Ένας χρήστης κατάφερε να ανακαλύψει και να ενεργοποιήσει την κρυφή υποστήριξη RCS (Rich Communication Services) μέσα στην beta έκδοση του iOS 18, η οποία δεν είναι ακόμα επίσημα διαθέσιμη, παρόλο που ανακοινώθηκε στο συνέδριο WWDC της Apple, την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη ματιά στο πώς θα μπορούσε να μοιάζει η διαπλατφορμική ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ iPhone και συσκευών Android.

Τα στιγμιότυπα οθόνης που μοιράστηκε στο Twitter / X ο @dhinakg αποκαλύπτουν ότι η υλοποίηση του RCS από την Apple πιθανότατα θα περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως ενδείξεις κατάστασης παράδοσης και μεταφορές αρχείων. Φαίνεται επίσης ότι η κοινή χρήση αρχείων υψηλής ανάλυσης θα είναι δυνατή μεταξύ των χρηστών του iMessage και του Android μόλις η λειτουργία κυκλοφορήσει επίσημα.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς περιμέναμε τόσα και ακόμα περισσότερα από την εφαρμογή της Apple. Ομοίως, περιμέναμε ότι η εταιρεία θα διατηρήσει την πράσινη φούσκα για τα κείμενα που δεν ανήκουν στο iMessage. Ωστόσο, ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά απουσιάζουν από αυτή την πρώιμη έκδοση.

Για παράδειγμα, προς το παρόν από το RCS στο iOS 18 λείπουν οι αποδείξεις ανάγνωσης από χρήστες iPhone σε ομαδικές συνομιλίες και η δυνατότητα αντίδρασης σε μηνύματα από χρήστες Android. Δεν είναι σαφές αν αυτό είναι κάτι που σχεδίασε η Apple ή αν αυτές οι δυνατότητες θα προστεθούν αργότερα.

Επιπλέον, δεν υπάρχει κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο για τα μηνύματα που ανταλλάσσονται μεταξύ συσκευών Android και iPhone, γεγονός που εγείρει πιθανές ανησυχίες για την ασφάλεια. Υποψιαζόμασταν επίσης ότι αυτό θα συνέβαινε από τη στιγμή που η Apple ανέφερε ότι θα χρησιμοποιήσει το RCS Universal Profile, το οποίο δεν διαθέτει κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο σε αντίθεση με την εφαρμογή Jive της Google. Φαίνεται λες και έκανε τόσα όσα χρειάζονται για να κλείσει στόματα και να ικανοποιήσει φορείς.

Η Apple επιβεβαίωσε στα τέλη του 2023 ότι θα εισάγει την υποστήριξη RCS στις συσκευές της, αναγνωρίζοντας ότι θα βελτιώσει τη διαλειτουργικότητα σε σύγκριση με τα SMS και τα MMS. Η εταιρεία ανέφερε συγκεκριμένα την επέκταση της υποστήριξης στο iMessage, υποδηλώνοντας ένα πιθανό τέλος στο διαχωρισμό “μπλε φούσκα” έναντι “πράσινης φούσκας”.

Παρόλο που αυτή η προεπισκόπηση δείχνει πρόοδο, είναι σαφές ότι απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη και τελειοποίηση πριν από την πλήρη υλοποίηση της υποστήριξης RCS στα iPhone, είτε αυτή έρθει με το iOS 18, είτε όχι. Η απουσία χαρακτηριστικών όπως οι αποδείξεις ανάγνωσης, οι αντιδράσεις μηνυμάτων και κυρίως η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο αναδεικνύουν τις προκλήσεις που παραμένουν για την επίτευξη πραγματικά απρόσκοπτης ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ πλατφορμών.

Παρά αυτούς τους περιορισμούς, τα πιθανά οφέλη του RCS στο iMessage είναι αναμφισβήτητα. Οι βελτιωμένες λειτουργίες ανταλλαγής μηνυμάτων, οι βελτιωμένες δυνατότητες κοινής χρήσης αρχείων και ενδεχομένως μια πιο ενοποιημένη εμπειρία ανταλλαγής μηνυμάτων θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά την επικοινωνία μεταξύ των χρηστών iPhone και Android.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.