Ο γαλαξίας Μ87 είναι τεράστιος και αρκετά μεγαλύτερος από τον δικό μας, με τρισεκατομμύρια αστέρια, ενώ στο κέντρο του έχει μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, που εκτοξεύει πίδακες ενέργειας στην μορφή πλάσματος, στο Διάστημα. Σίγουρα θα θέλαμε μια εικόνα από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, να εξαπολύει επιθέσεις πλάσματος.

Ο βετεράνος των τηλεσκοπίων, Hubble, έρχεται τώρα για να μας δώσει μια απίστευτη εικόνα, που κατέγραψε την ώρα που η μαύρη τρύπα πυροβολούσε μια δέσμη πλάσματος στο διάστημα. Μάλιστα, η δέσμη πλάσματος εκτείνεται σε μήκος 3.000 ετών φωτός και πιθανότατα προκάλεσε την έκρηξη πολλών αστεριών που βρίσκονταν στο διάβα της.

«Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει, αλλά είναι απλώς ένα πολύ συναρπαστικό εύρημα», δήλωσε σε ανακοίνωση της υπηρεσίας ο Alec Lessing του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας για το εύρημα. «Αυτό σημαίνει ότι κάτι λείπει από την κατανόηση μας για το πώς αλληλοεπιδρούν οι πίδακες των μαύρων τρυπών με το περιβάλλον τους».

Οι μαύρες τρύπες δεν παράγουν φως, για αυτό και πήραν αυτή την ονομασία. Όμως, η τεράστια βαρύτητά τους, τραβάει τα πάντα με τέτοια ταχύτητα, που σχηματίζουν έναν φωτεινό δίσκο προσαύξησης. Οι μαύρες τρύπες όμως, μπορούν να αναδρομολογήσουν την ύλη που πέφτει σε αυτές, σχηματίζοντας δύο πίδακες πλάσματος, που εκτοξεύονται στο Διάστημα προς δύο αντίθετες κατευθύνσεις, σύμφωνα με την NASA.

Στην νέα φωτογραφία του Hubble, βλέπουμε τον M87, τον γιγαντιαίο ελλειπτικό γαλαξία, που σύμφωνα με την ESA, έχει σχήμα γιγάντιου αυγού, μοιάζει με «μια ημιδιαφανή, ασαφή λευκή μπάλα βαμβακιού». Στην εικόνα όμως βλέπουμε έναν τεράστιο πίδακα πλάσματος, που είναι αυτή η κυματιστή μπλε ακτίνα, με αρχή τον Μ87 και τον πυρήνα του. Η μαύρη τρύπα του M87 μάζα ίση με 6.5 δισεκατομμύρια Ήλιους.

εικόνα μαύρη τρύπα
O γαλαξίας Μ87, με τον πίδακα πλάσματος που έχει μήκος 3.000 έτη φωτός! [Πηγή¨ESA]

Καθώς ο πίδακας ταξιδεύει μέσα στον M87, προκαλεί εκρήξεις στα αστέρια, στην μορφή Nova.  Αυτές οι εκρήξεις συμβαίνουν σε συστήματα διπλών αστέρων με ένα γερασμένο αστέρι, το οποίο είναι διογκωμένο και αποβάλλει τα στρώματά του, και έναν λευκό νάνο, ο οποίος είναι ο καυτός πυρήνας ενός ηλιόμορφου αστέρα που έχει αποβάλει τη μάζα του. Το διογκωμένο άστρο ρίχνει υλικό (υδρογόνο) στον λευκό νάνο. «Όταν ο νάνος έχει συσσωρεύσει ένα επιφανειακό στρώμα υδρογόνου βάθους ενός χιλιομέτρου, το στρώμα αυτό εκρήγνυται σαν μια γιγαντιαία πυρηνική βόμβα», εξηγεί η υπηρεσία, και στη συνέχεια η σταδιακή διαδικασία ανανεώνεται.

Οι αστρονόμοι συνέκριναν τα σημεία που πέρασε ο πίδακας πλάσματος από την μαύρη τρύπα και τα υπόλοιπα του γαλαξία M87. Βρήκαν πως στο μονοπάτι του πίδακα πλάσματος, είχαμε διπλάσιο αριθμό nova, σε σχέση με τον υπόλοιπο γαλαξία.

Υπάρχει κάτι που ο πίδακας προκαλεί στα αστρικά συστήματα που περιπλανώνται στη γύρω γειτονιά», δήλωσε ο Lessing. «Ίσως το τζετ με κάποιο τρόπο να ρίχνει καύσιμα υδρογόνου στους λευκούς νάνους, προκαλώντας τους να εκρήγνυνται πιο συχνά».

Ο φλοιός της Γης στάζει και μάλιστα στη γειτονιά μας!

Βέβαια, υπάρχουν πιθανότητες κάποιος άλλος μηχανισμός να προκάλεσε την αύξηση στον αριθμό των nova. Για αυτό, οι αστρονόμοι συνεχίζουν να παρατηρούν την περιοχή, που παραμένει ιδιαίτερα ενεργή. Ας ελπίσουμε πως σύντομα θα έχουμε τα απαραίτητα δεδομένα για να λύσουμε άλλο ένα μυστήριο του Σύμπαντος.

Όπως και να έχει, η εικόνα που μας έδωσε το Hubble παραμένει τρομερά εντυπωσιακή!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.