Το Samsung Galaxy A54 5G ήρθε επίσημα στην χώρα μας και όπως είναι λογικό πέρασε από το Techmaniacs για το καθιερωμένο αναλυτικό review του. Η συσκευή θα έρθει στα καταστήματα με τιμή από €499 για την έκδοση με 128GB αποθηκευτικού χώρου και €449 για την έκδοση με 256GB αποθηκευτικού χώρου.

Το Galaxy A54 έρχεται με αρκετά δυνατά χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει στην μεσαία κατηγορία, όπως η αδιαβροχοποίηση και ο μεγαλύτερος υπερευρυγώνιος από τον ανταγωνισμό.

Ας το δούμε πιο αναλυτικά

Σχεδιασμός

Το Samsung Galaxy A54 έρχεται με νέο σχεδιασμό και γραμμές που θυμίζουν περισσότερο τις ναυαρχίδες της εταιρίας, τα Galaxy S23. Με την Samsung να έχει βρει την σχεδιαστική της ταυτότητα, το Galaxy A54 έρχεται με σχεδιασμό ναυαρχίδας.

Βέβαια τα υλικά δεν είναι αντίστοιχα με αυτά των μεγάλων αδερφών της συσκευής, αφού είναι πιο οικονομικά, όπως είναι λογικό. Το πλαίσιο της συσκευής είναι από πολυκαρβονικό πλαστικό καλής ποιότητας, ενώ στην πλάτη θα βρούμε γυαλί. Έτσι από υλικά έχουμε αναβάθμιση σε σχέση με πέρσι, προσφέροντας λίγο παραπάνω ανθεκτικότητα στις γρατζουνιές.

Η συσκευή έχει πιστοποίηση IP67, που την κάνει ανθεκτική σε νερό και σκόνη και συγκεκριμένα αντέχει βύθιση σε γλυκό νερό βάθους 1.5 μέτρου για 1.5 ώρα.

Η συσκευή προσφέρει πολύ καλό κράτημα, ενώ τα πλήκτρα είναι τοποθετημένα εργονομικά για την άνετη χρήση της συσκευής.

Ο σαρωτής δακτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκεται πάνω στην οθόνη και είναι αρκετά γρήγορος και ακριβής αν και οπτικός.. Δυστυχώς δεν έχουμε θύρα 3.5mm audio jack για ακουστικά, οπότε θα πρέπει να κάνουμε είτε χρήση αντάπτορα, είτε να επενδύσουμε σε BT ακουστικά.

Οθόνη

Η οθόνη του Galaxy A54 έρχεται με ουσιαστικές βελτιώσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του. Το panel είναι AMOLED με ανάλυση στα 1080×2340, ενώ έχει ρυθμό ανανέωσης που φτάνει τα 120Hz. Η αναβάθμισή όμως έρχεται στην φωτεινότητα, που πλέον φτάνει τα 1000nits, μια επίδοση που δεν είναι δεδομένη σε καμία περίπτωση. Έτσι, η εταιρία προσφέρει άριστη εμπειρία χρήσης ακόμα και κάτω από τον ήλιο. Σε καθημερινή χρήση αυτή η αναβάθμιση είναι αισθητή.

Μια άλλη αλλαγή είναι πως πλέον έχουμε δυνατότητα αυτόματης προσαρμογής του ρυθμού ανανέωσης, ώστε να αλλάζει ανάλογα με το τι υποστηρίζει η κάθε εφαρμογή, εξοικονομώντας μας μπαταρία. Η συσκευή αλλάζει αυτόματα τον ρυθμό ανανέωσης ανάμεσα σε 60fps και 120fps, ώστε να μας προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία με τον μικρότερο αντίκτυπο στην αυτονομία.

Σαν AMOLED panel, έχουμε πραγματικά μαύρα, ζωντανά χρώματα και εξαιρετικές γωνίες θέασης, στο οποίο συμβάλει και το Gorilla Glass 5 που προστατεύει την οθόνη, καθώς λόγω του χαμηλού του πάχους, δεν έχουμε μεγάλη διάθλαση που μειώνει την φωτεινότητα όταν βλέπουμε υπό γωνία.

Στον αντίποδα οι 6.4 ίντσες είναι ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με τις 6.5 του Galaxy A53, ενώ έχουμε και λίγο μεγαλύτερα bezels, που όμως δεν είναι σε σημείο να ενοχλούν.

Στο σύνολο έχουμε μια πολύ καλή οθόνη για την κατηγορία της που σίγουρα θα ικανοποιήσει τον χρήστη που στοχεύει σε αυτή την κατηγορία.

Ήχος

Το Samsung Galaxy A54 έρχεται με στερεοφωνικό ήχο, με το δεύτερο ηχείο να είναι το ακουστικό της συσκευής. ενισχυμένο. Ο ήχος δεν είναι ζυγισμένος, καθώς το ακουστικό έχει χαμηλότερη ένταση και εύρος από το κάτω ηχείο, όμως παρέχει την αίσθηση του στέρεο ήχου.

Η ένταση των ηχείων είναι σε καλά επίπεδα και βρήκαμε καλά μπάσα και καθαρές ψηλές. Οι μεσαίες ήταν και αυτές καλές αλλά μπορούν να βελτιωθούν. Η θέαση βίντεο στον καναπέ μας από το κινητό ήταν ευχάριστη, όπως και σε καταστάσεις gaming.

Για πιο «σοβαρή» χρήση, θα πρέπει να κάνουμε χρήση ακουστικών, είτε με κάποιον αντάπτορα, είτε με Bluetooth ακουστικά. Το DAC της συσκευής είναι αρκετά καλό για την κατηγορία παρέχοντας πολύ καλό ήχο στα ακουστικά μας.

Κάμερα

Το Samsung Galaxy A54 έρχεται και με σημαντικές αλλαγές στην κάμερα, για να βελτιώσει ακόμα παραπάνω την φωτογραφική εμπειρία. Το Galaxy A52s και Galaxy A53 είχαν πολύ δυνατές κάμερες, όμως το Galaxy A54 έρχεται με τον IMX 766 αισθητήρα της Sony, που είναι ο κορυφαίος αισθητήρας της μεσαίας κατηγορίας. Σε συνδυασμό με την οπτική σταθεροποίηση, είναι ένα πολύ καλό δίδυμο.

Ο εν λόγω αισθητήρας έχει φυσικό μέγεθος που 1/1.56”, πλησιάζοντας πολύ αυτό που έχουμε και σε ναυαρχίδες. Μάλιστα τον εν λόγω αισθητήρα τον έχουμε δει και σε πολύ ακριβότερες συσκευές στο παρελθόν.

Έτσι ο βασικός αισθητήρας των 50MP προσφέρει σαφώς βελτιωμένη απόδοση, αφού συνδυάζεται και με βελτιώσεις στο software. Η απόδοση από την βασική κάμερα είναι πάρα πολύ καλή για την κατηγορία, με πολύ καλό δυναμικό εύρος και πολύ ρεαλιστικά χρώματα. Οι φωτογραφίες σε καλό φωτισμό έχουν πολύ χαμηλό θόρυβο και είναι ιδιαίτερα ευχάριστες.

Σε χαμηλότερο φωτισμό έχουμε το Nightography της εταιρίας, που δεν έχει δραματικές αλλαγές σε σχέση με τους προκατόχους του. Ο τρόπος λήψης αλλάζει, όμως το τελικό αποτέλεσμα, αν και καλύτερο σε σχέση με πριν, δεν έχει δραματική διαφορά. Ακόμα και έτσι σε χαμηλό φωτισμό έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, με την συσκευή να φωτίζει επαρκώς το κάδρο μας, ενώ διατηρεί τα χρώματα σωστά. Σε πολύ χαμηλό φωτισμό έχουμε την παρουσία θορύβου, όμως οι φωτογραφίες παραμένουν χρησιμοποιήσιμες.

Περνώντας στον υπερευρυγώνιο, η Samsung είναι ίσως η μόνη που στην μεσαία κατηγορία δεν χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα 8MP, όπως όλος ο ανταγωνισμό. Η εταιρία έχει καταλάβει πως τα 8MP για ένα τόσο μεγάλο πλάνο, με τόση πληροφορία, δεν είναι αρκετά για την εποχή μας. Έτσι έχει προσθέσει έναν αισθητήρα 12MP που είναι το αποδεκτό όριο για μια υπερευρυγώνια κάμερα και είναι και η ανάλυση που έχουν πολλές ναυαρχίδες για αυτού του τύπου φακούς.

Σε καλό φωτισμό έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα με δυνατό δυναμικό εύρος και καλά επίπεδα λεπτομέρειας. Παρατηρήσαμε όμως μια διαφορά στα χρώματα σε σχέση με τον βασικό αισθητήρα, καθώς τα χρώματα από την υπερευρυγώνια κάμερα ήταν ελαφρώς πιο άτονα σε σχέση με τα πλούσια χρώματα του βασικού, σε ορισμένα σενάρια. Ακόμα και έτσι τα αποτελέσματα παραμένουν πολύ καλά και σίγουρα καλύτερα από ότι έχει να προσφέρει ο ανταγωνισμός.

Σε χαμηλότερο φωτισμό έχουμε καλά αποτελέσματα, όμως όσο πιο πολύ χαμηλώνει ο φωτισμός, αυξάνεται ο θόρυβος και σε πολύ δύσκολα πλάνα ίσως δυσκολευτεί αρκετά. Αυτά όμως είναι ακραία σενάρια για ένα χρήστη αυτής της κατηγορίας και η Samsung έχει φροντίσει να έχει την καλύτερη απόδοση σε υπερευρυγώνιες λήψεις.

Την πλάτη του Galaxy A54 συμπληρώνει μια 5MP macro κάμερα, χωρίς όμως Autofocus. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να βρείτε την σωστή απόσταση από το θέμα σας, περίπου στα 3-5 εκατοστά, ώστε να έχετε μια εστιασμένη φωτογραφία. Σαφώς είναι καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τις 2MP κάμερες που έχουμε συνήθως στην μεσαία κατηγορία, όμως θα θέλαμε autofocus σε αυτή την κάμερα για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Φυσικά χρειάζεται και πολύ καλός φωτισμός για τέτοιες λήψεις.

Περνώντας στην πρόσοψη, θα βρούμε μια κάμερα 32MP, με φακό διαφράγματος f/2.2, που θα μας δώσει ότι χρειαζόμαστε για καλές selfies. Η εν λόγω κάμερα παράγει φωτογραφίες με πολύ καλή λεπτομέρεια και οξύτητα όταν έχουμε καλό φωτισμό, ενώ τα πηγαίνει και αρκετά καλά για την κατηγορία σε χαμηλό φωτισμό. Τα χρώματα είναι ρεαλιστικά και το αποτέλεσμα πολύ καλό.

Στο θέμα του βίντεο, όλες οι κάμερες της συσκευής τραβάνε 4K βίντεο στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο, που δεν είναι δεδομένο σε αυτή την κατηγορία.  Η ποιότητα του βίντεο είναι πολύ καλή από όλες τις κάμερες της συσκευής, όμως η σταθεροποίηση σε 4Κ θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Όμως για αυτή την κατηγορία το βίντεο είναι ότι πρέπει και θα καλύψει τις ανάγκες του αγοραστικού της κοινού.

Επιδόσεις

Το Samsung Galaxy A54 έρχεται με τον νέο Exynos 1380, παραγωγής Samsung και δε θα λέγαμε πως έχουμε παράπονο από αυτό. Ο νέος επεξεργαστής έχεις πολύ δυνατές επιδόσεις και είναι αρκετός για να τρέξει τα πάντα χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Οι επιδόσεις δεν είναι δραματικά καλύτερες από τον προκάτοχό του και η διαφορά αποτυπώνεται πιο πολύ στα benchmarks, παρά στην πραγματική χρήση. Αυτό που αλλάζει όμως είναι ο ISP που κάνει την επεξεργασία κατά την λήψη φωτογραφιών και η νέα μονάδα τεχνητής νοημοσύνης, που είναι σαφώς βελτιωμένα. Στο σύνολο όμως οι επιδόσεις είναι ακριβώς εκεί που είναι και ο ανταγωνισμός του.

Αυτό όμως που βελτιώνεται δραματικά είναι η χρήση 8GB μνήμης RAM από την συσκευή, που δίνει έναν αέρα να τρέξει περισσότερα πράγματα παράλληλα, χωρίς η συσκευή να τερματίζει κάποιες εφαρμογές για να τρέξει κάποιες άλλες.

Ο αποθηκευτικός χώρος δεν είναι  UFS 3 ή 4, οπότε και οι ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής είναι λίγο περιορισμένες, φτάνοντας τα 500MB/s σε εγγραφή και ανάγνωση. Αυτές οι ταχύτητες παραμένουν αρκετά γρήγορες για κάθε χρήση, όμως θα θέλαμε λίγο παραπάνω, όπως προσφέρει ο ανταγωνισμός.

Τα γραφικά αναλαμβάνει μια Mali-G68 με 5 πυρήνες, που είναι η ίδια σε σχέση με πέρσι, οπότε και οι επιδόσεις στα γραφικά είναι παρόμοιες. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού η συσκευή είναι ικανή να τρέξει όλα τα παιχνίδια χωρίς προβλήματα.

Αυτονομία

Ο νέος επεξεργαστής και η μπαταρία των 5000mAh έρχεται με βελτιώσεις και στην αυτονομία, με την συσκευή να είναι ικανή να βγάλει την μέρα με σχετική άνεση, πάντα με φυσιολογική χρήση. Ακόμα και με αρκετές ώρες θέασης βίντεο, η συσκευή θα αντέξει μέχρι το βράδυ πριν μπει στην πρίζα για φόρτιση. Με την δική μας χρήση, κάθε βράδυ έμπαινε με φόρτιση, έχοντας ένα υπόλοιπο 20-30% μπαταρίας. Αυτό όμως σημαίνει πως δύσκολα θα βγάλει και δεύτερη μέρα έντονης χρήσης. Σε πιο χαλαρή χρήση μπορεί να φτάσει και την δεύτερη ημέρα.

Μιλώντας για φόρτιση, υποστηρίζει μέχρι 25W, χωρίς όμως τον φορτιστής το κουτί του. Το Galaxy A54 χρειάζεται μία ώρα για μια πλήρη φόρτιση από κλειστό (συγκεκριμένα 1 ώρα και 3 λεπτά), όταν γίνεται με τον 25W φορτιστή της Samsung. Αυτό αποτελεί βελτίωση σε σχέση με την σχεδόν 1.5 ώρα που ήθελε το Galaxy A53. Από την άλλη ο ανταγωνισμός προσφέρει αρκετά γρηγορότερες ταχύτητες φόρτισης και η αλήθεια είναι πως θα θέλαμε να τις δούμε και στο Galaxy A54.

Συμπεράσματα

H Samsung τα τελευταία χρόνια έχει την αγάπη του κοινού της μεσαίας κατηγορίας, προσφέροντας ολοκληρωμένες συσκευές που διαφέρουν από τον ανταγωνισμό.

Με κινήσεις όπως οι δυνατές κάμερες, η άριστη οθόνη και η αδιαβροχοποίηση της συσκευής, δύσκολα θα υπάρξει συσκευή που θα προσφέρει ένα τόσο ολοκληρωμένο πακέτο.

Η ποιότητα κατασκευής, η πολλή καλή οθόνη, οι άριστες κάμερες και η καλή αυτονομία, την κάνουν ιδανικό υποψήφιο για αγορά σε αυτή την κατηγορία, ενώ αν βάλουμε στην εξίσωση και την υποστήριξη σε αναβαθμίσεις λογισμικού από την Samsung, τότε αρχίζει να δημιουργείται το πορτρέτο του βασιλιά της μεσαίας κατηγορίας.

Αυτό που θα θέλαμε να έχει θα ήταν η θύρα για τα ακουστικά μας, καθώς και η πιο γρήγορη φόρτιση. Αυτά όμως δεν θα λέγαμε πως είναι τόσο σημαντικά ώστε να παραβλέψουμε όλα τα άλλα που προσφέρει η συσκευή.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Σχεδιασμός
10
Οθόνη
9.5
Ήχος
9
Κάμερα
9.5
Επιδόσεις
9.5
Τιμή
9
Προηγούμενο άρθροHuawei για κυρώσεις: Αναγεννούν την Κινεζική βιομηχανία επεξεργαστών
Επόμενο άρθροCosmote: Δώρο 10 ευρώ με μια εγγραφή στο Payzy
Owner and Editor in Chief! Από μικρό με τράβαγε ότι είχε κουμπιά. Ξεκίνησα με Atari 2600 και μια AMIGA 500. Από τότε δεν έχω σταματήσει ποτέ να ασχολούμαι με την τεχνολογία και τους υπολογιστές, οπότε είπα να το σπουδάσω σαν μηχανικός υπολογιστών και δικτύων. Τώρα κάθε μέρα βρίσκομαι περιτριγυρισμένος από δεκάδες smartphones και gadgets. Να σας πως κάτι; Δεν το βαριέμαι ποτέ! Στον ελεύθερο χρόνο μου, έχει gaming και απέλπιδες προσπάθειες να μάθω κιθάρα!
samsung-galaxy-a54-5g-reviewH κάθε συσκευή κρίνεται με βάση την κατηγορία της, οπότε εδώ έχουμε βαθμολογία με βάση την μεσαία κατηγορία

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θα συμφωνήσω ότι αυτή την στιγμή είναι ο βασιλιάς της μεσαίας κατηγορίας. Υπάρχουν πολλές άλλες αξιόλογες προτάσεις στην ίδια περίπου τιμή, ωστόσο είτε δεν θα έχουν θύρα micro SD (τραγικό κατά την γνώμη μου, γιατί αυτή την στιγμή με 55 περίπου ευρώ αγοράζεις μια καλή micro SD 512 GB λύνοντας οριστικά και για πάντα το πρόβλημα του αποθηκευτικού χώρου), είτε δεν θα είναι το ίδιο ολοκληρωμένες προτάσεις. Και φυσικά, δεν υπάρχει άλλη εταιρία να σου δίνει κινητό με αδιάβροχοποίηση ip 67, στην συγκεκριμένη τιμή & κατηγορία. Η έλλειψη θύρας ακουστικών δεν αποτελεί στην πράξη καθόλου πρόβλημα, καθόσον με ένα ανταπτοράκι 3 ευρώ κάνεις μια χαρά την δουλειά σου. Δεν χρειάζεσαι ούτε ασύρματα ακουστικά, ούτε οτιδήποτε άλλο. Νομίζω ότι όλες ή σχεδόν όλες οι εταιρίες έχουν μάλιστα το ανταπτοράκι στην συσκευασία του κινητού. Θα προτιμούσα ίσως λίγο πιο γρήγορη φόρτιση, αλλά & πάλι ο χρόνος φόρτισης δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο κακός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.