Το Uncharted 4, το τέταρτο κεφάλαιο της γνωστής σειράς παιχνιδιών, έφτασε επιτέλους στα χέρια μας και μαζί με αυτό μια θάλασσα από αναπάντεχες περιπέτειες, αφήνοντάς μας με το στόμα ανοικτό!

uncharted-ps4_

Μετά από αρκετές καθυστερήσεις στην επίσημη κυκλοφορία του παιχνιδιού, φαίνεται πως η αναμονή άξιζε με το παραπάνω, καθώς το παιχνίδι είναι ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην κονσόλα της Sony ( όσον αφορά τα γραφικά του τουλάχιστον) και φαίνεται πως η εταιρία έκανε μια πολύ καλή δουλειά στην τέλεια απόδοση των γραφικών του παιχνιδιού. Πώς όμως τα πάει στα υπόλοιπα στοιχεία του, δηλαδή την ιστορία, το gameplay και την διάρκεια του game;

Ας ανακαλύψουμε λοιπόν μαζί αν το Uncharted 4 είναι αδιαμφισβήτητα το καλύτερο παιχνίδι της χρονιάς και το πιο εντυπωσιακό της σειράς, μέσα από το Review που σας ετοιμάσαμε.

uncharted sully

Το Uncharted 4: Το τέλος ενός κλέφτη διαφυλάττει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο την κληρονομιά που άφησαν πίσω τους τα προηγούμενα Uncharted, ταυτόχρονα όμως προσθέτει την δικιά του πινελιά στη σειρά-φαινόμενο που δημιούργησε η Naughty Dog.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Για να αρχίσουμε από τα βασικά, το Uncharted 4 όπως και τα υπόλοιπα Uncharted παιχνίδια,  παίζεται ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ για την ιστορία του, η οποία διηγείται στον χρήστη άμεσα και άκρως κινηματογραφικά. Για να μη σας χαλάσουμε λοιπόν αυτό το σημαντικότατο κομμάτι, το Review μας είναι τελείως SPOILER FREE!

Η Ιστορία του παιχνιδιού επικεντρώνεται στον γνωστό σε όλους μας Nathan Drake (ένας κυνηγός θησαυρών) και στην οικογένειά του, κάνοντας το Uncharted 4 μια οικογενειακή υπόθεση για τον Nathan αλλά και για μας. Χρονικά βρισκόμαστε στην τωρινή εποχή, τρία χρόνια μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο τρίτο κεφάλαιο της σειράς το Uncharted 3: Drake’s Deception, και ο  Nathan Drake έχει πλέον αποσυρθεί, ζώντας μια ήσυχη και φυσιολογική ζωή μαζί με την οικογένειά του. Ταυτόχρονα όμως, το παιχνίδι μας μεταφέρει στο παρελθόν και στην παιδική ζωή του Nathan και του αδερφού του Sam Drake, δείχνοντας πτυχές της ιστορία κάποιων χαρακτήρων που δεν γνωρίζαμε προηγουμένως.Η ήρεμη ζωή του θα πάρει μια διαφορετική τροπή καθώς ο χαμένος μέχρι τώρα αδερφός του, Sam, θα επαναφέρει τον γνωστό ήρωα μας πίσω στο κυνήγι θησαυρών, χάρη σε μια νέα ανακάλυψη για το χαμένο θησαυρό του μυθικού πειρατή Henry Avery.

uncharted4

Το κομμάτι λοιπόν αυτό του παιχνιδιού αποδίδεται τέλεια εξισορροπώντας την δράση με την αφήγηση της ιστορίας, ενώ ταυτόχρονα δένεσαι με τους χαρακτήρες είτε αυτοί είναι κακοί ή καλοί. Κάθε χαρακτήρας στο Uncharted 4 έχει το δικό του βάθος και το δικό του ξεχωριστό σκοπό στο παιχνίδι, δημιουργώντας έναν τέλειο συνδυασμό που μόνο στα παιχνίδια της Naughty Dog έχουμε δει. Οι ηθοποιοί που έλαβαν μέρος αποδίδουν εντυπωσιακά τους φανταστικούς μας ήρωες, χάρη και στην motion capture τεχνολογία που διαθέτει το studio.

Ο βασικός πυλώνας λοιπόν του Uncharted 4 είναι η ιστορία – πλοκή που χτίζεται σιγά σιγά και ξετυλίγεται σταθερά από την αρχή μέχρι το τέλος στον χρήστη. Αξίζει να δοθεί και ένα μεγάλο μπράβο στη Sony Hellas που κατάφερε να αποδώσει πολύ καλά τους διαλόγους με ελληνικούς υποτίτλους, δίνοντας την ευκαιρία σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πολύ καλά αγγλικά να απολαύσουν το παιχνίδι.

Gameplay

Στο θέμα του gameplay, το Uncharted 4 είναι ίδιο σχεδόν με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, προσθέτοντας περίτεχνα δύο-τρία στοιχεία που ανανεώνουν την συνολική εμπειρία, οπότε όσοι είστε fans της σειράς δεν θα απογοητευτείτε ΚΑΘΟΛΟΥ. Συγκεκριμένα, είχαμε μάθει στα προηγούμενα επεισόδια μια πιο ευθύγραμμη προσέγγιση όσον αφορά την εξερεύνηση. Στο τέταρτο κεφάλαιο της σειράς, το παιχνίδι παίρνει μια πιο open-world πλοκή επιτρέποντας στο χρήστη να μπορεί να εξερευνήσει, μέχρι ένα σημείο βέβαια, τις περιοχές που ο αγαπημένος Nathan θα βρεθεί. Πολλές περιοχές αλληλοσυνδέονται, ενώ άλλες δεν οδηγούνε πουθενά, ωθώντας τον παίκτη να σκεφτεί μια εναλλακτική οδό για να μεταβεί απ’το ένα σημείο στο άλλο είτε λύνοντας έξυπνα και ευφυή puzzles, είτε χρησιμοποιώντας υλικά και εξοπλισμό που σου προσφέρει το παιχνίδι. Το μειονέκτημα είναι ότι πέρα από μερικούς μέτρια κρυμμένους θησαυρούς και super μαγευτικά τοπία, το game δεν σε ανταμείβει με κάτι περισσότερο για τον κόπο σου (κάποιοι θα διαφωνήσουν λέγοντας ότι η ανταμοιβή σου ΕΙΝΑΙ το ίδιο το τοπίο και δεν θα έχουν καθόλου άδικο).

Άλλη μια καλοδεχούμενη προσθήκη αποτελεί το jeep 4×4 στο οποίο οι developers δώσανε μεγάλη βάση και αυτό αναδεικνύεται και στο παιχνίδι. Το μέσο οδήγησης σε πάει παντού (κυριολεκτικά, υπερβαίνοντας τις δυνατότητες ενός φυσιολογικού 4×4). Η χρήση του δεν είναι υποχρεωτική και μπορείς να διαβείς και με τα πόδια το δρόμο. Το να οδηγάς στους λασπωμένους δρόμους της Μαδαγασκάρης είναι σκέτη απόλαυση παραπέμποντας πολλές φορές σε Safari ή και Rally γενικότερα. Το jeepακι έχει πολλές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα ο γάντζος τον οποίο θα χρειαστείτε για να ανεβείτε μια λασπωμένη βουνοπλαγιά. Η οδήγηση πάνω σε βράχους, λάσπη, νερά και χόρτα είναι διαφορετική κάθε φορά. Οι developers δημιούργησαν ένα είδος συστήματος διακοπής των συνομιλιών πάνω στο όχημα. Ως αποτέλεσμα οι συνομιλίες με τους υπόλοιπους χαρακτήρες πάνω στο jeep θα διακόπτονται όταν θα εγκαταλείπεται το όχημα και θα συνεχίζονται όταν ο παίκτης το χρησιμοποιήσει ξανά.

Uncharted-4-

Στο σύστημα μάχης του παιχνιδιού παρατηρήσαμε τις περισσότερες αλλαγές. Αυτήν τη φορά η πλειονότητα των επιλογών που διαθέτει ο Nathan είναι μεγάλη καθώς τονίστηκε περισσότερο το stealth στοιχείο. Συγκεκριμένα, οι εχθροί βρίσκονται τοποθετημένοι με τέτοιο τρόπο γύρω από τις ανοικτές και περίπλοκες περιοχές, που προωθούν την stealth τακτική που θυμίζει λιγάκι Assassin’s Creed. Παρόλα αυτά μπορείτε εύκολα να σκοτώσετε τους πάντες χρησιμοποιώντας μια πληθώρα από όπλα αλλά και τον γάντζο-σχοινί (grappling hook) που διαθέτει ο Nathan για μια πιο… melee προσέγγιση. Η χρήση των όπλων έχει βελτιωθεί αρκετά, καθώς τώρα η αίσθηση για κάθε τύπο όπλου είναι διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια, όπου τα όπλα δεν είχαν κάποια αισθητή διαφορά μεταξύ τους, ενώ το grappling hook σας επιτρέπει να μεταφέρεστε γρήγορα από το ένα σημείο στο άλλο χτυπώντας κάθετα τους εχθρούς σας καθώς πέφτετε. Προσωπικά, το μόνο αρνητικό που βρήκα είναι η αφαίρεση της δυνατότητας επιστροφής εχθρικών χειροβομβίδων που υπήρχε στα προηγούμενα παιχνίδια. Πιθανότατα η εταιρία την αφαίρεσε για λιγότερα easy kills. Το Α.Ι. (τεχνητή νοημοσύνη – δηλαδή πόσο “έξυπνοι” είναι οι σύμμαχοι και οι εχθροί στο παιχνίδι) δεν είναι τέλεια, αλλά καλή. Συγκεκριμένα, σύμμαχοι όπως ο Sam σε βοηθάνε αρκετά κατά τη διάρκεια της μάχης και δεν αποτελούν ζωντανοί, κινούμενοι σάκοι σφαιρών που δεν πετυχαίνουν τίποτα, όπως σε άλλα παιχνίδια. Ταυτόχρονα, η εχθρική Α.Ι. βελτιώνεται αισθητά όσο αυξάνεται η δυσκολία του παιχνιδιού. Τώρα οι εχθροί έχουν μια μπάρα πάνω από το κεφάλι τους που από άσπρη γίνεται κίτρινη όσο σας εντοπίζουν. Ανάλογα με την δυσκολία που θα διαλέξετε, το παιχνίδι θα προσθέτει και διαφορετικούς εχθρούς. Στο Hard και το Crushing επίπεδο, οι εχθροί γίνονται πιο ακριβείς, σε εντοπίζουν ευκολότερα και το stealth γίνεται πιο δύσκολο. Σας προτείνουμε να παίξετε το παιχνίδι στο hard γιατί στο moderate αδυνατεί κανείς να βρει μια αληθινή δοκιμασία. Η κάμερα δεν αποτελεί καθόλου πρόβλημα και αποδίδει αλάνθαστα στην οθόνη σας τη δράση, χωρίς να κολλάει σε “άσχημες” γωνίες.

unchatred

uncharted4multi

Στο multiplayer κομμάτι, το παιχνίδι προσφέρει τρεις επιλογές Team Deathmatch, Capture the Flag (Plunder) και Domination (Command) σε 8 διαφορετικούς χάρτες. Στην ουσία αποτελεί μια βελτιωμένη έκδοση του multiplayer του The Last of Us μέσα σε ένα Uncharted game. Είναι αρκετά γρήγορο και ομαδικό, βασιζόμενο στην ομαδικότητα των παικτών, παρά στις ατομικές “αλλά-COD” ενέργειες. Οι επιτυχημένες προσπάθειες σας σας ανταμείβουν με χρήματα μέσα στο παιχνίδι, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να αγοράσετε διάφορα καλούδια, δηλαδή Mysticals, Heavy Weapons, Sidekicks, Εξοπλισμός και Boosters. Στο σύνολό του το Multiplayer (αν και δεν είμαι λάτρης των Multiplayer τίτλων) είναι αρκετά καλό και διασκεδαστικό, προσφέροντας παραπάνω ώρες διασκέδασης στον παίκτη μετά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού. Θα προτιμούσα να διαθέτει το παιχνίδι και co-op campaign.

ΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΗΧΟΣ

Σκέτο Έργο Tέχνης

Τρεις λέξεις χρειάζονται για να περιγράψει κανείς την γραφική και ακουστική απόδοση του τέταρτου τίτλου της σειράς. Θα μπορούσα να γράφω σελίδες για να περιγράψω τις εντυπώσεις μου από το παιχνίδι. Τα μαγευτικά τοπία, οι κινήσεις των προσώπων και η ομορφιά της φύσης είναι μερικά από τα πράγματα που χαρακτηρίζουν το Uncharted 4 ως το καλύτερο παιχνίδι που έχει βγει ποτέ σε κονσόλα. Πολλές φορές μάλιστα αναρωτιόμουν αν έπαιζα σε PC!!! Τέτοια είναι τα γραφικά του παιχνιδιού που εναρμονίζονται άριστα με τα σταθερά 30 FPS στα οποία τρέχει.

uncharted 4

Το Animation των προσώπων και της φύσης είναι εξωπραγματικό αναδεικνύοντας την δουλειά που έκανε η εταιρία για να αποδώσει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο την φυσικότητα κάθε αντικειμένου έμβιου ή άβιου. Για παράδειγμα, κάθε πέτρα που πατάς μπορεί να μετακινηθεί ή να πέσει, οι θάμνοι και τα ψηλά χόρτα ανεμίζουν με τελείως διαφορετικό μοτίβο, ενώ είναι το μοναδικό παιχνίδι που ξέρω ότι οι πατημασιές στο χώμα παραμένουν δίχως να σβήνουν όταν απομακρυνθούμε από αυτές.

uncharted 4

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις φυσικές σταθερές του παιχνιδιού:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=BaAw4wr0Me0]

Η μουσική του παιχνιδιού είναι εξίσου καλοφτιαγμένη και πάει χέρι χέρι με τις περιστάσεις τις κάθε στιγμής. Οι περιπετειώδεις σκηνές συνοδεύονται με ανάλογα μουσικά κομμάτια που θυμίζουν πολύ soundtracks των παλιών Indiana Jones.

Ακούστε παρακάτω τα soundtracks του Uncharted 4:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=yyr4Ft9kfZM]

‘Ο,τι και να πεις για αυτό το διαμάντι που ονομάζεται Uncharted 4 είναι λίγο, αλλά το σίγουρο είναι ότι η Naughty Dog παραδίδει μαθήματα γραφικής απεικόνισης σε εμάς και σε όλες τις υπόλοιπες εταιρίες …

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ REPLAYABILITY

Η συνολική διάρκεια του Uncharted 4 είναι 14 με 16 ώρες το πολύ σε επίπεδο HARD και στο οποίο σας συνιστούμε να το παίξετε. Για ένα τέτοιου είδους παιχνίδι, η διάρκεια είναι καλή καθώς αποδίδει τέλεια όλα όσα θέλει να μας δείξει. Ταυτόχρονα, η multiplayer δυνατότητα προσφέρει μερικές ώρες παραπάνω διασκέδασης. Συνολικά, το παιχνίδι προσφέρει 14-22 ώρες πάνω κάτω ανάλογα με το πόσο θα ασχοληθείτε με το multiplayer. Όσον αφορά το Replayability, το παιχνίδι δεν προσφέρει και πολλά στον παίκτη για να τον παρακινήσει να ξαναπαίξει αμέσως την ιστορία αφού το τερματίσει. Αν δεν καταλάβατε κάποιο κεφάλαιο ή δεν το απολαύσατε αρκετά στην πρώτη σας προσπάθεια, μπορείτε να το ξαναπαίξετε χρησιμοποιώντας το Encounter Select από το menu. Επιπλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Photo Mode (να τραβάτε φωτογραφίες εν δράση προσθέτοντας φίλτρα και βλέποντας το παιχνίδι από άλλες γωνίες), τα Bonus Features, δηλαδή να παίζετε το παιχνίδι με διάφορα φίλτρα όπως π.χ. Cell shaded graphics, Pixel art, Mirror mode αλλά και να ντύσετε τους ήρωες σας με διάφορες στολές μέσα στο παιχνίδι χάρη στα Skins.

UNCHARTED-4-LOGO-FINAL-GREEK_tm_SimpleLayers-Large-1024x576

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Ιστορία
10
Γραφικά
9
Μουσική
9
Gameplay
9
Διάρκεια
8
Προηγούμενο άρθροLenovo K80M: Με πολύ δυνατά χαρακτηριστικά στα €168 μόνο
Επόμενο άρθροLG G5 Hands on Review: Για όσους θέλουν κάτι παραπάνω από μια πολύ δυνατή συσκευή
Άλεξ εδώ... έχοντας περάσει τα εφηβικά gaming χρόνια μου με τα μεταχειρισμένα Game Boy του ξαδέρφου μου, μετατράπηκα με τον καιρό σε PlayStationManiac. Περιμένω υπομονετικά το επόμενο evolution μου σε PC gamer!
uncharted-4-a-theif-s-end-review-a-small-masterpieceΤο Uncharted 4 αποτελεί ότι καλύτερο κυκλοφορεί αυτήν τη στιγμή ΓΡΑΦΙΚΑ στο PS4 και σίγουρα κλείνει με τον καλύτερο τρόπο την σειρά Uncharted. Είναι ένα διαμάντι πού σίγουρα οι fans θα αγοράσουν, αλλά και ένα πολύ καλό παιχνίδι για όποιον θέλει να ζήσει μια αναπάντεχη περιπέτεια γεμάτη δράση, αγωνία και συναισθήματα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.