Η Epic Games είναι ο δημιουργός του δημοφιλούς Fortnite και τελευταία τα έχει βάλει με όλους τους κολοσσούς τεχνολογίας και όχι άδικα. Αυτή τη φορά βάλλεται εναντίον της Google, αλλά και της Samsung, για αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά, που δεν επιτρέπει στους χρήστες Android να εγκαταστήσουν τα παιχνίδια της και τις εφαρμογές της, εκτός του Google Play Store.

Το πρόβλημα φαίνεται να είναι το Auto-Blocker που βρίσκουμε στα τηλέφωνα της Samsung, που έχει δημιουργηθεί για να μην επιτρέπει σε συσκευές Galaxy, την εγκατάσταση εφαρμογών από μη εξουσιοδοτημένες πηγές. Η Samsung αναφέρει πως ο σκοπός του είναι η μη εγκατάσταση εφαρμογών, από άγνωστες πηγές και εφαρμογές που είναι πιθανόν κακόβουλο λογισμικό. Στην ουσία του όμως, μπλοκάρει το sideloading, κάτι για το οποίο και η Apple κατηγορήθηκε και αναγκάστηκε να ξεκλειδώσει για την Ευρώπη. Μάλιστα, με το Auto Blocker, χρειάζονται 21 βήματα για να μπορέσει κάποιος να κάνει την εγκατάσταση μιας νέας εφαρμογής εκτός Google Play Store, που ξεπερνάει ακόμα και τα βήματα που χρειάζεται η διαδικασία σε τηλέφωνα της Apple.

Όταν ο χρήστης προσπαθεί να βάλει το Epic Store ή κάποια άλλη εφαρμογή από apk, πετάγεται ένα αναδυόμενο παράθυρο που του αναφέρει πως δε μπορεί να κάνει εγκατάσταση της εφαρμογής. Αν και υπάρχει τρόπος να κλείσει το Auto Blocker προσωρινά, η διαδικασία δεν είναι και τόσο εύκολη. Το εν λόγω χαρακτηριστικό ήρθε πριν 12 μήνες και η Epic υποστηρίζει πως είναι μια προσπάθεια της Google να γίνει μονοπώλιο στα καταστήματα εφαρμογών.

Σε δήλωσή της η εταιρία αναφέρει:

«Το Auto Blocker κατοχυρώνει το Google Play Store ως τον μοναδικό βιώσιμο τρόπο για να αποκτήσετε εφαρμογές σε συσκευές Samsung, εμποδίζοντας κάθε άλλο κατάστημα να ανταγωνιστεί με ίσους όρους ανταγωνισμού».

epic google samsung auto blocker

Η Epic κατηγορεί την Samsung και την Google, για τη δημιουργία του Auto Blocker, για να υπονομεύσουν την προηγούμενη αγωγή της Epic στην Google, για μονοπωλιακές πρακτικές στα καταστήματα εφαρμογών.

Σύμφωνα με τον CEO της Epic Games, Tim Sweeney, ακόμα δεν έχει αποδείξεις για την συμφωνία Google και Samsung, όμως ελπίζει πως τα στοιχεία θα εμφανιστούν στη διαδικασία αποκάλυψης εγγράφων. Την ίδια στιγμή, αναφέρει πως η μήνυση κατατέθηκε για λογαριασμό όλων των προγραμματιστών και όχι μόνο για την ίδια την Epic Games.

Αν είχαμε δώσει μάχη Epic εναντίον Apple και Epic εναντίον Google αποκλειστικά και μόνο για να πάρει η Epic ειδικά προνόμια, ίσως οι συζητήσεις διακανονισμού με την Apple και την Google να ήταν γόνιμες. Αλλά αν το κάναμε αυτό, θα ξεπουλούσαμε όλους τους προγραμματιστές.

Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει και στη δικαστική διαμάχη με την Apple, όμως όταν πέτυχε την συμφωνία για τις πληρωμές του Fortnite, την κράτησε για την ίδια την Epic και οι προγραμματιστές δεν επωφελήθηκαν από αυτήν.

H Epic στοχεύει στην κατάργηση του Auto Blocker, σαν προεπιλεγμένη λειτουργία της συσκευής. Από την άλλη πρόκειται όντως για ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας, που όμως λειτουργεί και για άλλους σκοπούς. Το Auto Blocker πιθανότατα θα στρέφεται και κατά της Huawei, αφού δε θα επιτρέπει την εγκατάσταση του Huawei Health και του AI Life, για την σύνδεση ρολογιών και ακουστικών της εταιρίας στις συσκευές Samsung.

Αλλάζει ο τρόπος απάντησης σε κλήσεις σε κάθε Android smartphone! Δείτε screenshots

Προφανώς η λειτουργία θα αποτρέπει από την εγκατάσταση κακόβουλων εφαρμογών, όμως στο τέλος της ημέρας, θα πρέπει να είναι στο χέρι του χρήστη να επιλέξει τι εφαρμογές θέλει να εγκαταστήσει και από πού.

Η Google προφανώς δεν κάνει ότι κάνει για την ασφάλεια, αλλά για το γεγονός πως οι εφαρμογές από το Play Store που περιέχουν micro transactions, περνάνε και αυτές από το Play Store, με την ίδια να παίρνει προμήθεια, για τις υπηρεσίες που παρέχουν τρίτοι. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δεν θέλει καταστήματα τρίτων ή sideloading εφαρμογών. Κάτι αντίστοιχο φυσικά έκανε και κάνει ακόμα και σήμερα και η Apple.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.