Οι αστέρες νετρονίων αποτελούν μία από τις πιο ακραίες μορφές ύπαρξης στο σύμπαν. Προκύπτουν από την κατάρρευση του πυρήνα υπεργιγαντιαίων αστέρων και, παρά το βάρος τους που ξεπερνά αυτό του Ήλιου, συμπιέζονται σε σφαίρα μεγέθους πόλης.

Το εσωτερικό αυτών των εξωτικών αστέρων περιέχει ύλη σε καταστάσεις που δεν μπορούμε να αναπαράγουμε ή να μελετήσουμε στη Γη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι περισσότερο πυκνωμένη από τον πυρήνα ενός ατόμου.

Η αποστολή NICER της NASA ερευνά αυτούς τους αστέρες νετρονίων με σκοπό να ανακαλύψει τη φύση της ύλης που τους απαρτίζει. Η ομάδα συνέβαλε στη μελέτη, χρησιμοποιώντας τα ραδιοσήματα ενός γρήγορα περιστρεφόμενου αστέρα νετρονίων για να μετρήσει τη μάζα του.

Οι επιστήμονες, αναλύοντας δεδομένα από το NICER, κατάφεραν να προσδιορίσουν την ακτίνα του αστέρα σε 11.4 χιλιόμετρα, προσφέροντας την πιο ακριβή εικόνα μέχρι σήμερα για την εξίσωση κατάστασης των αστέρων νετρονίων σε μεσαίες πυκνότητες.

Η κατανόηση του πώς συμπεριφέρεται η ύλη υπό αυτές τις συνθήκες αποτελεί κρίσιμο τεστ για τις θεωρίες μας περί θεμελιώδους φυσικής.

Ρίγος προκαλεί η εικόνα ενός πρωτοαστέρα τη στιγμή που γεννιέται

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.