Σύμφωνα με υπολογισμούς της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, μια γκάμα νέων υπηρεσιών που απολαμβάνουν όλα τα νοικοκυριά τα τελευταία 10-15 χρόνια  περιλαμβάνουν αθόρυβες δαπάνες που δεν γίνονται αντιληπτές, αδειάζοντας σταθερά τους λογαριασμούς μας κάθε μήνα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα μονομελές νοικοκυριό πληρώνει 118 ευρώ μηνιαίως για την κάλυψη των αναγκών αυτών.

συνδρομές

Η μουσική ή τα podcasts που ακούμε, το delivery μαζί με τις χρεώσεις διανομής και το φιλοδώρημα στον ντελιβερά, η διαρκής σύνδεση και επικοινωνία που απαιτεί γενναία πακέτα δεδομένων τα οποία είναι πανάκριβα, η παρακολούθηση το βράδυ μιας σειράς, η διατήρηση των αρχείων μας στο cloud, οι αγώνες ποδοσφαίρου σε Cosmote tv και nova, όλες αυτές οι συνδρομές αδειάζουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε το εισόδημά μας.

Nova: Όλοι οι περιορισμοί στα δεδομένα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για όλα τα προγράμματα

Οι παραπάνω υπηρεσίες κοστίζουν συνολικά 118 ευρώ κατά μέσο όρο κάθε μήνα. Ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, λαμβάνει 826 ευρώ περίπου (€706 καθαρά προ φόρων). Τα 118 ευρώ αντιπροσωπεύουν δηλαδή το 14.3 του κατώτατου μηνιαίου μισθού.

Στη Γαλλία, το κόστος για τις ίδιες υπηρεσίες (συνδρομές για πλατφόρμες μουσικής και ταινιών, συνδρομητική τηλεόραση, WiFi, συνδρομή κινητής με διαδικτυακά δεδομένα και παραγγελία φαγητού τρεις φορές την εβδομάδα) ανέρχεται σήμερα σε περίπου 130 ευρώ/μήνα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 9,4% του κατώτατου μηνιαίου μισθού (1.378 ευρώ καθαρά) και μόλις στο 5% του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα (2.530 ευρώ καθαρά). Δηλαδή, το αναλογικό κόστος των εν λόγω υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι διπλάσιο από ό,τι στη Γαλλία.

Το βάρος για τον μέσο έλληνα καταναλωτή αυξήθηκε κατά περίπου 30%, σε σχέση με τα προ δημοσιονομικής κρίσης, κυρίως λόγω της υποχώρησης των εισοδημάτων. Στην Ελλάδα, το κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα, βάσει αγοραστικής δύναμης, μειώθηκε από το 102% του μέσου όρου της ΕΕ στο 67% το 2022.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μπούρδες. Από όλα αυτά, μόνο το ίντερνετ και το κινητό είναι απαραίτητα. Ούτε ταινιες-σειρες, ούτε συνδρομητική τηλεόραση, ούτε το ντελιβερι κτλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.