Σύμφωνα με έρευνα, τεράστιο ποσοστό χρηστών χρησιμοποιούν δωρεάν δημόσιο Wi-Fi κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Αν και αυτή είναι μια βολική και φθηνή λύση, ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Ο Vykintas Maknickas από τη Nord Security επισημαίνει: “Οι επιθέσεις τύπου man-in-the-middle, όπου κακόβουλοι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητά σου ή να κλέψουν δεδομένα, είναι ένα μόνο παράδειγμα. Άλλη μια επικίνδυνη επίθεση είναι το session hijacking, όπου οι επιτιθέμενοι κλέβουν session cookies για να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των χρηστών.”

Οι χάκερ μπορούν να στήσουν rogue hotspots — ψεύτικα δίκτυα Wi-Fi που μιμούνται τα κανονικά. Αν συνδεθείς σε αυτά, οι επιτιθέμενοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στη συσκευή σου και να κλέψουν δεδομένα. Μια άλλη επικίνδυνη επίθεση είναι το evil twin attack, όπου στήνουν δίκτυα με το ίδιο όνομα με τα κανονικά δημόσια δίκτυα. Χωρίς να το ξέρεις, μπορεί να συνδεθείς στο “evil twin” και να δώσεις στους επιτιθέμενους τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις επικοινωνίες σου. Επιπλέον, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν λογισμικό για να πάρουν τα δεδομένα που μεταδίδονται σε ένα δωρεάν δημόσιο δίκτυο Wi-Fi, κάτι που ονομάζεται “sniffing”.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι ταξιδιώτες περνούν σημαντικό χρόνο online. Περίπου το 56% τον χρησιμοποιεί για επικοινωνία και το 50% για social media. Το 42% χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για διαχείριση χρημάτων και συναλλαγές. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να προστατευθείς, σύμφωνα με τους ειδικούς;

Ο Maknickas προτείνει εναλλακτικές λύσεις όπως τα mobile data και οι eSIMs για ασφαλέστερη σύνδεση. Επίσης, προτείνει την αποφυγή πρόσβασης σε ευαίσθητες πληροφορίες, την επιλογή διαγραφείς του δικτύου, την ενημέρωση λογισμικού, και τη χρήση VPN.

Οπότε, δεν πρέπει να επισκέπτεσαι τραπεζικούς λογαριασμούς ή να κάνεις αγορές μέσω δωρεάν δημόσιου Wi-Fi. Πρέπει να διαλέγεις την επιλογή “Forget the network” στη συσκευή για να αποτρέψεις την αυτόματη επανασύνδεση. Προφανώς, πρέπει να βεβαιώνεσαι ότι το λειτουργικό σύστημα και οι εφαρμογές σου είναι ενημερωμένα. Και, τέλος, ένα καλό VPN κρυπτογραφεί τη σύνδεσή σου, κάνοντας την πιο ασφαλή, γι’ αυτό καλό είναι να το χρησιμοποιείς σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.