Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) δημοσίευσε μια ανατριχιαστική έκθεση σχετικά με τις πολιτικές συλλογής δεδομένων των κοινωνικών δικτύων και των υπηρεσιών streaming, φανερώνοντας τις εκτεταμένες πρακτικές επιτήρησης των χρηστών.

Η έρευνα, που κυκλοφόρησε στις 19 Σεπτεμβρίου, αποκαλύπτει ότι οι πλατφόρμες όχι μόνο παρακολουθούν τους χρήστες αλλά διατηρούν τεράστιους όγκους δεδομένων, πολλές φορές επ’ αόριστον — ακόμα και για άτομα που δεν χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους.

Η FTC επισημαίνει ότι η αυτορρύθμιση αυτών των εταιρειών social media έχει αποτύχει, με τα οικονομικά κέρδη από τη συλλογή και εμπορευματοποίηση των δεδομένων να είναι τεράστια. Η έκθεση επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι “η πρόβλεψη, η διαμόρφωση και η εμπορική αξιοποίηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι άκρως επικερδής διαδικασία, που έχει καταστήσει αυτές τις εταιρείες από τις πιο πολύτιμες παγκοσμίως.”

Πιο ανησυχητική είναι η αναφορά στις πρακτικές που αφορούν παιδιά και εφήβους, με πολλές εταιρείες να αμελούν την προστασία τους. Η πρόεδρος της FTC, Lina Khan, δήλωσε ότι “οι πρακτικές επιτήρησης των εταιρειών μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα των ανθρώπων, να απειλήσουν τις ελευθερίες τους και να τους εκθέσουν σε κινδύνους όπως η κλοπή ταυτότητας και η παρακολούθηση.”

Η έκθεση της FTC για τα social media, βασισμένη σε έρευνα που ξεκίνησε το 2020, εξέτασε την πολιτική δεδομένων εταιρειών όπως Amazon, Facebook, YouTube, Twitter, TikTok, και άλλες. Ένα από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα ήταν η συλλογή δεδομένων ατόμων που δεν χρησιμοποιούν καν τις πλατφόρμες, μέσω διαφημιστών και brokers, ενώ πολλές εταιρείες δεν διαγράφουν τα δεδομένα ακόμα και μετά από αιτήματα διαγραφής.

Η FTC θέλει να ξέρει πώς και γιατί τα TikTok και Facebook χρησιμοποιούν δεδομένα χρηστών

Η FTC προτείνει την ψήφιση νομοθεσίας για να περιοριστούν αυτές οι πρακτικές, ενώ ζητά από τις εταιρείες να περιορίσουν τη χρήση τεχνολογιών παρακολούθησης και να βελτιώσουν την προστασία των εφήβων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.