Ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο ψηφιακός και προκειμένου να αποτυπώσεις το παρελθόν σου, χρειάζεσαι καλύτερης ποιότητας κάμερα. Μας βοηθούν να αποτυπώσουμε στο παρόν τις όμορφες στιγμές της ζωής μας και τις αναμνήσεις και να τις αποθηκεύσουμε για πάντα. Μας βοηθούν επίσης να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές.

Τα Megapixels είναι απλά μόνο ένας παράγοντας. Ένα pixel είναι μια μικρή τετράγωνη τελεία που είναι μέρος της ψηφιακής εικόνας. Μια ψηφιακή εικόνα, απαρτίζεται από εκατομμύρια από αυτά τα pixels ή τα στοιχεία εικόνας σε διαφορετικά χρώματα και σε διαφορετικές εντάσεις χρώματος. Ένα εκατομμύριο pixels είναι γνωστό ως megapixels. Η ανάλυση της εικόνας θα αποφασιστεί από πόσα pixels τοποθετούνται μαζί. Κάθε φωτογραφία, η οποία παρουσιάζεται σε ψηφιακή μορφή αποτελείται από pixels ή megapixels. Ο συνδυασμός των εκατομμυρίων μικρών pixels ή διαφορετικών χρωμάτων δημιουργεί την εικόνα. Είναι η μικρότερη μονάδα πληροφορίας που δημιουργεί την εικόνα.

Συχνά, όταν αγοράζουν ένα smartphone οι άνθρωποι εστιάζουν στον αριθμό των megapixels στην κάμερα. Πιστεύουν ότι τα megapixels είναι αυτό που επηρεάζει πιο πολύ την ποιότητα της κάμερας του smartphone.

Ας πάρουμε για παράδειγμα δυο κάμερες με διαφορετικό μέγεθος αισθητήρα αλλά με τον ίδιο αριθμό megapixels. Όταν προβείτε στη λήψη φωτογραφιών συγκρίνετέ τις. Θα δείτε ότι η κάμερα με τον μεγαλύτερο αισθητήρα λαμβάνει καλής ποιότητας φωτογραφίες σε σύγκριση με εκείνη που έχει μικρότερο μέγεθος αισθητήρα. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου μοντέλα καμερών από γνωστά brands, όπου τα megapixels έχουν μειωθεί στο επόμενο μοντέλο, αλλά όταν συγκρίνονται, το νέο μοντέλο έχει πιο όμορφη εικόνα σε σχέση με το παλαιότερο.

Πότε τα περισσότερα Megapixel είναι καλύτερα;

Cropping and Zooming: Όταν λάβεις μια φωτογραφία και θέλεις να κόψεις ένα μέρος της εικόνας χωρίς να μειώσεις την λεπτομέρεια.Σε αυτήν την περίπτωση, αν κάνεις crop την εικόνα, μειώνοντας την ανάλυση και επεκτείνοντας τα pixels ώστε να καλύπτουν την ίδια περιοχή όπως και η πρώτη εικόνα, θα συνεχίσεις να έχεις εικόνες αποδεκτής ποιότητας. Αν κάνεις zoom, θα λάβεις λιγότερες λεπτομέρειες, ενώ θα υπάρχει και θόρυβος. Αν έχεις πολλά megapixels, τότε αυτό το πρόβλημα θα επιλυθεί.

Printing: Η εκτύπωση των φωτογραφιών είναι μια απαραίτητη διεργασία της καθημερινής ζωής μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανεβάζουν τις φωτογραφίες online και σώζουν τα ψηφιακά αντίγραφα, αντί να τις εκτυπώνουν. Αν θέλεις να εκτυπώσεις μια φωτογραφία, θα πρέπει να σημειώσεις τον αριθμό των megapixels. Περισσότερα pixels θα οδηγήσουν σε μια φωτογραφία που έχει εκτυπωθεί και έχει μεγαλύτερη ευκρίνεια.

Sensor size: Η δουλειά τους είναι να αντιλαμβάνονται το φως και το φως είναι απαραίτητο στη δημιουργία της φωτογραφίας. Ένας αισθητήρας, είναι αυτός ο οποίος λαμβάνει το φως που απαιτείται για τη δημιουργία της ψηφιακής εικόνας. Οι μεγαλύτεροι αισθητήρες, λαμβάνουν περισσότερο φως και περισσότερη λεπτομέρεια σε σχέση με τους μικρότερους, επομένως η ποιότητα είναι καλή. Για αυτό τον λόγο μια κάμερα των 8MP με μεγάλο αισθητήρα, είναι καλύτερη από μια των 13MP.

Aperture: Στη συνέχεια έχουμε το διάφραγμα. Είναι το άνοιγμα των φακών, μέσω του οποίου ταξιδεύει το φως. Ελέγχει το φως που περνά μέσω αυτών. Ένα πιο ευρύ διάφραγμα επιτρέπει περισσότερο φως σε σχέση με κάποιο πιο στενό.  Το μεγαλύτερο διάφραγμα βοηθά στην καλύτερη λήψη φωτογραφιών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Shutter speed and ISO: Η ταχύτητα κλείστρου είναι ο χρόνος που η κάμερα κρατά τους φακούς ανοιχτούς για να λάβει μια φωτογραφία και το ISO περιγράφει την ευαισθησία της κάμερας στο διαθέσιμο φως. Όσο μεγαλύτερο ISO, τόσο πιο ευαίσθητη είναι η κάμερα στο φως και όσο πιο μικρό το ISO, τόσο λιγότερη ευαισθησία παρουσιάζει η κάμερα. Με μικρότερο ISO, θα έχετε μεγαλύτερη ακρίβεια στα χρώματα, καλύτερη ποιότητα και λιγότερο θόρυβο.

Με λίγα λόγια, περισσότερα megapixels δεν σημαίνει καλύτερη κάμερα ή καλύτερη ποιότητα των φωτογραφιών που λαμβάνετε.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.