Στις 1 Σεπτεμβρίου 1859, την ίδια χρονιά που ο Δαρβίνος δημοσίευσε το On the Origin of Species, οι τηλεγραφικές γραμμές σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική σταμάτησαν να λειτουργούν και άρχισαν να σπινθηροβόλουν. Μερικές φορές προκλήθηκαν ακόμη και πυρκαγιές. Λίγες ώρες νωρίτερα, επιστήμονες είχαν παρατηρήσει την πρώτη επιβεβαιωμένη ηλιακή έκλαμψη, μια έντονη έκρηξη ακτινοβολίας από τον Ήλιο, μία ηλιακή καταιγίδα, προειδοποιώντας για κάτι μεγάλο που πλησίαζε.

Αυτή η ηλιακή καταιγίδα, γνωστή ως γεγονός Carrington, ήταν μία από τις ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία. Όμως, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι στο παρελθόν, η Γη είχε χτυπηθεί από ακόμα πιο ακραίες ηλιακές καταιγίδες. Η μελέτη των επιπέδων ραδιοάνθρακα (C-14) σε δακτυλίους δέντρων έχει αποκαλύψει αυτές τις ακραίες καταιγίδες. Οι ηλιακές καταιγίδες προκαλούν διαταραχές στο μαγνητικό πεδίο της Γης, κυρίως μέσω εκπομπών σωματιδίων από τον Ήλιο. Αυτές οι καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες σε δορυφόρους και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Ένα ακραίο γεγονός το 774 μ.Χ. φαίνεται να ήταν πολύ πιο ισχυρό από το Carrington. Ο ραδιοάνθρακας έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες για τη χρονολόγηση οργανικών υλικών, αλλά οι πρόσφατες ανακαλύψεις δείχνουν ότι οι ακραίες ηλιακές καταιγίδες επηρεάζουν την ποσότητα ραδιοάνθρακα που απορροφάται από τους ζωντανούς οργανισμούς. Μέσω της συνδυασμένης χρήσης της δακτυλιογραφίας και του ραδιοάνθρακα, οι ερευνητές μπορούν τώρα να προσδιορίσουν ακριβή έτη των ακραίων ηλιακών γεγονότων που δεν καταγράφηκαν στην ιστορία. Η τελευταία ανακάλυψη για μια ακραία ηλιακή καταιγίδα που συνέβη πριν από 14.370 χρόνια δείχνει τη δύναμη αυτών των φαινομένων.

Πλησιάζει ισχυρή ηλιακή καταιγίδα – Απειλεί τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρισμό!

Η δυνατότητα πρόβλεψης αυτών των γεγονότων είναι κρίσιμη, καθώς μπορεί να προστατεύσει τις υποδομές μας. Οι επιστήμονες εργάζονται για να ενισχύσουν τις υπάρχουσες αποδείξεις και να ανακαλύψουν νέες ακραίες καταιγίδες από το παρελθόν. Καθώς η κατανόηση μας για αυτά τα φαινόμενα διευρύνεται, θα μπορέσουμε να προετοιμαστούμε καλύτερα για μελλοντικές προκλήσεις.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.