Πάνω από όλους μας, στα σύνορα της Γης με το υπόλοιπο διάστημα, υπάρχει ένα κομμάτι γεμάτο πλάσμα που εκτείνεται πέρα από την τροχιά του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού. Αυτή είναι η ιονόσφαιρα. Σε αυτή το υπεριώδες φως του Ήλιου απελευθερώνει ηλεκτρόνια απο τα άτομα και τα μόρια της ατμόσφαιρας, δημιουργώντας ένα στρώμα. Αυτό επηρεάζει τις τηλεπικοινωνίες και είναι το σημείο που δημιουργείται το Βόρειο Σέλας. Από ότι φαίνεται μπορούμε να ανοίξουμε μια τρύπα στην ιονόσφαιρα, που αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, μπορούμε να την δούμε.

τρύπα στην ιονόσφαιρα
Το Firefly Alpha στην τελευταία του εκτόξευση
Πίστωση εικόνας: Firefly Aerospace/Trevor Mahlmann μέσω της NASA

Ο πύραυλος Firefly Alpha απογειώθηκε στις 3 Ιουλίου από την διαστημική βάση Vanderberg, στην Καλιφόρνια. Ο πύραυλος έστειλε στο διάστημα 8 δορυφόρους, τόσο της NASA όσο και Πανεπιστημίων, ως μέρος της Πρωτοβουλίας Εκτόξευσης CubeSat της NASA. Στόχος του προγράμματος είναι η χαμηλή κόστους διεξαγωγή επιστημονικών και τεχνολογικών επιδείξεων στο διάστημα.

Ο ατμοσφαιρικός επιστήμονας David Blanchard ήταν έτοιμος κάνοντας ένα timelapse του ουρανού καθώς ο πύραυλος πετούσε μέσα από την ιονόσφαιρα. Μπόρεσε να απαθανατίσει το όμορφο θέαμα που εκτυλίσσεται στον ουρανό πριν η τρύπα εξαφανιστεί το ίδιο γρήγορα.

Ο πύραυλος πέταξε σε τροχιά συγχρονισμένη με τον Ήλιο και φτάνοντας στην ιονόσφαιρα, οι υδρατμοί από την εξάτμιση του πυραύλου άνοιξαν μια λαμπερή, κόκκινη τρύπα στην ιονόσφαιρα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα άτομα οξυγόνου στην ιονόσφαιρα αλληλοεπιδρούν με τα καυσαέρια και ανασυνδυάζονται σε μόρια οξυγόνου απελευθερώνοντας φως.

Το πλήρωμα της NASA που «ζει στον Άρη» σε προσομοίωση για ένα χρόνο θα επιστρέψει

Ενώ οι πύραυλοι μπορούν να ανοίξουν μια τρύπα αρκετά γρήγορα , υπάρχουν επίσης φυσικά γεγονότα που μπορούν να το κάνουν και μπορούν να κάνουν ακόμη μεγαλύτερες τρύπες . Τα ατμοσφαιρικά κύματα κοντά στο έδαφος μπορούν να σκαρφαλώσουν 80 χιλιόμετρα ή περισσότερο για να εισέλθουν στην ιονόσφαιρα και να επηρεάσουν τις συνθέσεις εκεί. Πρόσφατα πλανητικοί επιστήμονες είδαν πολλαπλές δομές σε σχήμα γράμματος να λαμβάνουν χώρα σε αυτό το υψηλό στρώμα της ατμόσφαιρας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.