Το malware και οι ιοί αποτελούν μια πραγματικότητα στη σύγχρονη εποχή. Και αν είσαι από εκείνους τυχερούς που την έχουν πατήσει, τότε το factory reset είναι μια από τις προτεινόμενες λύσεις. Βοηθάει όμως;

Στην ουσία με το factory reset η συσκευή, όπως το PC ή το smartphone επιστρέφει στην αρχική κατάσταση, μαζί με τις ρυθμίσεις και αφαιρεί τα προγράμματα που έχεις εγκαταστήσει, αν και στη περίπτωση του PC υπάρχει επιλογή να διατηρήσεις τα αρχεία. Εν ολίγοις η συσκευή επιστρέφει στη κατάσταση που ήταν όταν την αγόρασες.

factory reset malware windows
Ed Hardie @ Unsplash.com

Πράγματι, το factory reset βοηθάει. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που αυτό γυρνάει ξανά στη συσκευή. Συγκεκριμένα, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε μάλλον έχεις πέσει σε κάποες από αυτές τις περιπτώσεις.

  • Το backup που πήρες είναι μολυσμένο και μόλις το επαναφέρεις στη συσκευή σου, τη μολύνει και στην ουσία δεν έχεις πετύχει τίποτα.
  • Το malware έχει καταφέρει να εισέλθει στο recovery partition. Είναι το σημείο όπου η συσκευή αποθηκεύει ένα καθαρό image του συστήματος για το factory reset. Επομένως αν το recovery partition έχει μολυνθεί, ένα factory reset δεν κάνει απολύτως τίποτα.
  • Rootkits και bootkits μπορούν επίσης να είναι υπεύθυνα για την μόλυνση της συσκευής. Δυστυχώς αποφεύχουν την ανίχνευση και την αφαίρεση με factory reset.
  • Ορισμένα προηγμένα malwares κάποιες φορές βρίσκουν καταφύγιο σε περιφερειακά συστήματος, όπως Wi-Fi adapters και webcams. Πολλά περιφερειακά έχουν αποθηκευτικό χώρο για να κρατούν τις ρυθμίσεις και ακόμη και με factory reset επιστρέφουν από τα περιφερειακά.

Βέβαια, οι περιπτώσεις αυτές είναι πολύ σπάνιες. Ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνεις αν το malware επιβιώνει του factory reset είναι να σκανάρεις το drive που έχει το backup. Μπορείς να το συνδέσεις σε ένα άλλο μηχάνημα και με ένα καλό antivirus να το σκανάρεις, ή να χρησιμοποιήσεις ένα rescue disc. Αν δεν δουλέψει τίποτα από αυτά, μπροείς να κάνεις wipe πλήρως τον SSD ή τον HDD σου και clean install. Προσοχή όμως είχαμε σοβαρό θέμα με drivers.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.