμός Πληρωμών
  • Προπληρωμένη κάρτα (prepaid)
  • Ηλεκτρονικό πορτοφόλι
  • Άλλος λογαριασμός
  • Οτιδήποτε άλλο στοιχείο που είναι συσχετισμένο με τον ΑΦΜ του ελεγχόμενου και δεν κατατάσσεται στις ανωτέρω κατηγορίες.

Χωρίς ΑΜΚΑ και ΑΦΜ πλέον όλοι οι πολίτες

Και κάπως έτσι, τελειώνει η ιδιοτικότητα στην Ελλάδα, καθώς η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει ακριβώς που βρίσκεται, τι κάνεις, τι αγοράζεις, που διασκεδάζεις και τι σου αρέσει. Με το τέλος των μετρητών, ο πολίτης πλέον παραδίδει όλες του τις δραστηριότητες στα χέρια των ελεγκτικών αρχών. Μήπως το παρατραβάμε λιγάκι;

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

16 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλά να μας κάνουν αφού ο μέσος Έλληνας είναι ένα δειλό γιδοπρόβατο, κομματόσκυλο και παρτακιας αντί να ξεσηκωθεί σε όλα τα παράνομα που μας σερβίρουν και τα καταπίνουμε αμασητα.

    • Καλά μας κάνουν, δεν είμαστε πρόβατα και το ξέρουν. Είμαστε όμως φοροφυγάδες, αν εξερεσεις μισθοτους και συνταξιουχους. Ποιος ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνει φόρους; κοίταξε γύρω σου και θα καταλαβεις

      • ΔΕν εινα ακριβως ετσι. Παρα πολλοι επιχειρματιες δεν πληρωνουν γιατι δεν τους φτανουν. Ειναι υπερογκα τα ποσα που πρεπει να δινουν γυρω γυρω. Και αντι να πεφτουν μονο αυξανονται. Οι μικρομεσσαιες εταιριες που πληρωνουν τα παντα και εχουν και κερδοφορια ειναι παρα πολλυ λιγες. Ψαξου λιγο και θα το δεις.

      • Δε ξέρω τι επαγγελεσε, αλλα η δράση φέρνει αντίδραση. Με φορολογείς βαριά; Θα προσπαθήσω να γλυτώσω. Αν δεν ήταν τόσο βαριά η φορολόγηση, δε θα υπήρχε φοροδιαφυγή.

        • Η λογική λέει πως δε θα υπήρχε φοροδιαφυγη. Ωστόσο, δεδομένης της μηδενικής φορολογικής συνείδησης του Ελληνα, δε μπορούμε να μην έχουμε μια επιφύλαξη. Η χώρα είναι χρεωμένο, δεν της φτάνουν όσα λεφτά και να έχει και έτσι στρίβει όλο και περισσότερο τους πολίτες. Οι οποίοι με τη σειρά τους αντιδρούν φοροδιαφευγοντας. Φαύλος κύκλος.

      • Εγώ πληρώνω ρε βλαξ τι εννοείς ποιός πληρώνει αφού αν δεν πληρώσεις σου παίρνουν το σπίτι και το δίνουν σε λάθρο.Μονο με κρεμάλα των 300ων θα σωθεί αυτός ο τόπος.

        • Δεν σου περνουν τιποτα μεγαλε.Αν σου παρουν σου περνουν μετ ααπο πολλα χρονμια οφειλων και αυτο με γκρινιες. Δεν εχεις ιδεα τι λες μην μιλας καλυτερα

      • Ενώ έτσι, θα λυθεί το πρόβλημα, όλα είναι μια απάτη, στο σχέδιο είναι η οικονομική εξόντωση, όταν σε έχουν φτωχό , σε κάνουν σκλάβο, και ως σκλάβος τους ψηφίζεις

  2. Να μιλάς για την πάρτη σου ΓιδΟμηρε.
    Πονάει χερι κόβει κεφάλι έχει η λογική στην γκλάβα σου γιδι;
    Δεν κάνουν μια έφοδο στην ΡΑΕ τα τζιμανια οικονομικοί εισαγγελείς της πλάκας για να βρούνε που κρύβεται ο πλούτος..τι εκεί δεν θέλουν..τους ταξανε επιστροφές δώρων .. χαχαχα γελοίοι…

  3. Αυτό το αδηφάγο και ανάλγητο τέρας που λέγεται ελληνικό δημόσιο, με τις πελατειακές του σχέσεις, που το διακατέχει ήδη από το 1831 ληστρικη νοοτροπία /αντίληψη, έχει τεραστιο κόστος λειτουργίας και το πηγάδι του δίχως πατο θέλει όλο και περισσότερη τροφή για να μπορέσει να επιβιώσει. Οπότε, σκαρφίζεται όλο και περισσότερους τρόπους προκειμένου να αρμέξει φορολογία. Και φυσικά, από την άλλη πλευρά, ο πολίτης προσπαθεί να προστατευθεί ενάντια σε αυτή την επιδρομή με όποιο τρόπο μπορει. Η πλήρης κατάργηση των μετρητων και ο επακόλουθο πλήρης έλεγχος της ζωής από το κράτος θα σημάνει και το τέλος κάθε ιδιωτικοτητας και θα αποτελέσει την ταφόπλακα κάθε είδους ελευθερίας.

  4. Όλα είναι θέμα της κομπίνας Μητσοτάκη και της νέας δημοκρατίας αν δεν μας τελειώσουν δεν σταματάνε πάρτε το χαμπάρι

  5. Σκοπός είναι να εντοπίζουν τους απατεώνες που εξαπατανε πολίτες ηλεκτρονικως ως ηλεκτρονικό ψαρεμα

  6. Εδω φορολουγουν το ιδιο προιον δυο και τρεις φορες το ιδιο το κρατος,ποιος ειναι ο κλεφτης? Τα ιδια θα κανει και οποιος δεν τα βγαζει περα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.